Tandlidelser som necklesions kan være meget smertefulde
Min kat har tandpine.
Til dyrlægen.
Vi har to gamle katte på henholdsvis 8 og 10 år. De har aldrig rigtig fejlet noget, men nu er den ene begyndt at tabe tænderne. Lige nu er den slet ikke glad for at spise. Den lugter ud af munden og savler meget. I går fik jeg lov at kigge den i munden. Der sidder en tand helt løs i underkæben, men den kan ikke lide, når jeg forsøger at røre ved den. Jeg har bestilt tid hos dyrlægen til at få kigget på den, men hvor gammel skal man regne med at sådan en kat kan blive, når den først begynder at tabe tænderne?
B. Sørensen.
Svar:
Til B. Sørensen.
Det er slet ikke ualmindeligt, at katte får problemer med tænderne. Katte får ikke caries (huller) i tænderne som vi mennesker. Derimod oplever rigtig mange katte, at de får de såkaldte neck-lesioner. Det er en bestemt form for defekter i tænderne, der udvikler sig, hvor tandkødsranden slutter sig ind på tænderne.
Man ved ikke helt eksakt, hvorfor det sker. Man har mistanke om at det enten skyldes, at katten tidligere i sit liv har været udsat for en virusinfektion, der har sat sig til en permanent betændelsestilstand i tandkødet eller en betændelse, der skyldes kattens eget immunforsvar, eller en genetisk (arvelig) tendens til denne form for kronisk betændelsestilstand (inflammation). Nogle katteracer er mere udsatte end andre. Hos de flotte Maine Coon - katte er det især et stort problem, men også racer som Norsk Skovkatte, perserkatte og siameser har problemet.
Resultatet af betændelsen i tandkødsranden er, at der sker en nedbrydning af tandens hårde substans, der kaldes cementen. Derefter fortsætter nedbrydningen ind igennem tandbenet og eventuelt helt ind til tandens indre (roden). Tanden bliver tiltagende følsom og svækket og kan i yderste konsekvens brække. Imens denne proces foregår, har katte varierende grader af ubehag og smerte.
De fleste katte, der har denne tandsygdomme vil aldrig vise tegn på smerterne. De vil bare klare sig med, at tygge med andre tænder. Ejeren vil derfor ikke opdage, at katten i virkeligheden har en smertevoldende tandlidelse. Nogle katte spiser måske lidt mindre end ellers. De vil måske blive en smule mere reserverede og sky.
Ofte erkender ejer det ikke før, at det er meget slemt og katten viser tydelige tegn på smerte. Som du beskriver i dit brev, så kan denne sygdom forårsage en ubehagelig lugt fra kattens mund. Dette skyldes de betændelsesprocesser, der forgår i munden på katten.
Det er en rigtig god idé at få din kat undersøgt af en dyrlæge.
På Aalborg Dyrehospital vil vi oftest indlede behandlingen med at give antibiotikum og smertestillende medicin i 1 uge inden den egentlige behandling. Når man skal behandle en kat med dårlige tænder er det nødvendigt at bedøve katten, eventuelt efter at have undersøgt en blodprøve fra katten. Dette er for at sikre sig, at katten ikke fejler andre ting, der kan gøre bedøvelsen risikabel. Især skal nyre- og leverfunktionen kontrolleres inden bedøvelsen.
Når katten er bedøvet bør der tages røntgenbilleder af alle tænder, idet der ofte er skjulte necklesioner i flere tænder. Behandlingen af necklesioner er at fjerne de angrebne tænder.
Katten kan sagtens fungere uden alle tænder i munden. Når tandkødet er helet efter fjernelsen af de skadede tænder, vil katten spise stort set normalt. Selv tørkost vil katten kunne spise uden problemer.
Det er efterfølgende en god idé at lade katten undersøge hver halve år for nye tandskader, så man kan gribe ind inden det bliver så slemt som hos jeres kat.
Man kan ikke helt forhindre, at katte får denne tandsygdom. Vigtigt er det imidlertid at erkende problemet så tidligt som muligt. Hos nogle katte kan det med daglig tandbørstning forhindres at skaderne bliver så ødelæggende for tænderne. Det at børste tænder på en kat er lidt af en udfordring og skal påbegyndes hos den helt unge killing for at den kan acceptere det.
Hvis jeres kat har normalt fungerende organer og får sine tænder behandlet, så er der adskillige gode år tilbage i den! Katte bliver ofte 12-15 år nu om dage. Dette skyldes formodentligt, at vi fodrer vores katte godt og, at vi tager os af kattene, når de bliver syge.
God bedring med jeres midaldrende katte.
Mette Rønn-Landbo (dyrlæge).