Neutralisation - gode grunde
Vi anbefaler neutralisation af alle katte der ikke skal bruges i avl.
Der er mange gode grunde til at lade sin kat neutralisere og helst så tidligt som muligt.
Især kattenes frugtbarhed og avls-sæson er styret af årstiderne. Således starter hunkatten sin brunst-cyklus i det tidlige forår for eventuelt at holde pause i højsommeren for igen at komme i brunst det meste af efteråret. Derefter går hendes æggestokke igen i ”vinter-dvale”. Denne cyklus afbrydes kun af parring og eventuelle drægtigheder.
Hankattenes drifter stimuleres af tilstedeværelse af hunkatte i brunst. En hankat kan lugte den brunstige hunkat på lang afstand og krydser gerne trafikerede veje og andre farer for at nå frem til sin udkårne.
Da der i Danmark er alt for mange katte, der lever kummerlige liv uden en ejer til at tage ansvar for dem og fordi danske dyrlæger hvert år må aflive uønskede killinger anbefaler de fleste dyrlæger neutralisation af alle katte, der ikke skal bruges til avl.
Hvornår er det bedst at neutralisere katten
Der er forsket meget i, hvornår det er bedst at neutralisere katten og hvordan. Denne forskning viser blandt andet, at det er bedst at neutralisere tidligt i kattens liv og gerne inden den er 4 måneder gammel. Dette både for at undgå, at katten opnår frugtbarhed og dermed når at reproducere sig (hankatten kan parre fra den er 6-9 måneder, afhængig af race) men især af hensyn til kattens sociale liv som huskat og kæledyr.
Katten er , fra naturen, ikke fuldstændig afhængig af et socialt liv med andre dyr og/eller mennesker. Derimod er den afhængig af at have kontrol over sit liv. Katten kan godt acceptere samvær og samspil med andre katte og mennesker, men elsker også at være alene. Hvis man skal have sin kat til at acceptere andre katte eller mennesker i familien er dette især muligt med den umodne kat, der er mere imødekommende end den modne kat. Den seksuelle modning af katten er forskellig fra race til race, men starter generelt omkring 6 måneders alderen. Derimod er katten først social moden som 2-3 årig. Ved at neutralisere katten tidligt øger vi muligheden for at præge katten til at acceptere vores (menneskers) tilstedeværelse i kattens liv. Samtidig bedres muligheden for, at kattens samspil med andre katte i hjemmet eller de nærmeste omgivelser bliver godt.
Det at indføre nye katte til et hjem, hvor der allerede er katte er en kunst i sig selv, især hvis de oprindelige katte er modne, altså over 2-3 år. I så fald er det lettere at introducere en ny ”flok” altså for eksempel 2 killinger, der meget gerne må være kuld-søskende, idet de højst sandsynligt vil have glæde af hinanden i fremtiden uafhængig af, om de gamle katte ender med at acceptere dem, som en del af den ”samlede” flok. Forskning viser, at sociale problemer imellem katte i hjem med mange katte især forekommer, hvor der er intakte katte (ikke neutraliserede).
Forebyg urinmarkering
En af de væsentlige fordele, ved at få sin kat neutraliseret er, at risikoen for, at katten urin-markerer i hjemmet er væsentlig mindre, end hvis den er intakt. Der er dog ca. 10 % af kastrerede hankatte og 5 % af steriliserede hunkatte, der stadig urin-markerer efter neutralisation. Det at urin-markere er naturligt for en kat, men kan ofte minimeres ved at optimere omgivelserne. På Aalborg Dyrehospital har vi stor erfaring i at rådgive ejere med sådanne problemer.
Beskyt mod sygdomme
Ud over de sociale fordele ved neutralisering af katten, er der selvfølgelig de fysiske. Den neutraliserede kat er forskånet for sygdomme i kønsorganer. Risikoen for visse kræftformer er reduceret. Den neutraliserede ude-kat er mindre udsat for trafik-skader og bidsår efter slagsmål, der som oftest forårsages af kampe imellem intakte katte.
Aggression mod mennesker opleves ligeledes hyppigst hos den intakte kat.
