Halsbånd påfører endnu en kat lidelser

Når man anskaffer sig en lille ny killing er det helt forståeligt, at man forsøger at sikre den så godt som muligt.

Noget alle katteejere er bange for, er at katten kommer for langt væk hjemmefra og ikke kan finde hjem igen. 
Derfor er der stadig katteejere, der sætter halsbånd omkring kattens hals for at vise omverdenen, at katten hører til et sted. 
Det er en rigtig dårlig idé, fordi halsbåndet udgør en fare for katten. Der er således risiko for, at halsbåndet kan hænge fast i grene o.lign.  og forårsage kvælning af katten. Endelig er der risiko for, at katten i sin iver for at få halsbåndet af eller bare fordi den vil klø sig på halsen, får en pote ind i halsbåndet og derfor kommer til at sidde fast. Det er typisk det ene forben, der sætter sig fast i halsbåndet.  Katten ender typisk med, at have hele forbenet inde i halsbåndet, så det sidder omkring hals og armhule. 
Dette er ikke noget katten dør af, men halsbåndet kan forårsage nogle frygtelige sår i armhulen, når katten begynder at bevæge sig omkring. Desuden er det helt forfærdeligt at forestille sig den panik og efterfølgende kamp katten vil udkæmpe for at slippe ud af halsbåndet igen. 
Katte hader at blive holdt eller bundet. Ikke desto mindre, vil katten efter et stykke tid  affinde sig med situationen, og forsøge at klare sig på 3 ben. 

Helt slemt er det, hvis der er tale om en killing. Efterhånden som killingen vokser vil halsbåndet gnave sig ind i armhulen og efterlade et stadigt voksende sår. Katten kan godt gå rundt med et halsbånd spændt omkring hals og armhule, men den har typisk problemer med at jage. Sker dette for en kat, der er kommet for langt hjemmefra og derfor ikke har adgang til fodring, ja så vil den begynde at sulte.

Det voksende sår i armhulen vil typisk udvikle sig til et dybt kødsår og selvom katten selv forsøger at holde såret rent, så vil det, især om sommeren, tiltrække fluer, der vil lægge æg i såret med efterfølgende udvikling af maddiker i såret. Disse vil forsøge at æde/ bore sig ind under huden på katten.

Dette er et fænomen vi desværre ser hvert år og i år er ingen undtagelse. En bekendt af mig bor i en mindre by, hvor hun var blevet opmærksom på en ung kat, der netop hoppede rundt med forbenet i halsbåndet. Der var tilsyneladende ingen, der savnede katten, der i øvrigt var meget sky. Min bekendte havde i flere omgange selv forsøgt at fange katten, men uden held. Jeg anbefalede hende derfor at kontakte Kattens Vel, der har en katte-fanger, der netop kan hjælpe i sådanne tilfælde. 
Katte-fangeren havde hurtigt held af at få fat i katten og fjernet halsbåndet. Desværre indeholdt halsbåndet ingen oplysninger om ejeren og da såret i armhulen var så dybt og inficeret at det krævede operation så blev katten aflivet efter ankomsten til Aalborg Dyrehospital.

Jeg har selv en, nu 11 år gammel rød hunkat, som er fundet under lignende omstændigheder. Hun blev fundet i Dronninglund Storskov, hvor hun havde hoppet rundt hele sommeren. Hun blev bragt til Dyrehospitalet, hvor hun gav mig ”blikket”. Jeg kunne bare ikke få mig til at aflive hende, når hun nu havde kæmpet sig igennem en hel sommer, hvor hun havde gået for ”lud og koldt vand”. Hun måtte igennem 2 operationer, før såret i hendes armhule endelig var helet. Hun har i dag fuld førlighed i det ben og er den største musejæger vi har.

Det er så trist at skulle aflive dyr, der kunne være reddet, hvis vi blot havde fået en chance for at kontakte ejer. Den mest regulære metode til mærkning af katte er ved øretatovering i narkose. Dette foregår helt rutinemæssigt i forbindelse med neutralisation. 

På Aalborg Dyrehospital anbefaler vi neutralisation allerede, når katten vejer 2 kg. Dette gør samtidig, at katten er synligt mærket, når den evt. skal have lov at gå frit omkring udendørs. Det vil derefter være muligt at opspore ejeren via Det danske Katteregister.

Man håber aldrig, at man skal miste sin kat ved f.eks. påkørsel, men skulle det ske, så er det langt rarere at få vished for, hvad der er sket med katten, end at efterlades i uvished. Det er også et rigtig godt argument for at lade katte øretatovere.

Hvis man absolut vil sætte et halsbånd på sin kat, så findes der i dag specielle katte-halsbånd, der er lavet, så at de meget let springer op og dermed skulle forhindre ulykker som beskrevet ovenfor. Vi dyrlæger ser dog stadig helst, at kattene alle er øretatoveret. 

Noget jeg på det kraftigste må fraråde er købe halsbånd med klokke i. Katte har en hørelse, der er 8 gange så kraftig som menneskets. Det er derfor ikke svært at forestille sig, hvor belastende det må være, at bære rundt på en konstant voldsom ringlen.
Håber dette vil inspirere yderligere katteejere til at droppe halsbånd til fordel for øretatovering.

Venlige sommerhilsener.
Mette Rønn-Landbo