Blodmangel hos kat

Smitsom blodmangel hos kat kan behandles, hvis sygdommen opdages i tide.

 

Blodmangel hos kat kan skyldes mange forskellige ting, men en af de sygdomme, som vi af og til ser på Aalborg Dyrehospital, er infektion med Mycoplasma Hemofelis.

Mycoplasma Hemofelis er en bakterie-lignende parasit, der sætter sig på de røde blodlegemer og enten ødelægger disse eller aktiverer kattens eget immunforsvar, så det angriber egne blodlegemer idet immunforsvaret pludselig betragter egne blodlegemer som ”fremmedlegemer”.

Infektion med Mycoplasma sker via stikkende insekter som flåter, lopper eller myg, men kan også overføres fra den ene kat til den anden via bid. Det er ikke alle katte, der udvikler alvorlig sygdom af infektionen, da dette afgøres af kattens eget immunforsvar. Vi ser derfor af og til, at katten har andre sygdomme sammen med Mycoplasma Hemofelis. Især katte med ”katte-AIDS” (FIV) eller ”katte-leukæmi” (FeLV) har tendens til at udvikle alvorlig sygdom, når de inficeres med Mycoplasma Hemofelis.

 

Symptomerne på infektion med Mycoplasma Hemofelis er:

  • Nedsat appetit.
  • Ændret adfærd.
  • Træthed.
  • Inaktivitet.
  • Overfladisk, hyppig og anstrengt vejrtrækning.
  • Vægttab.
  • Blege slimhinder (gummer, øjenslimhinde og næse).
  • Eventuelt gullige slimhinder (gulsot).

 

Det er vigtigt, at man som katteejer reagerer på sådanne symptomer, selvom de kan virke milde, da det er en sygdom, der kræver behandling så tidligt som muligt.

Vi dyrlæger vil, ud over almindelig klinisk undersøgelse, tage blodprøver der eventuelt kræver videre undersøgelse på eksternt laboratorium, hvis der er tegn på blodmangel. Vi vil desuden teste for andre sygdomme som for eksempel FIV/FeLV ligesom vi vil søge at diagnosticere, hvilken form for blodmangel, der er tale om. Herunder laver vi undersøgelse for, om kattens eget immunforsvar er aktiveret og selv nedbryder blodlegemer. Dette er vigtigt for, hvilken behandling, der skal startes. Vi vil mikroskopere kattens blod for evt. at kunne se Mycoplasma Hemofelis der har sat sig på de røde blodlegemer.

Behandlingen af katten afhænger af graden af blodmangel og fundene på blodprøven. Det er muligt at bekæmpe bakterien med specifikke typer af antibiotikum (2-4 ugers behandling), men ofte skal vi også dæmpe kattens eget immunforsvar med binyrebarkhormon. De meget alvorlige tilfælde med meget svær blodmangel kræver blodtransfusion og intensiv behandling.

Hvis der samtidig er andre infektioner med f.eks. FIV/FeLV kan prognosen være så dårlig, at ejer bør overveje aflivning i stedet for forsøg på behandling. Dette især, hvis katten ikke kan være inde, da den som ude-kat udgør for stor smitterisiko for andre katte.

Hvis man vil beskytte sin kat imod infektion imod Mycoplasma Hemofelis er det en god idé at beskytte imod bid fra andre katte samt stikkende insekter. Der findes i dag effektive midler, der beskytter katten imod lopper og flåter. De mest effektive er receptpligtige og skal ordineres af dyrlægen.

Hvis man vil beskytte sin kat imod bid fra andre katte, bør man enten holde den inde eller etablere en voliere eller anden indhegning. Det kan faktisk gøres på en måde, så både kat og ejer trives fint med det. Der er altid gode råd at hente hos dyrlæger og veterinærsygeplejersker i forhold til at skabe de bedste rammer for kattene, så man på den ene side opfylder disses behov for normal katteadfærd og samtidig beskytter dem imod skader og sygdomme.

Katte er fantastiske, men de er også eksperter i at skjule tegn på sygdom for os mennesker omkring dem. Det er bl.a. det, der gør mit arbejde så udfordrende.

Mette Rønn-Landbo, dyrlæge.

(DVM, GPCert(FelP))