Vokseværk eller ledlidelse
Vokseværk - Panosteitis, hypertrofisk osteodystrofi eller ledlidelser som hofte - eller albuedysplasi

Spørgsmål:
Til dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital
Jeg har en Dogue de Bordeaux hanhund, ”Zeus”, på snart 7 mdr. De seneste 4-5 uger har han haltet skiftevis på begge forben, men nu er han også begyndt at gå urent på bagparten. Jeg fodrer ham efter opdrætters anbefaling med et hvalpefoder til gigantracer og prøver ikke at give for meget. Min hestedyrlæge har set på ham et par gange og sagt at det nok er vokseværk og at jeg skal se tiden lidt an. Nu er jeg imidlertid ved at blive bekymret og har derfor læst en del på internettet om halthed hos unghunde, hvilket ikke har gjort mig mindre bekymret. Det ville glæde mig, hvis I kunne kaste lidt lys over vokseværk og andre årsager til halthed hos unge hunde. Jeg håber ikke at spørgsmålet er for uspecifikt.
Med venlig hilsen
D.G.
Svar:
Tak for dit spørgsmål, som jeg ikke synes er for uspecifikt, men snarere lidt omfangsrigt. Jeg skal dog efter bedste evne prøve at svare.
Vokseværk bruges i daglig tale bredt, til at beskrive en række forskellige lidelser, der giver sig udslag i halthed hos voksende hunde. Jeg kan derfor godt forstå, at du kan blive lidt forvirret over at søge på internettet.
Hvis du spørger en dyrlæge om lidelsen vokseværk hos hund, vil han/hun tænke på en bestemt lidelse – nemlig Panosteitis.
Panosteitis – ”Knoglemarvsbetændelse”
Panosteitis ses oftest hos store hunderacer og hanhunde rammes oftere end tæver. Lidelsen optræder oftest når væksten er hurtigt, dvs. i 6 til 12 måneders alderen, men kan ses hos hunde helt op til 1,5 til 2 års alderen.
Oftest præsenteres hunden hos dyrlægen med en sygehistorie om halthed, der skifter fra det ene ben til det andet. Nogle gange har hunden således skiftevis været halt på alle 4 ben. Nogle er meget påvirkede, mens andre kun halter en smule.
Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse, hvor hunden ofte vil være øm for tryk midt på de lange rørknogler (overarmsknoglen, spole- og albueben samt lårbensknogle og skinneben) samt en røntgenundersøgelse, hvor man i veludviklede tilfælde kan se fortætninger i de afficerede knogler. Nogle gange opstår haltheden før forandringerne kan ses på røntgenbillederne og derfor kan det være nødvendigt at gentage røntgenundersøgelsen.
Panosteitis behandles med ro og smertestillende. Desuden foretages eventuelt korrektion af hunden fodring med hensyn til fodertype og foderstyrke.
Årsagen til Panosteitis kendes ikke, men heldigvis er der tale om en lidelse, der oftest går i sig selv og ikke giver varige mén.
De andre ”vokseværks-lidelser”
En anden lidelse, der rammer voksende individer af de store hunderacer er Hypertrofisk Osteodystrofi, HOD. HOD ses typisk hos hanhundehvalpe i alderen 3 til 8 mdr. Haltheden optræder ofte akut og kan afficere alle fire ben. Hvalpene kan være meget påvirkede med meget høj feber, nedstemthed og fodervægring. Nogle kan ikke gå eller stå. Der er varme og hævelse nederst på de lange rørknogler. Diagnosen stilles ved klinisk undersøgelse samt røntgenundersøgelse. HOD behandles oftest med ro og smertestillende – enkelte tilfælde kræver dog indlæggelse. De fleste hunde er raske efter en uges tid. HOD har dog en tendens til at komme tilbage flere gange, men ses sjældent hos hunde over 8-9 måneder. Årsagen til HOD kendes ikke.
Udover HOD og Panosteitis, der begge er knoglelidelser, ses også flere ledlidelser hos voksende individer af de store hunderacer. Jeg tænker her på hofte- og albueledsdysplasi samt ledmus i skulder-, knæ og haseled. Det vil dog være lidt for omfattende at komme ind på alle disse lidelser her i brevkassen.
Jeg håber at ovenstående gav en smule klarhed over årsager til halthed hos unghunde tilhørende de store racer. Hvis du stadig er bekymret, vil jeg anbefale dig, at få din hund undersøgt og røntgenfotograferet. God bedring med Zeus.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael A. Butler