Socialisering af katte

Jeg har 3 katte. Bamse på 12 år og 2 søstre på 8 år, Enya og Lille Mis. Jeg er faldet pladask for en 12 ugers han killing og vil høre om det vil ødelægge en hel masse for mine 3 katte, hvis jeg fik en lille ny?

De er alle neutraliseret og trives fint sammen.
 
Svar:
Det kan være svært at sige hvad det vil betyde for dine 3 katte, hvis der kom en lille ny til huset. Men hvis du gerne vil prøve, vil jeg stærkt anbefale at du fik 2, evt. fra samme kuld så de kender hinanden.
At sætte 1 killing ind i et hjem med 3 ældre gode venner, kan være meget belastende for dem. Den lille nye killing vil hele tiden forsøge at få kontakt med de ”gamle” og vil nemt komme til at kede sig og blive en pestilens, hvis de 3 ikke gider lege med den. Den vil højst sandsynlig hoppe på dem, lege med deres haler og det vil stresse dem meget mere, end hvis der kom 2 som legede sammen.

Hvis dine 3 katte trives fint sammen, har de sikkert dannet deres egen sociale gruppe. Så igen er det meget lettere at få 2, som kan lege og putte sammen. Katte er ikke flokdyr, men sociale dyr, som finder sammen med dem de trives med. Hvis man har flere katte i sit hjem, kan man tydeligt se, at nogen vasker hinanden og ligger sammen, mens andre katte bare tolerer hinanden. Således kan man have flere sociale grupper i et hjem med flere katte. I hver gruppe er det vigtigt at. der er mad, vand, sovepladser og toiletbakke. Man har faktisk fundet ud af at katte drikker mere hvis vandet står væk fra madskålen, så det er værd at huske på.  

Det jeg vil råde dig til, hvis du vælger at få flere killinger ind i gruppen, er at du starter med at lukke de nye ind i et værelse med mad, vand og bakke. Du bør sætte en netdør op, så de gamle kan se og lugte de nye, men ikke komme i fysisk kontakt med dem. Det er meget vigtigt at dine gamle katte, får den tid der skal til, for at vænne sig til de nye. Det kan være, at de i starten vil hvæse og sprutte af dem, og måske knurre af dig, hvis du rører ved dem. Det skal du ikke fortvivle over, det kan se slemt ud, men det ender som regel godt, hvis man har tålmodighed og gør det på de gamle kattes præmisser.

De nye killinger plejer at tage det hele i ”stiv pote”, så de skal nok klare den.  
Efterhånden kan du se på dine gamle katte, at de bliver mere nysgerrige, og du kan nu prøve at lukke de små lidt ud, og lade de gamle komme ind og snuse deres værelse igennem. Med tiden kan du prøve at lade dem alle være sammen. I starten er det en god idé at lukke de små fra om natten og når du ikke er hjemme, så der ikke er nogen som kommer op at toppes. Det er meget anstrengende for de gamle katte, at få nye medlemmer i familien, så de har godt af at få fred i perioder.  

Når de små er blevet integreret i gruppen, er det vigtigt at du stiller mad- og vandskåle forskellige steder i huset. Dine katte skal ikke ”tvinges” til at spise af samme skål eller stå ved siden af en anden kat, hvis de ikke bryder sig om den. Hvis du ender med at have 5 katte, skal du også have flere toiletbakker. Også de skal stå forskellige steder, så dine katte frit kan vælge hvilket de vil bruge, og med hvem de vil dele det med. 
Mad og vand må ALDRIG stå tæt på kattebakken. 

Og til sidst skal du sørge for at der er nok liggepladser til dem alle. De fleste katte kan lide at ligge højt, så kradsetræer fra gulv til loft med sovepladser på, eller en høj reol med tæpper, eller andet vil være en god idé.  God fornøjelse med sammenføringen, og som sagt hvis du vælger 2 killinger, tror jeg det vil forløbe ret smertefrit.  

Elaine Derry
Veterinærsygeplejerske.