Når katte snakker

Det er ligesom at have små børn igen. Vi bliver vækket hele tiden om natten. Det var problemet for den katteejer, som ringede til mig på Aalborg Dyrehospital sidste uge. Familien var desperate, da deres gamle kat på 14 år var begyndt at mjave hele tiden. Katten vækkede familien om natten med sin højlydte kalden og når de tændte lyset, så virkede den desorienteret og rastløs. Spørgsmålet til mig var, om katte kunne blive senile? Til det må jeg svare ja. Vores katte lever længere og kan få aldersbetingede adfærdsændringer. Øget vokalisering (mjaven, kalden mv.) er et meget almindeligt symptom på demens. I dyrlægeverden kaldes det cognitiv dysfunktion syndrom (CDS). Dog er der en stor risiko for, at øget vokalisering skyldes andre sygdomme, som vi også tit ser hos gamle katte. Derfor er det vigtigt at fortælle dyrlægen, hvis man finder, at katten i huset begynder at blive mere kaldende end den plejer at være, da det kan være et symptom på, at gammelmis ikke har det godt. I 2 store videnskabelige studier fra England, hvor man kikkede på over 1000 ældre katte, fandt man, at 54-66 % havde øget vokalisering og af disse var 30-37 % plaget mest om natten. I undersøgelsen fandt man deslige, at disse gamle katte blev mere kælende og opmærksomhedskrævende. Ejerne beskrev det ofte som irriterende og frustrerende. Udover CDS kan øget vokalisering skyldes flere fysiske sygdomme, hvilket beskrives nedenunder.

Cognitiv dysfunktion syndrom (CDS)
CDS er som sagt en aldersbetinget svækkelse af hjernens funktion relateret til erkendelse og tænkning, uden der kan findes en fysisk grund til dette. Symptomerne kan udover øget vokalisering være rastløshed, urenlighed og ”glemsomhed”. For eksempel kan katte glemme, at den lige er blevet fodret.
Årsagen til CDS er stadig ukendt, men man mistænker dårligt blodomløb i hjernen og kronisk skade forårsaget af frie radikaler/dårlig antioxidantforsvar. Det sidste kan skyldes mangel på Vit A, -C og -E. Ultimativt vil det lede til sygdom, som kan sammenlignes med Alzheimers syge hos mennesker.
 
Hyperthyreoidisme (Hyper T)
Hyper T er en meget almindeligt forekommende sygdom hos ældre katte. Her ses en vækst af skjoldbruskkirtlen og øget produktion af skjoldbruskkirtelhormon.  Hormonet kan direkte påvirke hjernen, men den skadelige virkning skyldes oftest, at hyper T forårsager forhøjet blodtryk og dermed skade på hjernen. Ligeledes kan lidelsen give øget urinering. Hvis katten i så fald ikke har øget adgang til vand, kan der opstå dehydrering af hjernecellerne.
Udover øget vokalisering kan ses rastløshed, aggression depression og desorientering
 
Højt blodtryk
For højt blodtryk er en meget almindelig årsag til adfærdsændring hos den gamle kat. Udover øget vokalisering (specielt om natten) kan som ovenstående også ses desorientering, ændret bevidsthed, cirkelgang og kramper. Forhøjet blodtryk ses oftest pga. hyper T og kronisk nyresygedom. Faktisk har 25 % af nyresvækkede katte forhøjet blodtryk samtidigt. Sukkersyge og overvægt kan ligeledes være en bagvedliggende årsag til det forhøjede blodtryk. I øvrigt viser en undersøgelse, at 13 % af umiddelbart sunde katte over 9 år havde forhøjet blodtryk. Derfor er det klogt ved det almindelige årlige sundhedseftersyn af den gamle kat at bede dyrlægen om at tage dens blodtryk.
 
Kronisk nyresvækkelse
Årsagssammenhængen mellem øget vokalisering og nyresygdom er som regel forhøjet blodtryk. Dårlig nyrefunktion vil betyde nedsat evne til at koncentrere urinen. Da katten tisser mere, vil den være nødt til at drikke mere. Hindres den i at få nok vand, da kan dehydrering som ovenfor beskrevet give påvirkning af hjernen. 
 
Døvhed
Nedsat hørelse kan få katten til at mjave mere højlydt. Mangel på familiens lyde om natten kan få katten til at tiltrække ejers opmærksomhed, når den vågner om natten og føler sig alene og forvirret.
 
Gigt
Gigtsmerter, mener man, er til stede hos 60-90 % af katte over 12 år. Da gigt udvikler sig meget langsomt og katte er gode til at skjule smerte, kan man som ejer nemt komme til at overse problemet. Man spotter det ofte ved, at katten bliver tøvende ved at hoppe højt. Måske tager genveje op, hvor den tidligere sprang i et spring. Der kan måske ses lidt stiv gang. Katten sover mere. Desuden kan ses forstoppelse, urenlighed og nedsat rengøring af pelsen. Øget vokalisering er ofte inde i billedet også som symptom på smerte.
 
Hjernesvulster
Ændret adfærd som følge af en svulst i hjernen er med på listen over mulige bagvedliggende årsag til øget vokalisering. Kan skyldes både smerter og psykisk uro og desorientering
 
Sukkersyge
Sukkersyge kan udover øget blodtryk give betændelsesreaktion i nerveenderne. Dette vil for katten betyde irritabilitet og øget følsomhed ved berøring og muskelsmerter. Igen her kan øget vokalisering være et symptom.
 
Den gode nyhed
Sammenfattende kan siges, at den øgede vokalisering ikke er en sygdom i sig selv. Det er et tegn på, at den gamle kat er stresset eller fysisk syg. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der er galt, så vi kan give den bedste livskvalitet så længe som muligt.
Således måtte jeg svare den frustrerede familie, at kattens natlige mjaven kunne skyldes rigtig mange ting. At en grundig undersøgelse var nødvendig. Den gode nyhed er dog, at der ved de fleste af tilstandene er gode muligheder for behandling.
 
Dyrlæge, Certificeret Veterinær Onkolog
Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital