Tandsmerter hos katte

Katte er nogle fantastiske dyr, men de kan være svære at læse og er mestre til at skjule smerte og ubehag. Dette kan være en stor udfordring i forbindelse med tandproblemer, da det kan være utrolig svært for ejeren at opdage, at katten har smerter i mundhulen.

Ligesom hundene får katte også tandsten og tandkødsbetændelse. Men hvor et af hundenes største problemer er parodontose, så har en meget stor procentdel af kattene det der kaldes neck lesion (tandresorptioner), altså tandhalsproblemer. Det er en smertefuld tilstand, da der sker en nedbrydning af tandstrukturen og der kommer reelle huller (dog ikke at forveksle med karies) i tanden. Typisk kommer disse forandringer lige ved overgangen til tandkødet.
Nogle gange opdages problemerne ved at ejer har lagt mærke til at katten er begyndt at sluge sit tørfoder i stedet for at tygge det, eller fordi katten kun vil tygge i den ene side af munden. Oftest opdages det dog under en klinisk undersøgelse af katten for eksempel i forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse. Forandringerne ses som områder i tandkødet med markant rødme og nogle gange kan man se at tandkødet er vokset op ad tanden. Dette sker, når kroppen selv prøver på at ”lappe” de huller, som er opstået i tanden.
 
For at kunne stille diagnosen, skal dyrlægen lave en mundhuleundersøgelse i narkose. Ved den eller de tænder, hvor der er problemer, vil tandkødet begynde at bløde meget let og man kan nogle gange mærke små huller i tanden og andre gange se at en del af tanden mangler, da den er blevet nedbrudt. 
Der skal der tages røntgen af tanden eller tænderne. Dette er både for at vurdere omfanget af læsionen samt for at vurdere røddernes tilstand. Ligeledes kan det være en god ide at tage røntgen af steder, hvor der burde være en tand, men den mangler. Vi oplever nemlig ofte at en del af tanden kan sidde under tandkødet, da kronen ved svære læsioner bliver svag og kan knække af.
Langt de fleste neck lesions er så fremskredne, at den eneste mulighed vi har for at hjælpe katten, er at trække den eller de dårlige tænder ud. Ved nogle katte er der blot tale om en enkelt tand, men der kan også være tale om mange tænder.
 
Desværre er vi endnu ikke klar over hvorfor kattene får disse problemer, men der er intet der peger i retning af at det er en smitsom lidelse. Racer som siamesere og perser får dog oftere problemer end andre racer. Desuden har en kat, der én gang har fået fjernet tænder på grund af neck lesions typisk større risiko for at få det igen.
 
Fordi skadernes omfang kan væresvære at se når katten ikke er bedøvet og fordi kattene er så gode til at skjule smerte, kan det nogle gange være svært for ejer at forstå. 
Meget ofte oplever vi dog, efter vi har fået behandlet tænderne, at ejerne kan mærke en meget positiv effekt på katten. De kan blandt andet begynde at spise bedre, virke mindre pirrelige eller blive mere sociale.

Vi tilbyder altid, at man kan komme til et gratis tandeftersyn. Her vil vores kyndige personale vurdere tænder og mundhule, og herfra kan vi sammen beslutte, og katten skal i narkose for at få foretaget yderligere undersøgelse eller behandling.