Kat i børnefamilien

Spørgsmål: Vi mistede vores elskede kat Bølle for 7 mdr. siden. Vi havde haft ham i 8 år, så det var et meget stort tab for os, og vi savner ham stadig.

Siden da har vi fået vores andet barn, og vi har en søn på 5 år. Min mand og jeg er begge enige om at vi skal have en kat igen, da vi synes det er vigtigt at vores børn vokser op med dyr. Vores søn på 5 år, havde et godt forhold til Bølle, og de havde stor fornøjelse af hinanden. Vi er snakket meget om vi skulle få en killing eller en voksen kat igen. Og det er så her vi vil spørge Jer til råds. 
Hvad tror I vil passe bedst ind i vores familie på nuværende tidspunkt? Bølle havde det lidt hårdt da vores søn var mindre, han havde lidt svært ved at lade ham være. Men med tiden fik de som sagt et rigtig godt venskab. Hvad mener I generelt om dyr og børn sammen?. Burde vi hellere vente lidt, da vores datter jo snart kommer i ”lømmel” alderen, og det ved vi vil kræve stor opmærksomhed fra vores side.  

Med venlig hilsen
Familien Nielsen 
 
Svar: 

Kære Familien Nielsen
Tillykke med familieforøgelsen. Jeg er ked af at høre at Bølle ikke er her mere. 
Jeg synes det er godt at I har diskuteret de forskellige muligheder med voksen kat, killing eller vente til børnene bliver lidt større. Og jeg vil lige nævne at jeg synes det er en utrolig god idé at  børn vokser op i et hjem med en eller anden form for kæledyr. 
Men når det er sagt, er det meget vigtigt, at HELE familien gør en stor indsats for at lære barnet/børnene at omgås dyret med respekt. Hvis det kan lade sig gøre, kan dyr og børn have meget fornøjelse af hinanden. Ligesom Bølle og Jeres søn havde det de sidste år. 

Der er mange meninger om, hvor gammelt et barn skal være, før man anskaffer sig et dyr. Både barn og kat kræver meget opmærksomhed, så hvis barnet er nyfødt, synes jeg, at det en god idé at vente lidt med katten.  Endvidere hvis man har små børn i hjemmet, er det meget vigtigt, at katten har et fristed. Både når den skal sove, spise og på toilettet. Et sted højt oppe på en reol eller i et kradsetræ er nødvendigt, hvis barnet skulle løbe efter katten. Ligeledes må katten ikke føle sig usikker, når den skal på bakken, eller når den skal spise. Man kan eventuelt sætte bakken på et bryggersbord eller et andet højt sted og maden på en reol eller et køkkenbord. 

Det er forældrenes ansvar, at deres børn lærer at omgås kattene i hjemmet med respekt. De skal ikke jagtes, skriges af, løftes i halsen, trækkes i halen eller andet. Man kan hurtigt blive sure på børnene, MEN det er forældrene, der skal tage ansvaret for deres børns handlinger, når de er små. Børnene forstår ikke, hvad man må og ikke må, og derfor skal små børn og dyr, efter min mening ALDRIG være alene uden opsyn. 

Om I skal vælge en killing eller en voksen kat er meget individuelt. Det der er vigtigst er, at killingen eller den voksne kat, har et godt sind. Den skal være imødekommende, glad for menneske-kontakt og være frisk, glad og nysgerrig. Hvis den bliver skræmt af noget, skal den hurtigt komme frem igen og ikke lade sig gå for meget på. 
Det, som man ikke skal vælge til en børnefamilie med små børn, er en kat som er reserveret og sky, hurtigt bliver bange for lyde og pludselig bevægelser og som ikke har været meget i hænder i dens opvækst. Sådan en type kat i en børnefamilie vil sjældent fungere og hele ideén med børn og dyr som skal opbygge en venskab vil mislykkedes.  

Jeg ved, at en del opdrættere ikke sælger killinger til familier, som har børn under 3 år. På sin vis kan jeg godt forstå dette, da det kræver meget af familien, hvis børnene ikke må være alene med katten. Jeg har hørt ulykkelige historier om katte, som har brækket benet, fordi barnet holdt fast i benet, mens katten løb.  Men hvis man har ældre børn, som har lært at respektere katten i hjemmet, kan de have meget fornøjelse af hinanden, og de kan få et meget tæt bånd.  

For at børnene kan lære at respektere katten på dens egen præmisser, skal man fortælle de lidt større børn, at når katten ligger på en bestemt plads, er den fredet. Også når den er på bakken, spiser, drikker og sover. Man må forklare, at barnet gerne må lege med katten, men under opsyn og med legeting, ikke med hænderne. Hvis kat og barn har opnået gensidig respekt, kan man tydeligt se, at katten bliver glad og aktiv, når barnet kommer fra skole, og når der er sovetid, så ligger katten i barnets seng og hygger sig. 

Og til sidst vil jeg lige nævne, at hvis I bestemmer jer for at I helst vil have en killing i stedet for en voksen kat, kunne det være en god idé at få 2 killinger/ungkatte sammen. Det kræver selvfølgelig lidt mere opmærksomhed fra Jeres side, men killingerne har meget fornøjelse af hinanden, og de bliver ikke så ”slidt” fordi opmærksomheden fra børnene bliver fordelt på 2. 
Så hvis I føler I har overskud til en kat lige nu, så spring ud i det, og vælg en glad livlig en eller 2.

Elaine Derry
Veterinærsygeplejerske