Kat død af arvelig hjertelidelse - HCM

Sidste weekend døde min ene kat "Plys" pludselig. Vi havde været i byen og da vi kom hjem lå han på stuegulvet og var død.

 Der var slet ingen tegn på, at han var kommet til skade. Den anden kat virkede lidt forvirret, men ellers uberørt af situationen (han er bror til "Plys").
 
"Plys" blev bare 4 år. Han har aldrig fejlet noget andet end, at dyrlægen ved det årlige sundhedseftersyn har påpeget, at han vejede lidt for meget (6,5 kg). "Plys" var en langhåret huskat muligvis halvt Maine Coon. Han har altid fået det gode foder fra dyrlægen og var vaccineret som han skulle være. Han kan ikke have været påkørt, da vi har kattene i voliere i haven. Min egen dyrlæge siger, at det må have været en blodprop. Kan det passe og hvordan beskytter jeg min anden kat mod dette? Han er også lidt for tyk. Håber du kan svare, det er frygteligt at miste en kat på denne måde.

Svar:
Jeg kan godt forstå, at du er blevet forskrækket over at miste en kær kat på den måde. Jeg tror, at din dyrlæge har ret i, at det kan have været en blodprop, der var årsagen til "Plys´" pludselige og uvarslede død. Du nævner, at han var halvt Maine Coon og netop den race (og flere andre) har tendens til at få en hjertesygdom der hedder HCM (Hypertrofisk cardiomyopathi). Det er en arvelig lidelse som opdrættere i disse år arbejder på, at begrænse. Sygdommen bevirker, at hjertemusklen vokser sig tyk og stiv. Hjertet bliver derved dårligere og dårligere til at pumpe blodet rundt i kroppen. På et tidspunkt kan der dannes en stor blodprop i det ene af de 4 kamre i hjertet. Denne kan rive sig løs og sætte sig fast i en pulsåre ude i kroppen (f.eks. i den store pulsåre ned til bagbenene, til hjernen eller til h. forben). Nogle katte med HCM dør pludseligt, men uden, at der er en blodprop involveret. Andre katte udvikler hjertesvigt med væskeophobning i bughule eller lunger. Det er svært at vide, hvad der præcist er sket hos din kat, men det er sandsynligt, at det er HCM, der har kostet "Plys" livet. For at påvise det endeligt skulle man obducere "Plys", men det er nok for sent nu.Det er ikke altid, at katte-ejere når at registrere, at deres kat har problemer med hjertet. Nogle katte virker bare som om, at de er i dårlig form bliver forpustet, andre får problemer med nyrerne og drikker og tisser meget. Nogle får kvalme og taber sig imens andre slet ikke viser nogle symptomer. Ved det årlige sundhedseftersyn hos dyrlægen lytter dyrlægen på kattens hjerte. Et hjerte med HCM kan have en hørbar mislyd (70% af kattene med HCM). Hjertet kan desuden arbejde med meget høj puls og evt. med "gallop-rytme". En stor del af kattene med HCM har det imidlertid "skjult". For at undersøge en kat for HCM, skal kattens hjerte scannes. Man kan desuden lave genetisk test på katten, men den fungerer kun som supplement til hjertescanningen.
HCM kan desværre ikke helbredes, men symptomerne kan afhjælpes med medicin, når diagnosen stilles i tide.Med hensyn til din anden kat, så kan jeg godt forstå, at du er bekymret for ham nu, især fordi han er bror til "Plys. Jeg syntes du skal lade ham undersøge af din dyrlæge og derefter evt. hjertescanne. Du kan læse mere om HCM på hjemmesiden: www.pawpeds.com 

Mette Rønn-Landbo - dyrlæge