Ulven kommer

Er ulve i Danmark farlige?

Næsten lige hjemkommet fra kursus i Sverige, hvor et af samtaleemnerne over frokosten blandt mine svenske kollegaer var ulve, må jeg sande, at der er meget jeg ikke ved om ulve.  
Da det i medierne er et ofte omtalt emne i denne tid, har jeg nedenunder valgt at lade dyreadfærdsterapeut Vibeke Reese fortælle om disse kraftfulde dyr.  
Hun er meget passioneret omkring ulve, som I kan læse.

Venlig hilsen Dyrlæge Berit Aakjær Sørensen, Aalborg Dyrehospital

ULVEN KOMMER - ULVEN KOMMER

Siden jeg blev uddannet dyrepasser i Aalborg zoo (i 1991), har jeg interesseret mig for at forstå dyrene. Jeg ville ønske, at jeg kunne se ind i deres hjerner og læse, hvad der driver dem.

Derfor begyndte jeg at læse dyreadfærd, specielt rettet imod kynologi.

Kynologi betyder ”læren om hunden og dens adfærd” og indbefatter blandt andet ulve, hyæner, jackaler og naturligvis hunde.

Jeg har rejst mellem Danmark og USA i 18 år, hvor jeg har taget uddannelse og kurser i ulveadfærd og gået blandt ulve. Jeg har desværre aldrig været så heldig at kunne studere ulve i den vilde natur men i parker, rescue-centrer og uddannelsessteder såsom Wolf Park i USA. Jeg må sige, at jeg er VILD med dem. Jeg håber, jeg engang får mulighed for at studere vilde ikke-socialiserede ulve, som de er på øen Elsmere, Kruger National Park i Afrika eller Yellowstone National Park i USA.

I Danmark er vi så heldige at opleve, at ulven er kommet her til igen. Det er da fantastisk

I 1813 blev den sidste ulv skudt i Danmark ved Estvadgård nær Skive. I hvert fald ved man med sikkerhed, at der var ulve i Danmark indtil 1813. Der har været rygter om strejfende ulve, der kom ind i Danmark sporadisk efterfølgende, men det er ikke fastslået med sikkerhed.

Det er det derimod nu.

De imponerende dyr er blevet set i Norddjursland, Horsens kommune og den Jyske hede. Nu er der også rygter om, at ulven er set i Nordjylland. Det er blevet stadfæstet, at der er kommet en hun ulv hertil fra Tyskland. Så nu er der mulighed for hvalpe, yeahhhh.

De, der har været så heldige at få et glimt af det pragtfulde og imponerende dyr, skal prise sig lykkelige. 

At ulven er kommet til Danmark har sat gang i mange diskussioner. Mange mennesker er blevet skræmte og er bange for at færdes i de områder, hvor dyrene er blevet set. 
Jeg forstår godt, at folk bliver skræmte. Følger man dog nogle simple regler, kan man ufortrødent fortsat nyde naturen uden at frygte et overfald fra en ulv.

Lille Danmark er ikke blevet et farligt sted at bo

Lad mig slå fast med 7 tommer søm. ULVEN ER IKKE FARLIG FOR MENNESKER. Jeg synes, vi skal hilse dens ankomst med glæde.

Det dyr, der er mest farlig for mennesker, er nok mennesket selv.

Vi skal absolut ikke være bange for dyrene. Så længe vi ikke forstyrrer dem, forskrækker dem eller truer dem, så kan vi fint leve i harmoni med dem - også rovdyrene.

I stedet for at tillade os selv at blive skræmt af de tekster, hvor vi kan læse, at ulven kan være farlig, syntes jeg, at vi skal læse dem som en oplysning om, at vi nu er nødt til at færdes i naturen på en anden måde. At gøre os tanker om, hvad vi kan gøre for at få det bedste ud af, at naturen er kommet tættere på os. At nyde det fantastiske syn, det er at se en ulv, hvis man er så heldig at få et glimt af en.

Ulven kan berige Danmark på så mange områder

Respekt er nøgleordet til at leve i harmoni med ulvene. Det er det jo for at leve i harmoni med alle dyr. Lad dyrene være i fred og lad være med at opsøge dem for at få et glimt af dem.

Ulven er et stort og stærkt rovdyr. Den vil gøre som et dyr nu engang gør, hvis det føler sig presset, nemlig at bide fra sig. Et bid fra en ulv er ikke noget, man skal kimse af. Den har en enorm styrke i både kæber og krop.

Bliver man bidt af en ulv, er det med størst sandsynlighed fordi man enten:

  • Har forskrækket den - Gør altid opmærksom på, at du er der, enten ved at klappe i hænderne, trampe eller hvis I er flere, tal højt, så dyrene ikke bliver forskrækket over at I ”pludseligt” kommer
  • Har trængt ulven op i en krog så den ikke føler, den kan komme væk. - gå aldrig efter eller forfølg aldrig en ulv, hvis du ser den. Heller ikke ”bare lige for at se, om det faktisk var en ulv”. Vi kan komme til at fremprovokere et angreb, hvis den føler sig forfulgt eller trængt. En ulv kan føle sig presset i situationer, hvor vi som mennesker ikke mener ondt med det, men kun vil have et kig.

