Forgiftning af panodil

Hunde og katte er ikke små mennesker

Spørgsmål
Kære dyrlæger på Aalborg Dyrehospital
Selv om vi ved, at vi altid kan komme i kontakt med jer pr. telefon eller på mail, så synes vi i vores familie, at det er så hyggeligt at sidde over lørdagsmorgenkaffen og læse jeres svar på alle de sære spørgsmål, vi dyrejere kan komme på. Vi har lært mange ting om dyr blot ved at åbne avisen. Så derfor sender vi også dette spørgsmål til jer gennem Nordjyske i stedet for at sende jer en mail. Så er vi også med til at bidrage til jeres hyggelige brevkasse.
I vores hus er der mange dyr. Vi huser et akvarium med saltvandfisk, 2 katte, 1 guldhamster og 1 hund. Kattene bor mest ude i vores stald, men nogle gange kommer de ind i huset og bliver nusset om.
Ind i mellem har de små misser så været på tur og kommer hjem med skrammer. De fleste klare vi selv med lidt vask med Klorhexidin. Det går for det meste fint, selvom vi dog har været nødt til at bruge jer til at få spaltet en byld engang. Når de sådan kommer hjem med sår, har jeg tænk på, om de har smerter, men har ikke rigtig turdet give dem noget smertestillende. Men kan jeg det? 
Kan jeg for eksempel give dem lidt Panodil? Vi vil jo gerne gøre det så godt for misserne, så de bliver ved os. Det er nemlig ingen hemmelighed, at vi elsker vores dyr rigtigt højt.

 
Venlig hilsen 
Familien Møller

 
Svar
Kære familien Møller. 

Det sjove er, at jeg synes det er ligeså hyggeligt at åbne et brev på gammeldags vis og læse alle de skægge, skøre, lykkelige og ulykkelige historier, som vi i tidens løb har modtaget. Som regel bliver jeg så glad, for de fleste breve stråler af ømhed og forståelse for vores små kæledyr. Viser mig, at de fleste mennesker gudskelov er virkelig opsat på at passe så godt på dyrene som muligt. Så blive endelig ved med at sende os spørgsmål til dyrlægebrevkassen. Som du selv skriver, så vil et spørgsmål her sikkert være interessant for mange mennesker.

 
Først vil jeg starte med at sige: Aldrig, aldrig, give jeres katte Panodil. Altid, altid tal med jeres dyrlæge før i giver dyrene medicin beregnet til mennesker. Hunde og katte er nemlig ikke små mennesker og katte er ikke små hunde. Medicin, der tåles af mennesker, tåles ikke nødvendigvis af vores dyr. Nogle lægemidler designet til mennesker kan måske tåles af en hund men kan forgifte katten.
Såvel dyrlæger som dyrejere er i dag meget opmærksomme på vigtigheden i en god smertebehandling, når vores kæledyr er syge. Derfor er det oplagt at gribe til de midler, vi har stående i vores medicinskab, når vores kære dyr ikke har det godt. Det gælder især, hvis vi kan se, at dyrene har smerter. Selvfølgelig gøres det i en god mening. I bedste fald går det godt. I værste fald kan man forårsage dyrets død!

En halv panodil kan slå din kat ihjel
Specielt katte er meget sårbare, når det gælder smertestillende medicin. Katte er meget dårlige til at nedbryde visse former for kemiske forbindelser. Her er Paracetamol specielt farligt. Paracetamol er indholdsstoffet i bla. Panodil og Pinex. Dødelig dosis for en kat er 60 mg/kg. For en normal størrelse kat på 4 kg, svarer det til en halv Panodil på 500 mg.
Så en halv Panodil kan slå din kat ihjel!

Lidt bedre ser det ud for Acetylsalicylsyre, som er indholdsstoffet i bla. Kodimagnyl, Magnyl, Aspirin og Treo. Katte kan tåle disse stoffer i små doser, men de er meget længere om at omdanne, nedbryde og udskille stoffet end mennesker og hunde. Dosis til kat er 10 mg/kg svarende til ca. 40 mg til en voksen kat. Det er under en tiende del af en Kodimagnyl på 500 mg. Pga. den langsomme nedbrydningstid må dosis kun gives med 48 timers mellemrum, ellers risikeres ophobning i kattens krop med medfølgende forgiftning som resultat.
Pjuske blev forgiftet af Pinex
Dette var netop det, der skete for katten Pjuske, som for et par år siden var indlagt hos os på Aalborg Dyrehospital. Pjuskes ejer havde i god tro givet Pjuske ½ tablet Pinex. Dagen efter blev Pjuske meget træt og kastede op. Da hun ankom til dyrehospitalet var hun blålig på læber og tandkød. Hun havde svært ved at trække vejret. Da ejer fortalte om indgivelsen af Pinex, var jeg klar over, hvad, der var galt med Pjuske.

Under Pjuskes nedbrydning af Paracetamol blev der i hendes blod dannet et giftigt nedbrydningsprodukt. Dette iltede jernforbindelsen i de røde blodlegemers farvestof, hæmoglobin, som herved omdannedes til methæmoglobin. Methæmoglobin kan ikke binde ilt. Derfor denne blåfarvning af hud og tandkød. Det giftige nedbrydningsprodukt var desuden godt i gang med at give Pjuske den leverskade, man også kan se hos mennesker, der har indtaget for stor mængde Panodil.

Ejer valgte at give Pjuske en chance for at komme sig, så hun var indlagt flere dage, hvor vi intensivt behandlede hende med væsketerapi og medicin, som øgede udskillelsen af de giftige nedbrydningsprodukter.

Så familien Møller. Endelig ikke Panodil til jeres søde misser. Ring i stedet til jeres dyrlæge. Der findes udmærkede smertestillende midler, som er afprøvede og godkendte til katte. Disse lægemidler er receptpligtige og kan udskrives af jeres dyrlæge, når denne har undersøgt jeres kat og vurderet om det er den rigtige behandling at give katten.

Pjuske kom sig heldigvis. Så heldig er dog ikke alle forgiftede katte. 
Ikke alle katte har 9 liv!

Dyrlæge
Berit Aakjær Sørensen