Katte kan også sygeforsikres

Katten bliver mere og mere populær som kæledyr og vi møder dagligt mange mennesker, hvor katten er et vigtigt og højt elsket medlem af familien. Mange katteejere er derfor også indstillede på længere og mere komplicerede behandling forløb end vi typisk tidligere har set.

Økonomi spiller end væsentlig rolle

I det humane sygehusvæsen er vi så heldige ikke at skulle spekulere på økonomi i forbindelse med behandling af sygdom, modsat hvad vi for eksempel ser i USA. Vi har derfor heller ikke en fornemmelse for, hvad de behandlinger vi gennemgår koster. Derimod er økonomi en faktor vi på dyrehospitalet må tage højde for dagligt. Sygdom er en naturlig del af livet og det er vores største ønske at give alle vores patienter den optimale behandling. Det er frustrerende og godt gammeldags træls, når vi grundet ejers økonomi, bliver nødt til at vælge en ikke optimal behandling ellers i nogen tilfælde endda aflivning. Samtidig står vi med en ejer der er rigtig ked af det, da deres familiemedlem er meget syg, og skal samtidig tage beslutninger om økonomi.

Vi anbefaler sygeforsikring

Her på Aalborg Dyrehospital anbefaler vi derfor sygeforsikring til kat. Jeg oplever jævnligt, at dyreejere godt er klar over, at der findes sygeforsikring til hund, men ikke er klar over at der findes et lignende tilbud til kat. Der er flere forskellige firmaer, som tilbyder denne type forsikring, og typisk ligger præmien på knap 1000 kr. årligt. Efter min mening er det penge der er givet utrolig godt ud!

Hvad dækker en sygeforsikring? Alle ”vedligeholdelsesudgifterne” så som vaccination og tandrens dækkes ikke af sygeforsikringen, ligesom det årlig service af bilen heller ikke dækkes af en forsikring. Derimod dækkes sygdomstilfælde, behandling af en knækket tand, blærebetændelse og lignende.

Forskelligheder fra selskab til selskab

Lige som når vi tegner forsikringer til os selv, skal vi være opmærksomme på forskellene mellem forsikringsselskaberne. Jeg vil altid anbefale at man vælger en livsvarig forsikring. Det er ikke usædvanligt at vi ser katte på 15 år på dyrehospitalet, og som ved mennesker, så fejler man ofte flere ting jo ældre man bliver, og så er det rigtig ærgerligt, hvis forsikringen kun dækker indtil katten er 10 år. Ligeledes er det vigtigt at se på den årlige dækning. Denne ligger fra ca. 14.000 kr. og til over 30.000 kr. Vi har flere patienter, der når deres årlige dækning og er man så uheldig at ens kat har flere større sygdomsforløb på et år, løber udgifterne hurtigt op over 14.000 kr.

Faktorer som selvrisiko, selvrisikoperioden, dækningsprocent (hvor mange procent af udgifterne der dækkes – ofte 80 %), dækkes udgifter til udleveret medicin og eventuelle racespecifikke begrænsninger er ligeledes betydelige.


Vi har et rigtig godt samarbejde med forsikringsselskaberne, og generelt virker de ejerne med forsikrede dyr også tilfredse med den behandling de får af forsikringsselskaberne i forbindelse med sygdom ved deres kæledyr.

Der kan være forskellige fordele ved at tegne sygeforsikring inden din kat fylder 4 måneder. Blandt andet dækker nogle forsikringsselskaber arvelige lidelser som hofteledsdysplasi. Så går du med tanker om at anskaffe dig en killing, er sygeforsikring bestemt en af de faktorer jeg vil råde dig til at overveje.

Jo tidligere de meldes ind, des nemmere og bedre

Er katten et par år gammel på det tidspunkt, hvor man ønsker at sygeforsikre den, kræver nogle af selskaberne en sundhedsattest fra en dyrlæge.

Måske sidder du og undrer dig over, hvordan en dyrlægebehandling kan løbe op i mange tusinde kroner. 

Vi er så privilegerede på Aalborg Dyrehospital at have forholdsvis meget udstyr, såsom ultralydsscanner, digital røntgen, tandrøntgen, blodprøvemaskiner, inhalationsanæstesi mv. Alt dette udstyr sikrer dig som ejer, at vi kan udføre så hurtig og grundig en undersøgelse af dit dyr som muligt lige her på dyrehospitalet. Der går mange udgifter til indkøb og vedligehold af alle disse maskiner. Derudover er der en masse dygtige medarbejdere som skal aflønnes og dygtiggøres via kurser og videreuddannelser. Derudover skal lægges udgifter til bygninger, både husleje og vedligehold og forsikringer. Da der intet offentligt tilskud er til dyrlægerne, så løber udgifterne pludselig op.

De fleste af forsikringsselskaberne har gode informationer på deres hjemmesider og du kan beregne den årlige præmie for dit dyr.
 

Heldigvis ser vi, at tendensen er, at flere og flere af vores kæledyr bliver sygeforsikrede, og jeg krydser bestemt fingre for at denne tendens fortsætter.

Mia Huus

Dyrlæge