Den introverte kat

Katten ligner os mennesker på mange punkter og kan give os indsigt i os selv.

Min kat er introvert.

Forleden havde jeg en kat på dyrehospitalet, hvor ejer udtalte, at hun mente, at hendes ene kat var introvert. Den havde igen fået et tilbagefald med urenlighed, smerter og blod i urinen.

Vi kan ikke spørge katten om, hvordan det føles eller, hvad der udløser symptomerne, men vi kan tydeligt erkende den smertefulde afsætning af urin på unormale steder, blodet i urinen og når jeg ultralydsskanner blæren, er blærevæggen tydeligt fortykket og blødende. Alt dette uden tilstedeværelse af bakterier, som ellers ville være oplagt, når der er tegn på ”blærebetændelse”. Symptomerne er derimod udløst af overdrevne impulser fra nervesystemet til blæren. Typisk grundet af stress. Vi har igen sat katten i behandling med smertestillende medicin, specialfoder og optimering af miljøet. Det sidste er svært, da ejer lige har fået et barn mere og der derfor er ekstra uro i familien, men katten kan skærmes og få mere plads til at trække sig.

 

Tankerne om at en kat kan være introvert, fik mig til at tænke over, på hvor mange punkter katten faktisk ligner os mennesker. Den introverte kat er ikke den første til at kontakte gæster, men vil i stedet gøre sig ”usynlig” og først dukke op, når der er ro eller når de fremmede har forladt matriklen igen.

Mødet med den introverte kat for mig som dyrlæge kræver tålmodighed og meget forsigtig tilgang. Den introverte kat kommer ikke frivilligt ud af transportkassen. Den undersøges bedst liggende i egne tæpper i underdelen af transportkassen og med ejer hos sig. Den vil typisk ikke tage imod godbidder og hvis den vælger at komme ud af kassen og hoppe på gulvet, så finder den hurtigt et hjørne at putte sig i. Jeg kan måske få lov at håndtere den, men har ikke gjort mig fortjent til, at den spinner og gnider sig op ad mig. Ejer derimod fortæller, at katten derhjemme har sine yndlingsmennesker som den bruger tid sammen med og som netop får kontakten. Det kan godt være frustrerende for øvrige familiemedlemmer, der måske kan få lov at fodre, men som aldrig opnår den samme kontakt med katten. Den introverte kat signalerer ro bare ved at være til stede. Den ynder typisk at lægge sig på sit yndlingsmenneske, spinne og bare være. Katteejere fortæller ofte om, hvor beroligende det kan være at ligge i sofaen med deres spinnende kat på maven. Behovet for plads og stilhed minder meget om det introverte menneske, der også skal have tid og rum til at vælge sine sociale kontakter og som også kan blive stresset af uro og pres fra omgivelserne.  

 

I forhold til ligheder med os mennesker, så ligner den ”nervøse blære” der også betegnes idiopatisk cystitis hos kat, en smertefuld blærelidelse hos mennesker, som man heller ikke helt kender årsagen til, men hvor man ved, at der er et element af stress bag.

 

Indenfor mit speciale, som er hjertelidelser, har vi Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) hos kat, der også er en kendt arvelig hjertelidelse hos mennesker. Man har endda brugt kattenes HCM som model for den humane udgave i den genetiske forskning og kortlægningen af arvegangen. Dette fordi de syge hjerter hos kat og mennesker ligner hinanden så meget.

 

Dette er ikke for at menneskeliggøre kattene, men bare for at gøre opmærksom på, at vi nogle gange kan lære noget om os selv ved at være opmærksom på dyrene omkring os.

Dyrlæge Mette Rønn-Landbo
(DVM,GPCert(FelP))