Vitiligo - pigmentforandringer

Pigmentforandringer viser sig ved, at den normale sorte hud eller slimhinde ændrer sig til hvid.

Hvide pletter ved vintertid

Venteværelset er det hyggeligste sted på Aalborg Dyrehospital. Når man som dyrlæge åbner døren for at tage imod næste patient, så mødes man næsten altid af synet af mennesker, der snakker sammen og hunde, der nysgerrigt snuser til hinanden. Nogle hunde er en smule nervøse og vil helst sidde for sig selv og kattene har helt deres egen private ”hule”, hvor hundene er forment adgang. Stemningen er altid god- også selvom dyrenes ejere nogle gange er nervøse for, hvad deres elskede dyr fejler.

For et par uger siden åbnede jeg døren til venteværelset for at sige goddag til hanhunden Pukki. Det var første gang jeg mødte denne dejlige Labradoodle (blanding mellem Labrador og Pudel). Forhåbentlig ikke den sidste for Pukki var glad, tillidsfuld og kom mig logrende i møde.

Pukkis ejer var lidt nervøs, idet Pukki i løbet af forholdsvis kort tid havde udviklet nogle underlige hvide pletter på læberne. Han havde ingen andre symptomer og pletterne generede ikke hunden.

Når jeg undersøger et dyr, så starter jeg altid med at lave en grundig klinisk undersøgelse af dyret. Dette gør jeg lige meget, hvad årsagen er til, at dyret kommer på dyrehospitalet. Det har nogle gange afstedkommet friske bemærkninger som: ”det er altså ørene, det er galt med”, mens jeg har været i gang med at gennemføle testiklerne på hanhunden. Så griner jeg lidt og svarer ”nå, så har du vendt hunden forkert!”. Men denne kliniske undersøgelse er vigtig, for det er meget ofte, at vi tilfældigt finder andre ting, som en mislyd på hjertet eller en knude i mælkekirtlen. Man kan jo godt fejle flere ting.

Efter min undersøgelse af Pukki kom vi så til problemet. Han havde fået 2 velafgrænsede områder på over- og underlæben, hvor huden havde mistet sit pigment og var blevet helt hvid.  De var ca. ½ cm. i diameter og sad lige overfor hinanden lige i kanten til det behårede område. Der var ingen hævelse at føle og ingen synlige sår eller tegn på infektion. Ingen tegn på ømhed ved berøring og ej heller tegn på sår i mundhulen eller i nærliggende hudområde. Pukkis ejer kunne fortælle, at der ikke havde været sår eller forbrændinger/ætsninger på læben, som de havde bemærket.

Jeg kunne allerede her berolige Pukkis ejer med, at jeg bestemt ikke troede, det var noget farligt. Jeg havde allerede min mistanke til, at der var tale om tilstanden Vitiligo. Jeg ville dog gerne havde det konfirmeret af min kollega dyrlæge Michael Butler, som ved en hel masse om hudlidelser. Michael havde fri så jeg tog et foto og lovede ejer at ringe, når jeg havde talt med Michael.

Vitiligo

Vitiligo er en hudsygdom, hvor melanocytterne (de pigmentdannende celler i huden) destrueres. Dette resulterer i områder i huden, hvor denne bliver helt lys/hvid. Vitiligo ses hos både mennesker og dyr. Michael Jackson hævdede at lide af denne sygdom. Hos hunde og katte ses det som symmetriske områder specielt på næse, læber, slimhinden i kinden og i huden på hovedet. Hudlidelsen opstår typisk hos unge hunde, hvor pigmenttabet langsomt kan udvikle sig over måneder eller mere sjældent år. I få tilfælde vender pigmenten tilbage i huden. I de fleste tilfælde er tilstanden dog permanent.

Man kender endnu ikke den præcise årsag til sygdommen, men det menes at være en sygdom i immunsystemet, hvor dette begynder at angribe melanocytterne. Der er fundet antistoffer rettet mod melanocytter i blodet hos hunde med aktiv Vitiligo.  

Der kan være andre faktorer, som kan destruere de pigmentproducerende celler eller hæmme deres funktion. Således kan traume på huden, forbrændinger og infektioner ligge til grund for sygdommen. Hvis de hvide hudområder sidder på næse/læber, da kan det desuden skyldes kontaktreaktion f.eks. på hundeskåle af plastik og gummi.

Der findes ikke nogen succesfuld behandling, men det er vigtigt at vide, at for hunden og katten er det ikke farligt og af ren kosmetisk betydning. Som tidligere nævnt kan der ses spontan bedring hos et lille antal.

Et vigtigt råd er om sommeren at beskytte hudområderne med solcreme, da solskoldning er en mulighed i disse ubeskyttede hudområder

Vinternæse

I disse vintermåneder er der mange hundeejere, der spørger til, hvorfor deres hunde får lysere næser. De beskriver det som, at hundens næse bliver lyserød eller lysebrun, hvor farveændringen begynder i midtlinjen af hundens næse og herefter strækker sig ud til næseborene.

Her er der tale om det, vi populært kalder ”vinternæse”. I modsætning til Vitiligo så er der ikke tale om en komplet mangel på pigment og den normale mørke pigmentfarve kommer ofte tilbage i sommermånederne.

Pukkis aftale med dyrlægen

Efter at have rådført mig med dyrlæge Michael Butler, som i øvrigt var enig i min diagnose, så aftalte jeg med Pukkis ejer, at vi lige så tiden an. Hvis de hvide områder bredte sig, da kunne vi lave en vævsprøve for at få en hel sikker diagnose.

Berit Aakjær Sørensen

Dyrlæge CertOnc

Aalborg Dyrehospital