Vinterklargøring

Vinteren står for døren og vi klargør bilen med vinterdæk og frostsikrer planter i haven. Kan vi så gøre noget for vores kæledyr, som gør deres vinter bedre? Vi kan i hvert fald hjælpe dem med at komme lidt lettere igennem

Ømme og kolde poter
For at vi mennesker ikke skal glide bliver der saltet rigeligt i villakvarteret og på større veje. Salten på vores fortov er rigtig hård ved poterne på hundene. Saltet udtørrer huden og det vil komme ind i de små sprækker på poterne og svie. Når man salter, vil det reducere frysepunktet af vandet og derfor vil sne og salt blandet sammen hurtigt kunne blive -20 grader. Det er selv sagt frygtelig koldt for en bar hundepote.
For at afhjælpe dette problem findes der potevoks, man kan smøre på poterne. Dette danner en beskyttende hinde på poterne, der gør at salt ikke kan komme ind til huden. Desuden indeholder visse typer af potevoks salicylsyre, der kan udvide karrene i poterne således, at der kommer mere blod til poten, som resulterer i en varmere pote.

Hunde med lang pels mellem trædepuderne kan komme til at samle sne herunder. Specielt når der er tøsne, kan dette pakke sig hårdt sammen med pelsen og danne nogle store hårde klumper. Disse giver stort ubehag og smerte for hunden. Det er derfor en rigtig god ide, at trimme pelsen på undersiden af poterne eller få hundetrimmeren til at gøre det.

Alternativt er der lavet et utal af forskellige sko til hunde. De går fra simple ballontyper, til sko med velcro og såler. Disse vil eliminere nogle af de farer, der er ved salt og sne, og er et rigtig godt valg hvis hunden tolererer det.

Det er vigtigt at tjekke poterne på hunden regelmæssigt for at se om der, i mellem tæerne, kommer rødme og irritation. Hvis de slikker meget i dem, vil det være et tegn på, at de er irriterede i poterne. Det kan være selvforstærkende og give store problemer. Nogle gange kan dette afhjælpes ved at bade poterne og hvis ikke dette er tilstrækkeligt, bør dyrlægen tilse dyret. Hunde med kendte allergier vil typisk være mere følsomme for saltpåvirkning og udtørring, da deres hudbarriere er mere udsat.

Nedkøling
Små hunde bliver hurtigere nedkølet end de store hunde, og det kan gavne dem at have et dækken eller lignende på. Større hunde, især dem med kortere pels, kan dog også nyde varmen fra dækkener.
I vinterperioden er der mange som skal på jagt. Her er det en rigtig god ide at få varmet jagthunden op, inden den skal ud og arbejde, så den ikke starter på kolde muskler. Det skåner kroppen og benene. Desuden kan det også være en god ide, at have et dækken til jagthunden, så den er sikret varme på kroppen, også mellem såterne, når den typisk er kold og inaktiv. Dette forhindrer de mange op- og nedkølinger mellem pause og aktivitet.

En våd hund vil ligeledes kunne blive en kold hund. Hvis man er våd ind til huden, og der er vind, vil man køles med 24 ganges hastighed. Så jo mere tør din hund er jo bedre.

Sne bør ikke spises i for store mængder
Sneen er fantastisk for mange hunde og de elsker at lege i den og med den. Man skal dog passe på, at de ikke spiser for meget af sneen, da det kan give anledning til dårlig mave.

Husk lys og reflekser
Når mørket falder på, er det selvfølgelig en god idé med lys på sig selv og hunden. Der findes et hav af muligheder med reflekser og lygter man kan få til sin hund og sig selv.


Hunde og katte, der er alene hjemme i mange timer i de mørke perioder, kan have gavn af at der bliver tændt noget lys, så de ikke ender med at gå i ”dvale”. Her kan man uden store omkostninger få et tænd/sluk ur, der kan hjælpe med at regulere lyset.

Sørg for ly til udekattene
Kattene kan vi også hjælpe lidt, men det er typisk vores udekatte. Det er vigtigt at sørge for at de har et tørt sted de kan søge tilflugt. Her kan man blandt andet sørge for, at der er noget varmt de kan lægge sig i, et sted hvor der ikke er træk. Man skal udvise forsigtighed når man skal ud og køre i bilerne, da katte ofte udnytter den varme, der er i bilen, når den har været brugt til at putte sig underneden.

Så på med pote-skoene, dækkenet, lyset og vanterne og nyd den hyggelige, om end kolde tid.

Johannes Fogh
Dyrlæge