  • Har spiseligt affald liggende ude og overrasker ulven, mens den spiser

Hvis man som landmand har døde dyr liggende natten over, som skal hentes til destruktion næste dag, kan det tiltrække ulven. Den går ikke forbi et nemt måltid mad. Grise ikke det mest tillokkende måltid for ulve, men er den sulten nok, kan det godt tiltrække. Døde får og lam, der ligger på marken, kan også tiltrække, osv.

Selvom et kadaver er tildækket, kan ulven sagtens lugte sig frem til et måltid.

Ulven lever helst ikke i byerne

Ulvene holder til i skove og på steppelignende arealer, og kommer helst ikke ind i byerne. Dog har vi jo læst, at der er blevet set og videofilmet en ulv i et beboet område i Tyskland.

Sandsynligheden for, at en ulv vil komme ind til byen er meget lille. Når det sker, er det fordi, den ikke kan finde føde eller er skadet, så den ikke kan jage.

Hvis man oplever en ulv inde i byen, så lad den være i fred og underret myndighederne. Begynd IKKE at jage den, trænge den op i en krog eller fange den. Træk dig stille og roligt baglæns fra den (baglæns for at se, om den opdager dig) og stå stille, hvis den opdager dig. Lav evt. larm, så den bliver skræmt væk.

Her i Danmark, vil ulve tilpasse sig en levevis de steder, hvor de kan leve mest uforstyrret, men naturligvis vil de tilvænne sig mennesker i et eller andet forhold.

Den bedste måde at leve i harmoni med ulven, er at bruge sin sunde fornuft.

Ulvenes jagtmetode består i at udvælge sig et bestemt dyr, som de forfølger konsekvent, indtil det er blevet nedlagt.

Selvom ulvene er dygtige og jager i flok, er det især unge uerfarne eller gamle udslidte byttedyr, som de udvælger og som de har held til at fange. Denne jagtteknik er faktisk en fordel for bestandene af byttedyr. For ulvene skaber på den måde plads til nye og yngre hanner, der kan bibringe byttedyrenes bestande friske gener. Derfor er det også et fortrin for vores natur, at ulven er kommet tilbage til Danmark.

Der har været skrevet en del om, at nogle landmænd desværre ufrivilligt har fået reduceret deres bestand af husdyr grundet ulven. Nu da dette majestætiske dyr er kommet til Danmark, bliver Danskerne nok nødt til at opfinde en mere sikker måde at holde husdyrene på markerne beskyttede. Landmænd kan evt. begynde at holde hunde til at passe på flokkene af husdyr, når de er ude i sommermånederne.

Hvis man gerne vil gå tur i skoven med eller uden hund, kan man sagtens det

Man bør dog følge de almindelige regler for respekt for både skovens beboere og andre mennesker.

  • At overholde både uskrevne og stadfæstede regler som at holde sig til stier i skoven

  • Ikke smide kød omkring sig. Nu er det nok de færreste, der går og kaster råt kød omkring, når de går en tur i skoven. Men husk at rydde op, hvis man har spist frokost i skoven

  • Ikke lade hunden løbe løs eller være i for lang snor, så den kan smutte ind i buskadset og være uden for synsradius. Generelt have styr på hundens lydighed, så den ikke begynder at stikke af efter andre dyr

  • Ikke løbe efter og forfølge noget, man lige ser ud af øjenkrogene

  • Ulven er kødæder, men mennesket er IKKE dens foretrukne byttedyr. Så alene det fortæller, at man godt kan gå en stille og rolig tur i skoven.

  • Løb ikke, hvis du ser en ulv. Lav larm og vift med armene, men LØB IKKE.

Det samme gælder børn. Vær sammen med dem og nyd en skøn tur i skoven, hvor de er under opsyn. Så kan man på samme tid lære børnene at respektere naturen og de dyr, der er omkring os.

Vi skal ikke lade os skræmme af, at ulven er kommet tættere på os. Vi skal blot lære at tilpasse os den nye situation, vi nu står i. Nyd de smukke og imponerende dyr, hvis du kommer til at se en ved et tilfælde. Lad dig ikke skræmme.

Jeg forstår, at folk bliver bange og føler sig utrygge, men jeg er sikker på, at vi hurtigt vil finde en måde at leve sammen med ulvene.

Vi går en dejlig lun tid i møde og vi kan med ro i sindet gå en tur i vores skønne natur.

Rigtig god fornøjelse og lad ikke ulve- skræmmekampagner ødelægge glæden ved at trække frisk luft i skoven. Nyd det i ro og mag og vær fornuftig.

De bedste og varmeste ønsker om mange dejlige oplevelser i skoven.

Vibeke Sch. Reese

Nordjyllands Dyre Adfærdsklinik