Forstoppelse
Jeg skriver til Jer, fordi jeg har en kat på 6 år, der to gange i løbet af den seneste tid, har været indlagt og behandlet for svære forstoppelser.
Det startede for ca. 6 måneder siden med, at han begyndte ”at lave stort og småt” uden for kattebakken. Jeg kontaktede min dyrlæge, der undersøgte og behandlede en urinvejsinfektion. Det hjalp dog ikke spor og efter en uges tid, hvor Trold havde stadig sværere ved at komme af med afføringen, blev han indlagt og behandlet mod forstoppelse. Dyrlægen sagde det var hårbolde, som var skyld i problemet og gav os en special-diæt samt kattemalt med hjem.
Trold ville heldigvis gerne spise det nye foder, han er ellers noget kræsen, men kattemalten ville han ikke have. De næste par måneder gik det fint, men så begyndte Trold lige så stille at ændre sin adfærd igen – blive lidt mere stille og holde sig mere for sig selv samt lave og tisse udenfor kattebakken. Til sidst gik maven helt i stå og han kunne ikke komme af med sin afføring. Igen kontaktede jeg dyrlæge og denne gange måtte Trold i bedøvelse og have skyllet forstoppelsen ud.
Trold har det nu igen fint, men jeg er bange for, at han igen skal få tilbagefald. Har I nogen idé om hvad der kan være galt?
Med venlig hilsen
Den bekymrede katteejer
Mange tak for din mail.
Jeg kan godt forstå, at du er bange for at Trold skal få et tilbagefald. Trold har haft to tilfælde af forstoppelse og har endda været i narkose for at få sin forstoppelse forløst. Jeg vil i det følgende fortælle lidt om årsager og behandling af forstoppelse hos kat.
Årsager til forstoppelse
Foder & Miljø
- Foder: pludselige foderskift, indtagelse af fremmedlegemer.
- Stress: herunder udstillinger, pasning i kenneler, indlæggelse hos dyrlægen.
- Soignering: hårbolde
- Uhænsigtmæssig kattebakke, fx. beskidt eller for høj
Smerte
- Slidgigt i hofter og eller lænd
- Infektion i analkirtlerne, bylder i mellemkødsområdet.
- brud i bækkenregionen.
Lægemidler
- F.eks. morfinpræparater.
Systemiske sygdomme
- For højt stofskifte.
- Sukkersyge.
- Nyre- og leverlidelser.
Nervelidelser
- Erhvervede, f.eks. traume på rygsøjlen
- Medfødte nervesygdomme
Obstruktion
- I eller indeni tarmen: f.eks. fremmedlegeme, svulster, infektion.
- Udenfor tarmen: f.eks. brud i bækkenet, svulster, infektion.
Ved vedvarende forstoppelse kan der ske skade på tarmens muskulatur og nerver, hvilket fører til nedsat funktion af især tyktarmen, som får en forstørret diameter og tendens til forstoppelse. Denne tilstand kaldes megacolon. Hvis man ikke kan finde årsagen til den abnormt forstørrede tyktarm, benævnes tilstanden idiopatisk megacolon. I ca. 60% af tilfældene af megacolon hos kat kan årsagen ikke påvises.
Symptomer
Typisk starter en forstoppelse med en konstipation, der er besværet og ikke-regelmæssig afsætning af fast tør afføring. Hvis konstipationen står på gennem længere tid, vil den gå over i en reel obstipation, en egentlig forstoppelse, hvor der ikke længere afsættes afføring. Ved et sådant scenarie vil der ofte initielt ses milde symptomer f.eks. i form af ændret adfærd, katten vil typisk blive stille, indesluttet og isolere sig. Mange katte vil stoppe med at soignere sig. Gradvist vil der blive større og større problemer med at komme af med afføringen. Den afføring, der kommer ud, er hård og eventuelt er der blod i. Som tiden går vil katten blive svag og kaste op og vægre sig ved berøring af maven.
Forstoppelse kan også debutere pludseligt, f.eks. hvis katten har indtaget et fremmedlegeme.
Diagnose
Stilles ved en klinisk undersøgelse, hvor der konstateres en udfyldning i kattens bughule. Endetarmsområdet samt selve endetarmen bør også undersøges, for eventuel infektion, byld eller forsnævring.
Nogle gange kan det være nødvendigt at tage røntgenbilleder og blodprøver for at finde årsagen til forstoppelsen.
Behandling
Behandlingen retter sig mod dels at forløse forstoppelsen dels at stabilisere den ofte påvirkede kat. Derudover søges den primære årsag til forstoppelsen fundet.
I milde tilfælde kan et lavement være tilstrækkeligt. Andre gange skal katten bedøves og forstoppelsen skylles ud. I sjældne tilfælde kræves et kirurgisk indgreb.
Når forstoppelsen er fjernet, gælder det om at undgå tilbagefald. Hvis der er påvist en primær årsag, f.eks. en byld ved endetarmen, behandles denne, men hvis en primær årsag ikke konstateres, iværksættes en generelt behandling oftest bestående af en fiberrig diæt og afførende midler, fx. laktulose. Der findes lægemidler, der kan hjælpe tyktarmen til at trække sig bedre sammen.
De fleste forstoppelser behandles uden de store problemer, men er der udviklet megacolon, reserveres prognosen.
Jeg håber du – Bekymrede katteejer – har fået svar på dit spørgsmål. God bedring med Trold.
Med venlig hilsen
Dyrlæge Michael A. Butler
Aalborg Dyrehospital.