Bølle er urenlig

Vi har en 13 årig gammel kastreret hankat, Bølle som pludselig er begyndt at blive urenlig. Han kan finde på både at lave stort og småt, steder han aldrig har gjort før.

Hans bakke er en god stor en med låg som står på 1. sal, hvor den altid har stået. Vi har også lagt mærke til at han er blevet dårligere til at springe op, og han virker mere gammel og tvær. Vi er meget bekymrede for vores Bølle, hvad kan det skyldes? 
 
Svar: 

Urenlighed blandt katte kan være et stort problem for ejere. Men en ting man altid skal huske på, er at katten ikke gør det fordi den vil provokere eller irritere dens ejere. Den gør det som regel fordi den har et problem, enten psykisk eller fysisk.

Ang. Bølle kan der være flere årsager. Fordi det både er afføring og urin, og at han er blevet dårligere til at springe op, er min første tanke at Bølle har fået gigt.

Gigt hos katte er meget almindeligt, og undersøgelser har vist at 98% af alle katte over 12 år, har gigt i et eller flere af deres led. Før i tiden var det et overset problem, men heldigvis er der en del fokus på det i dag. Hvis Bølle har gigt i fx hofter, lænd eller hans knæ, kan det gøre ondt at skulle gå op på første sal når han skal på bakken. Endvidere har de fleste bakker meget høje kanter, og det kan være svært for en gigtplaget kat, at gå op i sådan en bakke. 

Hvis Bølle har været på bakken, og det har gjort ondt, kan han have fået en såkaldt aversion mod bakken, så han ikke vil bruge den, fordi han husker smerten han fik, da han var i den. 

Så det I kan gøre lige nu, er at købe 2 bakker uden låg med små kanter. Stil en på hver etage så han ikke skal gå så langt når han skal besørge, og skift til en ny grustype, så han ikke forbinder det gamle grus med smerten.

Katte som pludselig bliver urenlige uden at det skyldes noget psykisk, kan have sygdomme i organerne, urinvejene eller have ubalance i stofskiftet, så derfor er det meget vigtigt at man altid får undersøgt sin kat, hvis den begynder at besørge på andre steder, end i bakken. Det at Bølle også er blevet lidt tvær, kan både skyldes smerte i hans led, men også andre steder. En del ældre katte, har dårlige tænder, som kan påvirke deres livskvalitet, så derfor er det en god idé at få Bølles tænder og mund tjekket godt igennem for tandsten, tandkødsbetændelse og for huller i emaljen. Sidstnævnte er et stort problem for katte, og ofte er det ikke noget man selv lige kan se.

Jeg vil anbefale at I tager Bølle med op til jeres dyrlæge, så han kan blive undersøgt grundigt med blodprøver, urinprøve og røntgen af hans led. Hvis I får af vide at han har gigt, er der 2 muligheder, som kan hjælpe på hans smerter. Den ene er Lokal Guldbehandling, hvor han får lagt 24 karats guldstykker ind omkring hans syge led. Det har vist sig at være utrolig effektivt på kat. 
Den anden mulighed er at han kan få smertestillende medicin resten af hans dage. Det vil måske påvirke hans organer på sigt, så derfor er det vigtigt at man ved at hans lever og nyrer er i orden, inden man sætter ham i behandling. Prøv at snakke med jeres dyrlæge om mulighederne, så kan I sammen finde en god løsning for jer og ikke mindst Bølle.  

Elaine Derry - Veterinærsygeplejerske