Urenlighed hos hund

Når hunden tisser eller defækere indenfor

Ind kom Stella løbende i konsultationen i sidste uge. 7 måneder gammel gul labrador tæve. Som de jo ofte er: fuld af energi og glade ved at blive hilst på. Denne glæde smittede, så dyrlægen- altså jeg – kom med det samme til med høj lys stemme at kalde på Stella og hilse igen. Dette satte straks et springvand i gang i form af en glad hund, der løb rundt i hele rummet efterladende sig et fint mønster på gulvet af urin.

Lige netop dette var årsagen til, at Stella kom denne dag. Stellas familie var bekymrede, fordi hun meget tit gjorde dette. Altså tissede, mens hun løb rundt. Det skete næsten altid, når hun blev meget glad, men Stellas ejer havde også set det, når Stella blev nervøs ved møde med andre hunde under gåture. De var klar over, at det var noget hvalpe kunne gøre, men var nu nervøs over, om denne adfærd ville vedblive hos Stella.

I samme uge var jeg til en sammenkomst, hvor en af mine venner fortalte, at hendes gamle Cocker Spaniel på 10 år pludselig var blevet urenlig indenfor. Dette var noget helt nyt og uvant for denne hund. Min ven spurgte, om det kunne skyldes alder.

Problemet med urenlighed – både med hensyn til urin og afføring- er uhyre almindelig hos både hund og kat. Det er noget vi ofte møder på Aalborg Dyrehospital. Forståeligt nok er det et meget stort problem for ejer af dyret.

Urenlighed hos hund kan have mange årsager inklusiv fysiske sygdomme og adfærdsproblemer. En grundig udredning af den underliggende årsag er vigtig, således en løsning kan findes. Fremgangsmåden og hvilke diagnostiske undersøgelser, vi som dyrlæger foreslår, er afhængig af hundens alder og symptomer i øvrigt.

 

Urenlighed hos hvalpe

Ved hvalpe-basis-vaccinationer spørger jeg altid ind til renlighedstræning. På dette tidspunkt af hundens liv er det normalt ikke er være renlig endnu. Men det er godt at få en snak om, hvordan det går. Jeg oplever ofte, at hvalpeejeren undervurderer, hvor hyppigt hvalpen har behov for at urinere og defækere. Som en generelt regel, så skal ejer forvente, at hver gang hunden har spist, leget og sovet, så skal den tisse. Typisk vil en hvalp defækere 15-30 minutter efter foderindtag. Her er det med at være hurtig og følge hunden med ud udenfor. På den måde kan man rose og give godbidder med det samme efter hvalpen har tisset og skidt. Således vil hvalpen koble urineringen og belønningen med det, at den befinder sig udenfor. Lidt sværere er det, hvis hvalpen blot lukkes ud i haven, da belønning ikke udløses straks og derfor ikke har den samme virkning. Ting tar` dog tid og tålmodighed med hvalpens fremgang er nødvendig. Skæl ud og straf virker sjældent. Men med konsekvent indsats fra ejers side, da lykkes det i de allerfleste tilfælde at få hvalpen renlig.

 

Urenlighed med fysisk årsag

Hos den voksne hund, der har været renlig, men pludselig bliver urenlig, bør man overveje, om der er sygdom til grund for dette. Specielt hvis der ikke har været nogle miljømæssige ændringer i omgivelserne i øvrigt.

Urenlighed kan være associeret med enhver tilstand, der øger hyppigheden af urinering og defækering. Dette kunne f.eks. være nedsat nyrefunktion og sukkersyge med øget vandindtag til følge. Ligeledes vil infektioner i urinvejene eller urinvejssten kunne medføre urenlighed. På samme måde vil ubehag, trængninger eller inkontinens kunne være forårsaget af en underliggende medicinsk årsag som for eksempel gigt i lænd/hofter eller lidelse i de nerver, der styrer blærens og endetarmens muskulatur.

Disse patienter vil altid bliver foreslået en urinanalyse som det første og hvis unormal afføring da også en afføringsprøve. En blodundersøgelse vil også være tilrådeligt for at vurdere blandt andet nyre- og leverfunktion. 

Findes den bagvedliggende årsag, da kan behandling rettes præcist og mulighed for, at problemet hermed forsvinder

 

Urenlighed med psykisk årsag

Demens
Hos den meget gamle hund ser vi ikke ualmindeligt demenssymptomer eller kognitiv dysfunktion syndrom, som det faldes fagligt. Dette optræder typisk fra 8 år op opefter. Typisk vil hunde med demens være urenlige på tidspunkter, hvor de har mulighed for at gøre sig rene udenfor. Det er som om hunden ”glemmer reglerne”. Oftest ses andre demenssymptomer samtidig, så som forvirrethed, rastløshed om natten og ændringer af normal adfærd i samvær med mennesker.

Kan fysisk årsag til tilstanden udelukkes, da kan demens forsøges behandlet med speciel fodring, medicin og træning af hundens kognitive evner.

Angstbaseret urenlighed
Urinering og defækering kan udløses som følge af stimulering af det såkaldte sympatiske nervesystem. Dette kan trigges ved angst eller stress.

Hos hunde med psykisk betinget urenlighed ses typisk ikke øget hyppighed i urinering/defækering. Oftest ses urenligheden at foregår bestemte steder i huset.

Behandlingen af angstbaseret urenlighed rettes mod erkendelse af de stressudløsende faktorer og adfærdsbehandling rettet mod håndtering af dette. Nogle gange kan samtidig medicinsk behandling være en fordel.

Urinering relateret til ophidselse og/eller underkastelse
Unge hunde som Stella kan urinere ved sociale interaktioner med andre mennesker og hunde, hvor de bliver meget glade eller ophidsede f.eks. ved underkastelse. Dette skyldes ikke manglende renlighedstræning og det er specielt vigtigt her aldrig at straffe hunden

Urin og fækal markering som en del af en kommunikation
Urinmarkering er en normal kommunikativ adfærd hos hund. Det kan dog opstå som respons på stressfulde situationer. Typisk vil hunden urinere på fremspringende overflader, f.eks. ved indgange, hjørner af sofaer, men kan også ske på tøj og i senge. Kastration eller hormonel behandling kan i nogle tilfælde reducere urinmarkeringen hos hanhundene.

 

Som der fremgår kan urenlighed være et symptom på mange forskellige tilstande. En systematisk tilgang til undersøgelsen er derfor vigtig for ikke at miste overblikket. Men findes den bagvedliggende årsag, da er prognosen god.

 

Min vens hund vil jeg derfor bestemt anbefale en undersøgelse med urinundersøgelse og blodprøve som det første. Derimod er jeg umiddelbart afventende overfor den livlige unge Stella. Dette fordi hendes problem i de allerfleste tilfælde forsvinder, når hun bliver en voksen hund.

 

Dyrlæge CertOnc

Berit Aakjær Sørensen

Aalborg Dyrehospital