Kattevenlig dyrlæge
Catfriendly practice - vi er certificeret! Men hvad betyder det for dig og din kat?
Vi troede, at vi var ”Cat Friendly” til vi rent faktisk blev det.
Der er flere katte end hunde i Danmark, alligevel er antallet af katte, der kommer til dyrlæge væsentligt mindre end antallet af hunde. Dette skyldes, bl.a. at det opleves som ret stressende både for kat og ejer at tage af sted til dyrlæge.
Katte trives bedst, hvis de føler, at de har kontrol over deres liv. Det at blive taget op og stoppet i en transportkasse, blive bumlet af sted i en bil uden mulighed for at vide, hvad der sker, blive båret ind i en klinik med fremmede lyde og lugte og derefter håndteret af fremmede hænder. Det opleves alt sammen meget skræmmende og provokerende for de fleste katte. Nogle reagerer ved at ”gå ind i sig selv” og blive helt passive, andre reagerer ved aggression. Ejeren, der kender sin kat bliver selvsagt også påvirket af at se sin kat i den tilstand og især, hvis katten efterfølgende er påvirket f.eks. ved at gemme sig væk for ejer efter hjemkomsten.
Jeg har altid betragtet mig selv som kattevenlig, men efter, at have været på diverse kurser ude i verden og deltaget i forskellige kongresser netop om kattene, så er jeg blevet klogere.
Dette har udmøntet sig i, at Aalborg Dyrehospital i 2017 blev akkrediteret som Cat Friendly Clinic under ISFM. Dette kræver en hel del både med hensyn til indretning og håndtering af kattene i klinikken.
Den store forskel ligger i vores forståelse for og håndtering af kattene, og det gælder både hjemme hos ejer samt på dyrehospitalet.
Når katten skal af sted til dyrlæge er det vigtigt, at ejer har forberedt transportkassen og vænnet katten til at være i den. Det kan gøres ved at lade kassen stå fremme og være åben og servere foder og godbidder i kassen. Desuden kan transportkassen og bilen sprayes med et feromon, der gør at katten føler sig tryg under transporten. En vigtig ting er, at der altid er et sugende underlag som f.eks. et håndklæde i transportkassen ligesom den evt. kan dækkes til med et andet håndklæde, så katten ikke skal forholde sig til for mange synsindtryk undervejs.
Når katten er placeret i transportkassen skal denne håndteres forsigtigt, ikke rystes rundt og spændes solidt fast i bilen, så katten ikke slynges rundt under transporten.
Når katten ankommer til dyrehospitalet placeres transportkassen oppe i højden og langt væk fra hunde-lugt og lyd. På Aalborg Dyrehospital har vi derfor opdelt venteværelset, så kattene er skærmet mod bl.a. hundene.
I konsultationsrummet håndteres katten, så vidt muligt, uden tvang og gerne på tæppet hjemmefra, der giver tryghed.
Vi lader så vidt muligt katten komme til os, hvilket nogle katte gør med det samme, imens andre skal have lidt mere tid. Hvis der er brug for at tage blod –eller urinprøver svøbes katten ligeledes i sit eget tæppe eller et af vores tæpper med feromonspray på. Vi har feromon-diffusere i alle rum i klinikken, så kattene føler sig mere ”hjemme”. Vi har separat katte-rum til indlagte katte med kattevenlig musik og dæmpet belysning.
Det vi gør omkring kattene ser måske ikke så anderledes ud, end det vi altid har gjort, men både katteejere og personalet kan mærke en stor forskel. Antallet af bidskader hos både personale og katteejere er således reduceret væsentligt iblandt verdens Cat-Friendly Clinics og arbejdet med kattene er blevet mere uproblematisk og dermed har vi bedre mulighed for at hjælpe disse charmerende dyr. Hvis man har problemer med at komme af sted med katten er man altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning.