Er katten herreløs?

Vi har fået besøg af en stor rødstribet kat. Den ser egentlig stor og velnæret ud, men den sidder udenfor og mjaver hele tiden.

Jeg synes det er synd for den, så vi er begyndt at give den lidt madrester. Men vi er jo egentlig ikke indstillet på, at skulle have katten permanent. Så hvad gør vi med den dejlige kat?
Spørger D.C 

Svar:

Hvis katten er stor, velnæret og tam, så har den ofte et hjem i forvejen. Så lad være med at byde katten indenfor og fodre den! Det vil den tage som en opfordring til at få endnu et ”pensionat”. Katte kan sagtens fungere fint med flere forskellige fodersteder, og de kan virke meget indsmigrende og tiggende, når de kommer på besøg. Men det kan være frustrerende for den ”rigtige ejer”, at genboen også fodrer katten, så den måske får tilhørsforhold flere steder. Det er vigtigt at give den velnærede kat en mulighed for at finde hjem igen, før I griber til yderligere foranstaltninger.

En udsultet kat kan man godt give lidt mad og vand, men det er vigtigt kun at fodre tilstrækkeligt til, at den lige kan klare sig. Den skal gerne anspores til at vende næsen hjemad, mens I prøver at finde en løsning på problemet. Hvis katten er syg, kvæstet eller ekstremt afmagret bør I straks kontakte Falck, så den kan bringes til den nærmeste vagthavende dyrlæge for hurtig hjælp og behandling.  

Hvis katten bliver i Jeres have i dagevis og ikke ser ud til at ville forlade matriklen. Så er der flere ting, I kan gøre:
Det allerførste I skal gøre er at tjekke om katten er øretatoveret, enten i det ene øre eller i begge ører. Hvis den ser speciel ud og ligner en racekat, kan det være den ikke er øretatoveret men chipmærket, chippen kan dog kun aflæses hos dyrlægen eller Falck med en speciel scanner. Hvis katten er øretatatoveret kan ejeren findes gennem det danske katteregister : www.detdanskekatteregister.dk , tlf. 70270447.  
I kan også prøve at kontakte det lokale katte-internat ved at søge i lokaltelefonbogen eller på internettet, f.eks. Kattens Værn: www.kattens-vaern.dk , tlf. 38881200 eller Dyrenes Beskyttelse: www.dyrenes.beskyttelse.dk . Evt. kan I kontakte nærmeste vagthavende smådyrsdyrlæge, hvis I ikke kan få fat i katteregistret eller internaterne. 

Hvis katten ikke er øretatoveret, må I ud og sætte sedler op i nabolaget på lygtepæle og i supermarkeder med ”kat fundet” overskrift og en beskrivelse af katten. Tjek også om der allerede findes en efterlysning på Jeres tilløber kat hos katteinternatet. I bør også henvende Jer til ALLE naboerne, for at høre om nogle kender til katten. Evt. kan I sætte en annonce i avisen eller lokalradioen. 
Hvis I bor i et tæt bebygget byområde, hvor katten nemt kan rende frem og tilbage til sit gamle hjem, kan I evt. prøve at sætte en løs bukseelastik (den skal være løs og det skal være elastik, så katten ikke risikerer at hænge fast og kvæles i  ”halsbåndet”) om halsen på katten. I skal skrive en meddelelse til ejer, om de vil kontakte Jer på telefon. På landet hvor katten skal gå længere gennem krat og buske, hvor den kan risikere at hænge fast, kan ”bukseelastik-metoden” ikke anbefales. 

Ofte vil disse anstrengelser bære frugt, og det viser sig ikke så sjældent, at katten i virkeligheden har et andet hjem tæt på Jeres adresse. Men i nogle tilfælde kommer der ingen resultat af efterlysningerne. Så må I betragte katten som herreløs. Tjek med Teknisk Forvaltning i Jeres kommune om, der findes en indfangnings-ordning med Kattens Værn eller Dyrenes Beskyttelse. SÅ RING TIL DEM OG TAG EN SNAK MED DEM, FØR I GØR YDERLIGERE! 

Hvis katten er sund og rask, vil man ofte bede Jer vente 10-14 dage, før katten indfanges - Igen for at give ”strejferne” en mulighed for at vende hjem på egen hånd, og for at give den rigtige ejer en mulighed for at efterlyse katten. Generelt har personalet og katte-inspektørerne på internaterne stor erfaring i at håndtere disse sager og kan rådgive Jer om, hvordan I skal forholde Jer i forhold til Jeres nye rødstribede ven. 

Pia Bisgaard, dyrlæge på Aalborg Dyrehospital