Indhegning af haven

Indhegn haven eller lav en voliere til dine katte og mange problemer kan undgås.

Heldigvis er der flere og flere katteejere som vælger at lave en indhegning til deres katte. Enten hele haven, noget af den eller en voliere. Vi har en del katteejere på dyrehospitalet der spørger os til råds i situationer hvor fx de og deres katte bliver chikaneret af naboens katte eller hunde. Eller hvor naboerne på vejen er sure over at de har katte i deres have når de selv ingen katte har. 
Da jeg er stor fortaler for indhegnede haver, så vil jeg fortælle lidt om vores. 
I september 2002 besluttede vi os for at indhegne hele haven til vores katte. Vi havde i et par år haft en voliere på ca. 70 kvm2. Den var helt lukket med volieretag hen over.
Det skal siges at vi nyder vores have, men vi bruger ikke meget tid med havehandsker på Men når vi en gang imellem gjorde, stod hele banden og hylede inde i volieren mens vi gik udenfor. 
Da vi alligevel mest sad i volieren med kattene, tænkte vi at vi lige så godt kunne få det hele indhegnet, så de kunne løbe frit ud og ind og vinduer på hele den ene side af huset kunne åbnes frit uden bekymringer. Samtidig havde vi en idé om at det kunne motivere os til at luge lidt mere, men det har senere vist sig ikke helt at holde stik..
Vores have var ret let at gå til, bortset fra en lille mur som er på hele den ene langside. Da vi ikke er de store håndværkere, gik vi i gang med at søge på nettet over steder som var bedre til at sætte hegn op end os.
Vi havde en helt klar idé om hvordan det skulle være, så da vi fik fat i et hegnsfirma i Aalborg, var de med på at prøve. De havde aldrig sat et kattehegn op før, men mest industrihegn til firmaer m.m.
Vi har hæk hele vejen rundt om haven og derfor ville vi gerne have et grønt plasthegn så når hækken voksede ind i det, kunne man næsten ikke se det. Vi havde forestillet os at pælene som er galvaniserede rør skulle stå laaaangt ned i jorden og i noget cement, men firmaet sagde at med mindre det var løver vi havde, så var det kun nødvendigt at sætte dem i jord. I hver ende af haven er der sat stivere op som holder hegnet helt lige og det ser stadig meget flot ud, efter 11 år. 
På toppen af rørene fik vi dem til at lave tilsvarende vinkler på 50 cm. De er 5 grader over vinkelret. Dem beklædte vi selv med volierenet og en lille strømtråd for at være mere sikker. 
Firmaet kom med 2 mænd i 2 dage og så var det færdigt. 
Vores katte var helt vilde med deres nye liv efter volieren, men alligevel skulle alle steder tjekkes om det var muligt at komme ud. Vores burmeser Magnus fandt hurtigt et lille hul ved carporten som han kunne snige sig ud af, men ikke komme ind igen. Og heldigvis er burmesere sådan indrettet, at når man så lukker dem i haven igen, løber de direkte tilbage og viser hvor det var. Så de huller blev hurtigt lukket. 
Siden da har vi ikke haft udbrud overhovedet og de kan altid gå ind og ud som de vil. Vi har en kattelem i terrassedøren og den er altid åben på nær nogle timer nytårsaften.
Ved at indhegne haven har vores katte fået et meget mere rigt katteliv. De elsker at være ude og kigge på fugle, sommerfugle og andet kryb, og de er mere afslappede generelt. Når vi selv er i haven er de der som regel alle sammen og det er SÅ hyggeligt. Det at se dem spæne af sted fra den ene ende til den anden er fantastisk.
Min holdning har altid været, om man har racekat eller huskat, at man holder sine egne katte på egen grund. Synes ikke man kan belemre naboer som måske ikke synes katte er sagen, med vores katte. 
De kan også blive kørt ned, jagtet af hunde, sparket, skudt og der er snart ikke grænser for hvad der kan ske med vores kære katte. 
Endvidere kan de komme op at slås og få bylder og blive smittet med forskellige sygdomme som til sidst kan ende med at koste dem livet. 
Der er heldigvis flere og flere som får indhegnet deres haver, og der er mange måder at gøre det på. Nogle har gjort det selv og andre har hyret folk, men lige meget hvad mener jeg det er det bedste man kan gøre for sine katte. 
De konflikter der kan opstå når man har flere katte i samme hus, bliver også betydeligt mindre, da de ikke bare har mere plads, men der er altid en busk eller noget at ligge under og få lidt alenetid. 
Hvis der skulle være yderligere spørgsmål omkring indhegning af have eller voliere så kontakt mig gerne på Aalborg Dyrehospital, og jeg vil forsøge at hjælpe så godt jeg kan. Veterinærsygeplejerske
Elaine Derry