Vitiligo

For nogle uger siden blev jeg kontaktet af en bekymret hundeejer fra Galten. Kirsten, som ejeren hed, har en steriliseret rottweilertæve på 2 år. For 8 mdr. siden fik hunden eksem på hagen, og den lokale dyrlæge blev kontaktet. Behandling med antibiotika blev startet – først 10 dage på en slags og efterfølgende 20 dage på et andet antibiotikum. Eksemet forsvandt, men efter et par måneder mistede hunden pludseligt farven på dele af snuden og læberne samt enkelte steder i pelsen og på en enkelt klo, se billeder. Farveændringen faldt tidsmæssigt sammen med at hunden legede med et plastikkrus. Udover farveændringen var hunden fuldstændig som den plejede, og havde således ingen kløe eller ubehag ved hudforandringerne. Dyrlægen blev igen kontaktet og denne gang fik hunden et lægemiddel mod allergi, dog desværre uden effekt.

Jeg bad Kirsten om at sende mig et billede af hunden før den fik sine hudforandringer, og et par stykker efter, samt at få dyrlægen til at sende mig journalen.

Efter at have set billederne og læst journalen, mistænker jeg stærkt hunden for at have Vitiligo. 
Vitiligo er en sygdom, der viser sig ved hvide områder i hud og pels. Grunden til dette er, at pigmentcellerne i huden stopper med at producere pigmentet melanin. Man ved ikke hvorfor dette sker, men da lidelsen typisk ses hos bestemte racer mistænkes arvelighed. De racer, hvor vitiligo typisk ses, er Rottweiler, Dobermann, Schæfer, Collier samt Riesenschnauzer. Typisk udvikles pigmentløse områder i ansigtet, især på snude og læber, men alle områder på hunden kan afficeres inkl. kløer (som jo er forhornet hud) og trædepuderne. Oftest udvikles Vitiligo hos unge hunde. I sjældne tilfælde kommer pigmenten tilbage i nogle af de angrebne områder.

Diagnosen stilles oftest ved at sammenholde sygehistorien med den kliniske undersøgelse, men da flere sygdomme kan give sig udslag i pigmentmangel, kan udtagelse af en hudbiopsi komme på tale.

Der er desværre ingen behandling for Vitiligo hos hund. Tilgengæld kan hunden med Vitiligo leve et helt almindeligt liv, når man bare passer på at de pigmentløse områder ikke bliver solskoldede.

 

Michael A. Butler, dyrlæge
Aalborg Dyrehospital.