Sorg efter tabet af et kært kæledyr

Den største sorg i verden her er dog at miste den man har kær

Denne sætning giver uden tvivl mening for os alle. At en sorg (næsten) lige så stor, er at miste et dyr man har kært, kan være lidt mere svært for andre mennesker at forstå. Ikke desto mindre er det virkeligheden for rigtig mange mennesker, som jeg møder på Aalborg Dyrehospital. Det kan være den lille dreng, som blev født efter hunden og aldrig har oplevet en dag uden hunden ved sin side. Det kan også være den gamle mand, som efter at have mistet sin kone, nu kun har den gamle kat tilbage i hverdagen. 
 
At miste en meget nær ven, også selv om denne ven er en hund, kat, marsvin, mv. kan for nogle mennesker være et så hårdt et slag, at en egentlig sorgreaktion er tydelig.
Derfor overrasker det mig ikke, at vi meget ofte modtager spørgsmål angående aflivning, og hvad der sker med dyrene bagefter. I den sidste tid har der været utallige forespørgsler på mindeperlen, som er en lille glasperle, hvori asken fra kæledyret smeltes ind.
 
Derfor vil jeg i denne uge beskrive, hvordan en aflivning foregår på Aalborg Dyrehospital.
Da kun få hunde og katte dør af sig selv af alderdom, vil de fleste hunde- og katteejere opleve at skulle gå den tunge gang til dyrlægen, for at få deres kære dyr aflivet. Således starter den store sorg hos os dyrlæger. I vores dagligdag på Aalborg Dyrehospital er vi meget bevidste om dette. Vi ved, at starten på sorgbearbejdelsen er meget afhængig af, hvordan vi agerer, både overfor dyr og ejer. At vi som dyrlæger og veterinærsygeplejersker kan gøre en forskel.
 
Når ejeren har taget det svære valg, så er det vores ansvar som dyrlæger, at aflivningen foregår så stille og rolig som muligt. At ejeren får god tid til at sige farvel. I dagene efter har nogle mennesker et behov for at gennemgå det eventuelle sygdomsforløb og aflivningen igen. Det er helt i orden og er noget vi tager os tid til. Sagen er nemlig den, at det kan være svært at dele smerten med andre mennesker, der ikke forstår sorgen over tabet af et kæledyr. Det betyder, at man kan være meget ensom med sit tab, og måske endda blive meget mere ked af det.
 
På Aalborg Dyrehospital og sikkert hos de fleste andre dyrlæger, er ejer og familie meget velkommen til at være sammen med dyret hele tiden. Det gælder også børn, som vi er specielt opmærksomme på, får en omsorg og en forklaring, der svarer til barnets alder.
Når ejer ankommer i venteværelset, vil vi forsøge at minimere ventetiden. Det kan desværre ikke altid helt undgås. I sådan tilfælde vil ejer og dyr blive tilbudt at sidde i et rum for sig selv, da det er svært at sidde i venteværelset sammen med fremmede mennesker, når man er meget ked af det.

Til start vil hundene få en stærkt beroligende indsprøjtning. Katte vil blive fuldt bedøvet. I løbet af 10-15 min. virker medicinen og dyret vil lægge sig stille ned på et blødt tæppe. Herefter indgives en overdosis af bedøvelse i en blodåre i forbenet, hvorefter hjertet ganske stille stopper med at slå og dyret vil sove ind uden ubehag. Har ejer brug for at sige endeligt farvel for sig selv, da forlader vi rummet og ejer får lov at tage den tid det tager.
Forinden har vi sikkert talt med ejer om, hvad de ønsker, der skal ske med dyret, når det er dødt. Nogle vælger at begrave i egen have eller lignende. De fleste vælger dog, at lade os sende dyret til kremering. Vi har et samarbejde med et dyrekrematorium, hvor dyret vil blive brændt enten sammen med andre kæledyr eller separat, hvis ejer ønsker dette. Enkeltkremeringen vælges ofte, hvis ejer ønsker, at få en urne med dyrets aske. 

Urnekremering er et stigende ønske hos vores kunder på Aalborg Dyrehospital.
Heldigvis er døden blevet mindre tabubelagt. Døden er blevet mere individualiseret. De efterladte har oftere brug for et mere personligt og håndgribeligt ritual i forbindelsen med det at sige farvel og bearbejde sorgen. Som det kunne læses for nogle uger siden, så ønsker flere og flere mennesker specieldesignede gravsten. Ligesom personlige billeder og sange er blevet mere almindeligt ved begravelser af mennesker. 
 
Denne tendens ser vi også, når der skal tages afsked med et elsket kæledyr. Med det in mente har vi på Aalborg Dyrehospital i samarbejde med en glaskunstner designet en glasperle, som kan fås i mange farver. Vi kalder den Mindeperlen, idet vores glaskunstner smelter aske fra dyret ind i perlen, så det ligger som lette skyer i glasset.  Et meget smukt og unikt smykke, som diskret kan bæres eller gemmes.
 
 
Mindeperlen er blevet utrolig populær hos vores kunder. Faktisk er den blevet så populær, at vi nu også tilbyder at lave perlen for mennesker, som normalt ikke kommer på vores dyrehospital. Mindeperler er bestilt helt fra Sverige og Schweiz. Måske tiltaler perlen os danskere mere end urnen. Danskerne har ikke kultur for at have en urne stående, som vi f.eks. ser i USA og England. I stedet er Mindeperlen meget diskret. Kun ejer behøver at vide, hvad den indeholder.
Selve produktionen af Mindeperlen udføres under største kontrol. Således kan man være sikker på, at netop ejers dyrs aske befinder sig i perlen. Vi tager os af forsendelse af aske og formidling af Mindeperlen. 

Information om mindeperlen kan søges på www.mindeperlen.dk eller ved henvendelse på Aalborg Dyrehospital.

 
At sige farvel er en meget personlig ting. Ingen måde er mere rigtig end en anden. Intet er forkert. Det, der er vigtig, er at vi "efterladte" får de bedste forudsætninger for at komme igennem sorgen så sundt og godt som muligt. For nogle er en god og rolig aflivning nok. For andre er der brug for mere støtte bagefter.
Vi dyrlæger og veterinærsygeplejersker kan gøre vores til, at dette bliver opfyldt. Vi skal dog ikke glemme, at vi alle kan hjælpe blot ved at lægge øre til – også selv om vi ikke altid helt forstår, hvorfor tabet betyder så meget for netop det menneske.
 
Dyrlæge
Berit Aakjær Sørensen