Angst for fyrværkeri hos katte

Mange katte glæder sig ikke til nytårsaften. Vi mennesker forbinder normalt fyrværkeri med fest og glæde. Men helt anderledes kan det være for vores firbenede venner. De voldsomme lyde og lysglimt gør, at nogle hunde og katte bliver meget bange, og andre nærmest skrækslagne når der affyres fyrværkeri. De fleste dyr bliver generelt påvirket af nytårsfyrværkeri i mere eller mindre grad. En del hunde og katte har det slemt ved bare et enkelt skud, hvilket kan give problemer i alle de dage omkring nytår, hvor der primært skydes fyrværkeri af. Andre bliver først påvirkede af det megen og voldsomme fyrværkeri selve nytårsnat. Vi anbefaler generelt at alle bange dyr er under opsyn nytårsaften. Det bedste vil være at være hjemme hos dem.

Katten viser fx. angst for fyrværkeri ved at:
- Gemme sig og ikke vil ud
- Bliver urenlig
- Mister appetitten
- Ryster og sniger sig omkring
 
Hvad kan man gøre for at hjælpe katten
Heldigvis findes der midler og metoder vi kan anvende for at hjælpe vores katte. Hvis dyret er angst, er det meget vigtigt at hjælpe det bedst muligt, ellers kan angsten blive værre med tiden. Og der er risiko for, at den også bliver angst overfor andre indtryk.

Alle katte bør holdes inden døre fra middag nytårsaftensdag. Sørg for at de har et roligt, trygt og vant sted at være, med mulighed for at gemme sig. Rul gardiner/persienner ned for at skærme af for lysglimt, og tænd for musik der kan sløre lydene fra raketterne. Husk at sætte en kattebakke frem, også selvom den normalt kun besørger ude.
 
Muligheder for at afhjælpe angsten hos katte:
Zylkene er et fodertilskud indeholdende spaltede mælkeproteiner, der har en påvist beroligende effekt. Zylkene har ingen bivirkninger, og kan anvendes til alle katte gennem kortere eller længere tid. Så hvis man har en kat, som er bange i mange dage før og efter nytår vil Zylkene være en mulighed for at afhjælpe angsten. Zylkene findes som kapsler, og gives som normal dosis 1 gang dagligt og i pressede situationer,- som fx nytårsnat kan de gives hver 4-6 time.
Feliway spray. Feliway indeholder en kopi af de feromoner (signalstoffer) katte selv udskiller for at skabe tryghed. 
Feliway diffusor anbringes i en stikkontakt, og udskiller den næste måned de kunstige feromoner der giver katten tryghed. Det anbefales at starte fra midt i december i det rum man ønsker katten skal være tryg i nytårsaften.
Anxicalm / Kalm er et fodertilskud til katte, som indeholder essentielle aminosyrer, mælkepeptider samt vitamin B. Det har en angstdæmpende og beroligende effekt på utrygge katte. Det findes i en flydende suspension med en kattevenlig smag.

Til katte anbefaler vi ikke beroligende medicin, da de oftest bliver mere stressede og reagerer meget anderledes end hunde. 

 
Vi ønsker alle 2- og 4 benede et godt nytår.