En lykkelig kat
Vi har fået et spørgsmål fra JD ang. hendes kat Pelle. Pelle er en 3 år gammel hankastrat som normalt er en meget glad og tillidsfuld kat. Han er kun vant til at være indekat, og har hidtil trives fint med det.
Han er gennem de sidste par måneder blevet mere rastløs og er begyndt at strinte. Han gør det mest op at yderdøren og ved de store vinduespartier i stuen. JD har været til dyrlæge med ham, hvor han fik scannet sin blære og taget en urinprøve men der blev ikke fundet noget unormalt.
JD oplyser at omkring på samme tidspunkt hvor han startede med at strinte er der flyttet nye naboer ind. De har 2 katte som løber frit ude. De er tit på besøg i JD ´s have og hun kan se at det får Pelle til at reagere meget voldsomt. Han løber frem og tilbage foran vinduet og knurrer. En arbejdskollega til JD har prøvet lykkepiller fordi den ene af hendes katte var blevet meget stresset og havde ændret adfærd efter at de var flyttet i hus og har fået barn. Den tissede lidt rundt omkring og var slet ikke så kælen mere. Også den var blevet undersøgt grundigt hos dyrlægen, hvor der ikke blev fundet noget fysisk galt. Efter den var på piller i 6 mdr. og ejerne fik mere fokus på kattenes behov går det fint igen, og begge katte trives fint med hinanden, det nye hus og baby.
Nu vil JD gerne vide om lykkepiller kunne hjælpe på Pelle, fordi hun er meget ulykkelig over at se sin så normalt glade kat være så stresset.
Svar:
Jeg kan godt forstå du er ulykkelig og frustreret over at Pelle ikke har det som han plejer, og du stiller et meget interessant spørgsmål. Nogle mennesker vil finde det helt forkert at give lykkepiller til katte såvel som hunde, mens andre vil være mere end villige til at prøve det.Jeg er ikke i tvivl om at Pelle er frustreret over naboens katte. Han har indtil nu levet sit liv hos jer, uden indblanding fra andre, og lige pludselig er der 2 katte udenfor som provokerer ham. Og det problem står i ikke lige til at løse.
Man kan som det første, prøve at sætte en Plug In i stikkontakten, som udskiller nogle beroligende stoffer for katte (feromoner), og man kan lukke gardinerne helt for, når I ikke er hjemme og ellers så ofte som muligt. Du bør også prøve at snakke med dine nye naboer, om de måske kunne finde en løsning for deres katte, så de ikke løber frit. Måske kunne de lave en voliere, indhegne en del af haven, eller endnu bedre det hele. Så kan de stadig få luft og udfordringer men blive på egen grund.
Min holdning er generelt, at man bør holde sine egne dyr på egen grund, men jeg ved også godt at det ikke altid er så let som det er sagt, og derfor er Pelles problem heller ikke så simpelt at løse, da der altid vil være fritgående katte som ville kunne provokere ham.
Så netop I Pelles tilfælde ville jeg prøve de ovenstående ting først, og hvis det ikke hjalp ville jeg absolut prøve lykkepiller (antidepressiver) til ham. For mange kendt som fontex.
Lykkepiller (antidepressiver) til katte har vist sig at fungere rigtigt godt. Som så meget andet medicin bruges de samme piller til kattene som dem man bruger til mennesker, og det har med stor succes og uden problemer været brugt i England og USA i årevis.
Inden evt. opstart af lykkepiller, bør katten få lavet en stor blodprofil for at tjekke at lever og nyrer fungerer optimalt. Og selvfølgelig bør en god adfærdssnak være foretaget. I de første par dage vil Pelle måske sove en anelse mere, men du må endelig ikke tro at det gør ham sløv og ”zombiagtig”. Pillerne skulle gerne virke sådan at Pelle bliver mere tolerant overfor kattene udefra og ikke tager problemerne så tungt, men ellers er han den samme kat som du er vant til .
Generelt:
Alle katte kan komme ud for stresssituationer i deres liv. Både dem som lever alene eller dem som lever sammen med flere katte eller andre dyrearter. I disse situationer kan antidepressiv medicin med fordel benyttes.
Pillerne har den positive virkning at de som sagt ikke sløver katten, men gør sådan at katten ikke reagerer så stresset på den aktuelle situation. Nogle kan se effekt efter få dage, og andre skal vente et par uger. Der er selvfølgelig også nogen det ikke virker på. Man skal give det en chance på nogle måneder inden man begynder at trappe ud. Nogen kan trappes helt ud, mens andre kan holdes ved lige et par gange om ugen.
Det eneste tidspunkt hvor jeg ikke vil anbefale lykkepiller er hos meget bange og nervøse katte. Selv om medicinen højst sandsynlig vil hjælpe, så bare det at man skal fange katten hver dag og give den en pille kan gøre den endnu mere bange og utryg over for ejer.
Der er en del folk som ringer til os på Aalborg Dyrehospital, fordi de har problemer med deres katte, i større eller mindre grad. Der kan være mange årsager til at ejere synes de har et problem med deres kat/katte. Her kan nævnes urenlighedsproblemer, sky og bange katte, katte som springer på deres ejere, aggressive katte m.m.
Vi plejer at snakke problemet godt i gennem med ejer og råder dem så ud fra det de fortæller. Nogle af dem har i tankerne at deres problemkatte burde have et nyt hjem, men der skal man virkelig granske i historien, så man ikke bare giver problemet videre til en ny familie. Der er ingen tvivl om at i nogle tilfælde kan et skift af hjem være en positiv oplevelse for en kat, især hvis den ikke trives med sin nuværende situation og familie.
Jeg synes man nøje skal overveje om det er for kattens skyld eller ens egen, hvis man påtænker at overlade ens problemkat til en anden. Man skal være meget ærlig over for sig selv i den situation, og hvis katten er bedst tjent med at sove ind, så skal man tage sit ansvar alvorligt og få det gjort, selvom det er meget hård.
Hvis man får problemer med sin kat eller katte, men stadig synes man tilgodeser dens/deres individuelle behov, og at den/de generelt trives og er glade, så ser jeg intet forkert i at sætte dem på antidepressiv medicin i kortere eller længere tid. Selvfølgelig først efter at de er undersøgt grundigt af en dyrlæge.
Elaine Derry
Veterinærsygeplejerske