Kattevenlig dyrehospital

At være kattevenlig dyreklinik er givende, men kræver indsigt og respektfuld håndtering.

Jeg har altid betragtet mig selv som ret så kattevenlig, men efter at Aalborg Dyrehospital har gennemgået akkrediteringsprocessen, så vi i dag er ”Cat Friendly Clinic” er jeg blevet væsentligt klogere.

Jeg har tidligere beskrevet de tiltag, som katteejere kan tage inden de transporterer deres kat til Dyrehospitalet og vil her beskrive de procedurer, som vi har implementeret på Aalborg Dyrehospital for at gøre besøget hos os så behageligt, for katten og dens ejer, som muligt.

Inden jeg kalder kat og ejer ind fra venteværelset, hvor de er placeret i ro og skærmet fra især hundene gør jeg konsulationsrummet ”Cat Friendly”.

Det vil sige, at jeg sørger for, at der er rent og pænt og uden lugt fra andre katte eller hunde.

Jeg dækker undersøgelsesbordet med et rent tæppe og sprayer dette og vægten med et feromon (Feliway®), så katten kan føle sig mere tryg.

Desuden søger jeg selv for at være ren og uden duftspor på mig fra andre katte eller hunde, som jeg har håndteret tidligere. Jeg sprayer eventuelt lidt feromon på mig selv, for at virke så lidt provokerende på katten, som muligt.

Ejer bærer transportkassen ind fra venteværelset og sætter den roligt på undersøgelsesbordet. Efter en indledende snak om, hvordan transporten er gået åbner vi lågen til transportkassen. Nogle katte vil selv komme ud af kassen, imens andre er utrygge og forbliver i kassen. Den ideelle transportkasse kan nu skilles ad, så hele toppen kan tages af. Katten er nu frit tilgængelig, dog kan vi vælge, at dække den til med tæppe, hvis den er meget utryg. Katte er generelt ikke bange for det, de ikke kan se eller mærke.

De fleste katte vil dog vælge at komme lidt frem, hilse på ved at snuse til mig, evt. gnide lidt af dens egen duft af på mig ved at smyge sig op ad mig. Nogle katte indtager hel rummet, springer på gulvet, op på mit bord og op til vinduet, hvor den kigger ud. Nogle katte vil begynde at tage rummet i ”besiddelse” ved at gnide sig op ad borde, stole og kanter og derved afsætte feromoner (de ægte) fra kirtler i huden, placeret især i ansigtet. Vi giver katten lidt tid til at finde sig til rette, hvor den har det bedst i rummet. Imens taler jeg med ejer og optaget anamnese (bagrunden for besøget og historien om eventuelle symptomer).

På et tidspunk bliver katten vejet, hvilket er vigtigt for at kunne følge kattens trivsel og desuden nødvendig for at kunne beregne dosis af eventuel medicin. Derefter foretager jeg den almindelige kliniske undersøgelse med katten på undersøgelsesbordet eller eventuelt på mit skød, hvis det er der, det er lettest uden at vi skal holde for meget i katten. Nogle katte har brug for en pause undervejs i undersøgelsen, hvor de går lidt rundt og genvinder ”kontrollen” med rummet, hvilket er vigtigt for de fleste katte.

Hvis vi i løbet af undersøgelsen har brug for at udtage blod- eller urinprøver gøres dette oftest sammen med en veterinærsygeplejerske, der evt. svøber katten i et tæppe for at den ikke føler sig holdt og derved kan provokeres. Vi stirrer ikke på noget tidspunkt katten i øjnene, da det kan virke meget provokerende. Ideelt kigger katten hele tiden væk fra mig og enten over på ejer eller ud af vinduet, imens vi håndterer den.

Det samme gør sig gældende, hvis der skal indgives medicin ved injektion. Mange vaccinationer foretager jeg, imens katten står og kigger ud af vinduet og slet ikke bemærker, at der stikkes.

Vi dækker gerne transportkasserne til, når vi transporterer kattene rundt i klinikken.
Katteejere opfordres til altid at medbringe mindst 2 håndklæder/tæpper hjemmefra, da den hjemlige duft giver katten tryghed.

Hvis det er nødvendigt at indlægge katten til behandling vil den blive sat i sin egen transportkasse med adgang ud i et større bur. Rummet, hvor de indlagte katte opholder sig er  100 % særskilt katte rum med dæmpet belysning, køleanlæg og kattevenlig afspændings-musik (Music Cure®).

Hvis katten skal opereres eller gennemgå andre procedurer i operationsafdelingen vil det foregå i bedøvet tilstand.

Efter at vi har ændret vore procedurer omkring håndtering af kattene er denne del af mit arbejde blevet en endnu større fornøjelse. Selvom det kræver lidt ekstra tid (og vasketøj) så er stemningen omkring kattene og deres ejere blevet bedre. Der er desuden meget færre bid- og kradseskader blandt personale og katteejere end tidligere.

Jeg håber, at vi fortsat kan samarbejde med vore katteejere om at gøre det endnu bedre for både katte og mennesker.

Der er masser af interessant læsning om Cat Friendly Clinics på www.catfriendlyclinic.org og man er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os på Aalborg Dyrehospital for mere information.

 

Mette Rønn-Landbo

DVM, GPCert(FelP).