Watertail

Til Dyrlægerne på Aalborg Dyrehospital Jeg har en labrador retriever på nu 2 år, og for et par uger siden havde jeg ham med på udstilling for første gang. Det gik fint på udstillingen, men om aftenen begyndte han at blive trist og øm bagerst på lænden og ved halen, sidst på aftenen var det helt galt, halen hang slapt ned og han var meget øm for berøring. Jeg ringede til en hundekyndig ven, og han sagde, at der var tale om watertail og at det ville gå over i løbet af et par dage. Min ven havde ret, og efter et par dage var Jason, som min hund hedder, frisk igen og kunne logre uden problemer. Mit spørgsmål er; hvorfor hedder det watertail? Jason havde jo ikke været ude at svømme, og må han overhovedet svømme, nu da han har haft watertail? Med venlig hilsen G.L

Svar

Grunden til at man kalder lidelsen for ”Water tail” er, at man oftest ser problemet hos vandapportører. Lidelsen, der også går under navnet ”Halelammelse” opstår når halen overanstrenges, f.eks. ved svømning, hvor den af hunden bruges som ror, eller ved overdreven logren. Overanstrengelsen resulterer i en hævet muskulatur, der klemmer på nervegrenene og dermed opstår lammelsen. Sygdommen går også under navnene ”Swimmers tail”, ”Limber tail” og ”Cold tail” og på Youtube kan man se videoklip af af hunde med lidelsen. 
 

Hvis hunden har meget ondt eller halen hænger mere end 1 dags tid, bør man kontakte sin dyrlæge, for at udelukke, at der ikke er noget andet galt, samt at give hunden noget smertestillende.

Med hensyn til om din Jason må svømme, kan jeg berolige dig med, at det må han gerne. Dog vil jeg anbefale at du starter langsomt op med svømningen og gradvist stille og roligt øger tiden i vandet.

God fornøjelse.

Med venlig hilsen

Dyrlæge, Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospital