Urininkontinens hos unghund
Til dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital Efter flere måneders ihærdigt arbejde lykkedes det os (min datter på 10 år og jeg selv) endelig, at overbevise min mand om, at det var en super god idé med en hund i familien. Så i december sidste år købte vi Molly, en ualmindelig dejlig Golden Retriever, som er faldet godt til hos os. MEN for der er et men. Vi har meget svært ved at få hende helt renlig. Afføringen er der ingen problemer med, det havde hun faktisk styr på ganske hurtigt. Problemet er, at hun ikke kan holde på vandet. Nogle dage er bedre end andre, men helt tæt er hun aldrig. Det er især slemt når hun har sovet eller er optaget leg. I starten tilskrev vi det almindelig urenlighed (hunden skal jo også lige have tid til at lære det), men da flere måneder gik uden hun blev renlig, kontaktede vi en dyrlæge, som undersøgte Molly og ordinerede antibiotika mod blærebetændelse. Det havde desværre ikke ingen effekt og vi kontaktede igen dyrlægen, der gav os en anden slags antibiotikum. Desværre havde det heller ingen effekt og nu taler dyrlægen om, at Mollys urinledere evt. kan sidde forkert. Jeg vil gerne høre, om I tror forkert placerede urinledere kan være årsagen til problemet og i så fald, hvad kan man da gøre ved det? Udover sit ”urinproblem” er Molly en dejlig glad, energisk og nysgerrig hund, som spiser og drikker normalt, men den konstante tørren op efter hende samt det faktum, at hun altid lugter af urin, har gjort det til en blandet fornøjelse at have fået hund, og det skulle jo have været så dejligt. Jeg håber I kan hjælpe os. Med venlig hilsen Janie

Kære Janie
Jeg kan godt forstå, at I er ved at være trætte af at tørre op efter Molly.
Det er ikke normalt at en hund er urenlig, når den er knapt 12 måneder gammel.
For at svare kort på dit spørgsmål, så kan en fejlplacering af en eller begge urinledere godt være forklaringen på Mollys problem med at holde på urinen. En uddybning af svaret følger her.
Fejlplacerede urinledere (ektopisk ureter)
Hos hunde med et normalt udviklet urinsystem, vil urinen ledes fra nyrerne via urinlederne til blæren, der så oplagrer urinen og på den måde fungerer som et reservoir. Hos hunde med fejlplacerede urinledere, vil urinlederne ikke munde ind i blæren på det normale sted, men ”længere nede” i urinsystemet, f.eks. i selve blærehalsen eller i urinrøret. På den måde ledes urinen mere eller mindre forbi blæren med det resultat, at hunden ikke kan holde tæt. Diagnosen fejlplaceret urinleder (ektopisk ureter) kan stilles ved kikkert undersøgelse, røntgen, ultralyd eller evt. CT-skanning. Enkelte milde tilfælde kan behandles medicinsk, men oftest skal der foretages et korrigerende kirurgisk indgreb.
Der er imidlertid mange andre årsager til urininkontinens – såvel fysiske og psykiske – og jeg vil derfor anbefale dig at kontakte din dyrlæge med henblik på yderligere udredning. Jeg håber I får styr på Mollys problem.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael. A. Butler
Aalborg Dyrehospital.