Vaccination mod borrelia
Flåtsæsonen er på vej – hvad kan vi gøre?
Dagene bliver længere, fuglenes sang mere tydelig, solen stråler er begyndt at varme og det er igen ved at være tid til at beskytte vores kæledyr mod flåter.
Det er især hunde, der færdes meget i naturområder især med højt græs, der er i risiko for at blive bidt af flåter. Flåterne kan nemlig ikke, som for eksempel lopper, hoppe fra jorden og op på en hund. De sidder i stedet på enden af græsstrå eller anden vegetation og venter på, at et potentielt værtsdyr går forbi, så de kan hægte sig på og derefter suge blod.
Forebyggelse af flåter
Forebyggelse af flåter
I mange år er der brugt flere forskellige midler mod flåter. De mest kende er de såkaldte ”spot on” midler som Frontline Combo Vet og Bayvantic. Førstnævnte kan bruges til hund og kat og det virker ved at dræbe flåten, efter den har bidt sig fast. Hunden skal behandles hver 4. uger, hvorimod kattene skal behandles hver 2. uge. Bayvantic er potentielt livsfarligt for katte og anbefales ikke til hunde i hjem, hvor der også er kat. Ved behandling med Bayvantic frastødes og dræbes flåten, inden den har nået at sætte sig fast. Hunde skal behandles hver 4. uge.
For få år siden kom Seresto halsbånd på markedet. Halsbåndet kan bruges på både hund og kat og dræber og frastøder flåterne uden at være farligt for katte. Et halsbånd holder i 7-8 måneder, hvilket nogenlunde svarer til flåtsæsonen.
Hvorfor er vi så bange for flåterne?
Hvorfor er vi så bange for flåterne?
Årsagen til at vi gerne vil forebygge flåtangreb er sygdomsfaren, der følger med. En af de mest kendte flåtbårne lidelser vi har herhjemme er borreliose. Sygdommen kan ramme både hund, kat og mennesker og kan være meget svær at diagnosticere. Borrelia er en bakterie, som ligger i flåtens tarm. Flåten er blevet smittet under blodmåltid på typisk mus ellers fugle i et hvilken som helst af flåtens livsstadier. Det er blevet vurderet at ca. 20 % af flåter i Norden har borrelia bakterien i sig. Når flåten bider enten os eller vores kæledyr, vandrer bakterien fra tarmen til spytkirtlerne og herved sendes smitten videre. Der går 12-48 timer fra flåten har bidt sig fast, til den kan smitte værtsdyret.
Efter et dyr er blevet smittet med borrelia, går der 4-6 uger inden der kan observeres kliniske tegn. Disse tegn kan være meget uspecifikke som blandt andet nedsat appetit, feber, halthed og træthed. I de kroniske stadier kan der ske varige skader på organer som nyrerne. Sygdommen diagnosticeres ved klinisk undersøgelse og blodprøver. Behandling består af langvarig antibiotikabehandling.
Vaccination mod borreliose
Vaccination mod borreliose
Sidste år kom en ny vaccine på markedet, som gør det muligt for os at vaccinere hunde mod borreliose. Vaccinen hedder Trilyme og dækker de tre mest udbredte stammer af borrelia i Europa. Vaccinen fungerer ved at forhindre borrelia bakterien i at nå fra tarmen til spytkirtlerne og derved stoppes smitten – reelt set bliver flåten vaccineret ved at bide en hund, der er blevet vaccineret.
For at opnå maksimal effekt, når flåterne er flest, skal hunden vaccineres i vinter- eller forårsmånederne. Første år skal hunden have to vaccinationer med 3 ugers mellemrum. Herefter skal den vaccineres én gang årligt. Vaccinen må ikke gives indenfor 2 uger af andre vacciner. Hvalpe kan vaccineres fra de er 12 uger gamle.
Trilyme beskytter altså IKKE mod flåtbid, men mod 3 forskellige typer af borrelia. Dette er vigtigt at huske på, da flåter desværre kan overføre flere andre sygdomme (som anaplasma, TBE og erlichia). Derfor anbefales tidligere omtalte flåtforebyggelse stadig som det primære værn. Desuden er det vigtigt at huske på, at der går timer, før flåterne begynder at smitte, så det er vigtigt at tjekke både sine dyr og sig selv efter en tur i skoven og fjerne de flåter, man måtte finde, hvilket nemt gøres med en flåttang.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Mia Huus