Urininkontinens hos hund
Når blærekontrollen svigter
Lykken er en hund liggende i knæhaserne
Sådan er det hjemme i min familie. Og helt specielt, hvis det er under en varm dyne. Sådan elsker vores lille hund Jackson at ligge. Og jeg elsker denne lille varmepude om natten.
Jackson er nu næsten 15 år. Da han var 4 år, opdagede jeg, at der var lidt vådt, hvor han havde ligget. Jeg havde også observeret lidt fugtighed i hans hundekurv. Han havde slikket sig meget på det tidspunkt, så i starten tænkte jeg, at det var spyt. Mængden tog til. Da det ikke lugtede af urin, så var det faktisk først sent, at det slog mig, at han var blevet urininkontinent. Han lækkede urin, når han sov. Når han vågnede, opdagede han det og slikkede sig for at rengøre omkring sig.
Jeg havde slet ikke tænkt i den retning, da urininkontinens i hans alder er meget sjældent hos hanhunde.
Når blærekontrollen svigter som en følge af sterilisation
Urinen, som dannes i nyrerne, føres via urinlederne ned til blæren, hvor den opsamles. Blærevæggen er en muskel, som kan udvides indtil et vist tryk opnås i blæren, hvorefter hunden får behov for at urinerer. Blærehalsen har en lukkemuskel, som forhindrer urinen i at komme ud i urinrøret, før hunden med sin bevidsthed giver slip og blæremusklen strammes, hvorved blæren tømmes. Denne koordinering af muskler under urinering er delvis kontrolleret af vores vilje.
Urininkontinens er en manglende evne til at holde på urinen. Hos hunden vil man observere, at den drypper urin, hvor den går eller, at den lækker urin, når den ligger og sover.
Den mest almindelige årsag er en slaphed i blærehalsens lukkemuskel. Dette kan f.eks opstå ved mangel på det hunlige kønshormon Østrogen. Eller ubalance i det overordnede gonadotropin- releasing hormone, som dannes i hypothalamus i hjernen og styrer frigivelse af kønshormoner fra hypofysen også i hjernen. Således er tilstanden ikke ualmindeligt forekommende hos steriliserede tæver. Hos disse hunhunde kan urininkontinens opstå flere år efter, hunden har fået fjernet sine æggestokke.
På Aalborg Dyrehospital ser vi det så tilpas tit, at det er en bivirkning vi altid omtaler, når hundeejerne ønsker rådgivning om sterilisation. Når vi steriliserer tæven, da fjerner vi æggestokkene og dermed også hendes hunlige kønshormoner. Dette har nogle fordele. Disse kan blandt andet ved tidlige sterilisation før første løbetid være markant nedsat risiko for knuder i mælkekirtlerne. Men denne tidlige sterilisation øger også risikoen for urininkontinens. Især udpræget hos de store hunderacer. Så når valget skal tages om hunhunden ønskes steriliseret, da vil snakken omhandle listen af de mange fordele og ulemper og vores veterinære rådgivning være tilpasset den enkelte hund og familie.
Der kan dog være flere andre årsager til urininkontinens. Dette kan blandt andet være
- Urinvejsinfektion
- Blæresygdomme
- Prostatasygdomme hos hanhunden
- Nervesygdomme
- Beskadigelse af de store nerver i rygmarven (traumer, diskusprolaps mv.)
- Hormonelle ubalancer
- Medfødte defekter i urinvejene
Så da jeg opdagede Jacksons urininkontinens, da blev han grundigt undersøgt i håb om at finde årsagen til hans lækken urin. Kun på den måde kunne jeg vælge den mest optimale behandling. Jeg fandt intet unormalt hos Jackson og måtte konkludere, at det måtte være en bivirkning af hans tidlige kastration. Dette ses også hos hanhunde, dog meget sjældnere.
Urininkontinens kan - afhængig af årsagen - sjældent helbredes. Og slet ikke, hvis den skyldes mangel på kønshormoner. Der findes forskellige medicinske muligheder, som styrker urinrørets lukkemuskel. Det ser desuden ud til, at det implantat, man bruger til kemisk kastration af hunde, kan have en gunstig virkning på urininkontinens hos tæver.
I 10 år har Jackson nu fået sin daglige medicin. Det er blevet en del af vores aften- medicin-godbid ritual. Som nu også er blevet suppleret med medicin for hans gigt. Medicinen for hans urininkontinens har alle årene holdt ham tør og været uden bivirkninger for ham
Allerbedst. Jackson kan fortsat ligge under sin menneskefamilies dyner.
Dyrlæge Cert OncBerit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital