Herreløse katte fryser!

Vi har endnu et år med "rigtig" vinter og hvid jul.

Vi mennesker kryber inden døre, klæder os varmt på og spiser måske lidt ekstra godt for at holde varmen. Anderledes barskt er det for dyrene i naturen. Samtidig med, at det bliver frost og kulde bliver det tilsvarende umuligt at finde tilstrækkeligt føde. Det betyder, at en stor del af de vilde dyr dør om vinteren. Dette gælder også de herreløse katte, der har meget svært ved at klare sådan en kold tid. Der er ingen mus at æde og selvom kattenes pels på denne tid af året er tykkest og varmest, så beskytter den ikke tilstrækkeligt, hvis katten samtidig sulter.

Blandt de reelt vilde katte er der derfor en høj dødelighed om vinteren, især de unge, gamle og syge katte bukker under og dør. Derudover er der tamkattene, som har forvildet sig for langt fra hjemmet. Under milde vejrforhold kan en sund tamkat sagtens klare sig i månedsvis, idet den hurtigt indstiller sig på at skaffe sig føden ved jagt på fx mus. 

Når jorden derimod er dækket af et tykt lag sne som nu, så går der ikke mange dage før katten begynder at sulte og tørste og derfor fryse. Den tamme kat vil forsøge at finde husly i carporte, garager, skure o. lign. Hvis den opdages af venlige folk får den en chance for at komme inden døre enten hos en ny familie, eller den bliver ført sammen med sin tidligere familie.

Det vigtigste er, om den retmæssige ejer har ofret en ID-mærkning på katten. Dette forgår enten ved en mikrochip, der lægges ind under huden på venstre side af halsen ved hjælp af en lidt grov kanyle hos dyrlægen, eller ved en reel øretatovering i begge ører. Det sidste foregår i fuld narkose, evt. i forbindelse med, at katten alligevel er bedøvet til sterilisation eller kastration. Øretatoveringen har den fordel, at den kan ses af enhver, der nærmer sig katten. Derimod skal mikrochippen aflæses med en speciel chip-scanner, som Falck, Politi, internater og vi dyrlæger er i besiddelse af.

Den ID-mærkede kat er registreret i Det danske Katteregister, hvor katte-ejere kan efterlyse deres katte, og findere af bortløbne katte kan få hjælp til at komme i kontakt med kattens ejer. Vi dyrlæger, Falck, Politi og internater kan desuden få adgang til supplerende oplysninger om katten og dens ejer. 

På Aalborg Dyrehospital modtager vi dagligt, tilsyneladende, herreløse katte. Nogle er ikke-ID-mærkede skadede eller syge katte. Disse aflives umiddelbart. Hvis katten er ID-mærket vil vi søge at få kontakt til ejeren. Hvis katten er alvorligt syg eller kvæstet kan det, i forhold til Dyreværnsloven, være nødvendigt at aflive katten, inden ejer er fundet.

De tilsyneladende sunde og tamme ikke-ID-mærkede katte forsøger vi altid at skaffe et nyt hjem, efter at de er fremlyst i dagspressen. Videreformidlingen varetages af dyreinternater som Kattens Værn eller Dyrenes Beskyttelses internater. 
På Aalborg Dyrehospital har vi ofte sådanne dejlige katte siddende nogle dage i håb om, at der dukker en ejer op. Hvis dette ikke sker, kan det af og til blive nødvendigt, at aflive en sådan kat. Dette er altid til stor frustration, især, når den søde kat har siddet nogle dage, hvor vi har nået at knytte os til den. Det sker også at vi i personalegruppen eller blandt vore erhvervspraktikanter finder en ny katte-ejer.

Vi der ofte står med raske katte, der må aflives på grund af manglende ID-mærkning ønsker os en klar og entydig kattelov, der kræver, at alle katte ID-mærkes. Det ville redde mange katteliv.

Hvis man finder en herreløs kat kontaktes nærmeste dyrlæge, hvor man selv har mulighed for at transportere den, eller man kontakter Falck, der så bringer katten til dyrlæge.

Lige så forfærdeligt det er at miste en kat til en uvis skæbne, ligeså dejligt er det at få katten retur efter, at nogle har opdaget det lille nummer i øret. Tro mig, jeg har prøvet det.


Mette Rønn-Landbo (dyrlæge)