Bivirkninger og skrøner
Der var, for år tilbage, bekymring for, om de tidligt neutraliserede katte blev hæmmet i deres vækst, men det er tilbagevist igennem flere undersøgelser. Ligeledes er risikoen for at udvikle urinvejssten ikke større hos den neutraliserede kat. Dog skal det siges, at den neutraliserede kat har øget risiko for blive overvægtig, da neutraliseringen påvirker stofskiftet. Den overvægtige kat har øget risiko for at udvikle urinvejssten og desuden led problemer og sukkersyge. Det er derfor essentielt, at fodringen justeres efter neutralisationen.
Sådan foretages en neutralisation
Neutralisation foretages ved operative indgreb, hvor henholdsvis testiklerne hos hankatten og æggestokkene hos hunkatten fjernes. Det er rutineindgreb, der foretages i fuld bedøvelse. Det er en oplagt mulighed at få sin kat øretatoveret og registreret i det danske katte register i samme seance.
Især de helt unge katte kommer meget hurtigt over operationen der følges op af 3-5 dages smertestillende medicin. Det er ekstremt sjældent, at vi oplever komplikationer efter neutralisation. Vi må ikke give forebyggende antibiotikum efter operationer af frygt for udvikling af resistente bakterier. Kattene får hverken bandager eller krave på og der er ingen suturer (tråde), der skal fjernes efterfølgende. Vi anbefaler, at man, så vidt muligt, holder katten inde og i ro den første uge efter operationen, hvilket kan være svært i praksis i forhold til den unge kat, der ufortrødent springer rundt i møbler allerede få dage efter indgrebet.
Killinger SKAL være 12 uger før de skilles fra moderen
Det er ulovligt at sælge killinger inden de er 12 uger og ny forskning viser, at killingen bliver mere robust, hvis den får lov at blive med sine søskende og mor til den er 14 uger gammel.
Tidlig neutralisation og kemisk kastration hos fx. avlskatte
En del opdrættere lader killingerne neutralisere allerede inden de sælges til nye hjem, hvilket der er rigtig gode erfaringer med. Af hensyn til bedøvelse anbefaler vi på Aalborg Dyrehospital, at killingen har opnået en vægt på mindst 1 kg, inden den neutraliseres.
I forhold til avlskatte er det muligt at foretage kemisk neutralisation ved hjælp af et implantat, der midlertidigt hæmmer kattens forplantningsevne i længere tid.
Det er efterfølgende muligt at fjerne implantatet, når man igen ønsker katten fertil (frugtbar). Dette bruges især af opdrættere og er langt at foretrække fremfor de ”gammeldags” p-piller, der har en hel del ubehagelige og risikable bivirkninger, og som vi derfor meget sjældent ordinerer i dag.
Implantatet er egentlig udviklet og godkendt til hunde, men bruges også, med godt resultat, verden over til kat og ilder.
Neutralisation forlænger kattens liv
Vore huskatte kan blive meget gamle, hvis vi passer godt på dem og en af de væsentligste faktorer er, at de er neutraliserede. Samtidig betyder neutralisation, at vi begrænser bestanden af katte i Danmark, så vi kan tage ansvar for de katte vi har, så ingen katte skal leve elendige korte liv med sult og sygdom.
Mange familier, især med børn, vil gerne opleve, at familiens katte får et kuld nuttede killinger. Men vi oplever desværre, alt for ofte, at familien efterfølgende ikke kan komme af med killingerne. Der er simpelthen for mange killinger i forhold til de familier, der vil modtage dem. Hvert år må mange killinger derfor aflives. Desuden bør man inden man lader sin hunkat parre gøre sig klart, hvilke udgifter, der kan opstå, hvis hun skal have dyrlæge-assistance til fødslen eller ligefrem kejsersnit.
Sygeforsikring
Alt for få katte er sygeforsikret. Blandt vore patienter på Aalborg Dyrehospital er 70 % af hundene sygeforsikrede, imens kun 10 % af kattene dækket af forsikring. Jeg tror, at det skyldes, at vi i Danmark, per tradition, har et andet syn på katten, selvom jeg ikke er i tvivl om , at katteejere holder mindst lige så meget af deres katte, som hundeejere holder af deres hunde. Samtidig lever kattene generelt længere end hundene og kan behandles akkurat lige så vel som hundene.
Katte er bare ikke små hunde, de er helt unikke og kræver derfor en anden indsats fra os dyrlæger og veterinærsygeplejersker.
Mette Rønn-Landbo.
Dyrlæge