Ung hunkat - hvad nu?
Til Dyrebrevkassen..
Vi er en familie på to voksne og to børn, der i efteråret tog en lille pjusket kattekilling til os. Det er en hunkat og vi regner med, at hun er ca. 10 måneder nu. Da vi fandt hende var hun faktisk lidt syg. Hun havde betændelse i øjnene og nøs meget. Vi badede øjnene i kamille-the og holdt hende varm inden døre. Hun blev rask i løbet af en måned, men har stadig lidt betændelse i øjnene, når hun har sovet.
Vi er alle meget glade for hende.
Hun har boet inde hele vinteren, men nu vil hun gerne ud i vores have. Hun nyder virkeligt at komme ud i den friske luft og bevæger sig meget omkring. Hun har endnu ikke vist interesse for at springe over hegnet, men bliver mest i haven. Vi har ikke set tegn på, at hun har været i løbetid (har ikke blødt), men forleden var der en stor fremmed kat i haven og her til morgen sad den igen på vores græsplæne.
Vi vil egentlig gerne have killinger til sommer, men er der noget vi skal gøre inden vi lader hende parre? Er hun for ung og skulle vi i stedet give hende p-piller til hun bliver rigtig voksen? Hun er ikke vaccineret endnu. Det regner vi med vi skal have gjort i vores sommerferie. Vi holder ferie hjemme i år.
Hvor mange killinger føder en kat egentligt?
Mvh. Familien Agerskou.
Til Familien Agerskou.
Svar:
Det lyder som om, at I har en lille kat i trivsel på trods af den lidt svære start. Det at hun stadig har lidt rigeligt sekret i øjnene kan være helt uskyldigt, men jeg vil foreslå, at I lader jeres dyrlæge undersøge hende og udelukke, at det er noget, der har betydning for hende fremover. Der findes flere virusinfektioner blandt herreløse katte, der kan sætte sig som kroniske sygdomme og evt. smitte videre til andre katte eller blusse op senere i kattens liv.
Med hensyn til hendes seksuelle udvikling, så er katte meget frugtbare, især nu i forår og sommer. I skal ikke forvente at se blødning fra hendes skedeåbning i forbindelse med løbetid. I vil opleve, at hun, i forbindelse med løbetiden, bliver meget kælen, løfter halen højt og vrider sig rundt på jorden og evt. forsvinder fra matriklen for at opsøge en hankat. Hun vil være i løbetid, indtil hun bliver parret for i den forbindelse at løsne æg fra sine æggestokke. Det vil ikke overraske mig, hvis hun allerede nu er drægtig. Hun har alderen til det og har haft besøg i haven!
Hvis hun er blevet drægtig indenfor de sidste par dage, så kan I godt sætte kryds i kalenderen om 63-65 dage for det er længden på en normal drægtighed.
På Aalborg Dyrehospital har vi den generelle holdning, at vi ønsker os så mange katte som muligt neutraliseret så tidligt som muligt. Dette skyldes, at vi dagligt må aflive herreløse voksne katte og killinger. Ofte er disse herreløse katte syge eller bare for vilde til at kunne videreformidles. Samtidig sidder der mange hjemløse katte rundt omkring på landets dyreinternater og venter på, at nogen vil hente dem og give dem det hjem og den omsorg, de har fortjent. Derfor er vi ikke så begejstrede for, at man lader katte formere sig. Der er simpelthen katte nok i forvejen.
Når det er sagt kan jeg sagtens følge jer i, at det kan være en skøn oplevelse at opleve et kuld killinger komme til verden og følge deres opvækst. Bare vil jeg opfordre jer til, så snart de er født, at forsøge at skaffe jer aftagere til killingerne. Det er så trist, hvis I, til efteråret, står med 4-6 killinger, som I ikke kan afsætte. Husk killinger skal være 12 uger, før de rejser hjemmefra!
Jeg vil fraråde jer, at give jeres kat p-piller. Dette både fordi, I lige nu ikke kan vide, om jeres kat allerede er drægtig, men især fordi p-piller øger risikoen for underlivsbetændelse og kræft i mælkekirtlerne.
Hvis I vil gennemføre at lade jeres kat få sine killinger, så vil jeg anbefale jer at lade hende sterilisere ca. 4 uger efter fødslen. Da kan killingerne godt undvære hende et døgn. Hun kan i øvrigt allerede på det tidspunkt være drægtig igen, selvom kattenes frugtbarhed falder, når det går mod efterår.
Hvis I beslutter jer for, at I alligevel ikke vil have killinger i sommer, så kan I fint lade hende sterilisere nu. Ved sterilisationen fjerner man æggestokke og livmoder inklusiv evt. små fostre. Det er ikke noget hun vil opleve som et problem. Tværtimod skal man gøre sig klart, at det ikke er katten, der ønsker sig killinger, det er os mennesker.
Sterilisation af hunkat er en rutineoperation, der meget sjældent giver nogen former for komplikationer. De unge katte heler hurtigst, så på Aalborg Dyrehospital opererer vi meget gerne, så snart katten vejer 2 kg.
Samtidig med sterilisationen er det en rigtig god idé at lade hende vaccinere og øretatovere. Det sidste er for at sikre, at man kan finde frem til jer, hvis hun skulle komme bort fra jer. Vaccinationen skal beskytte hende mod kattesyge og katteinfluenza.
Vi på Aalborg Dyrehospital anbefaler generelt, at man har mindst 2 katte i en husstand. Så i stedet for et kuld killinger, så kan det være, at I skulle køre på Kattens Værns internat og købe en kat mere. Det er en fest at have 2 katte!
God sommer.
Mette Rønn-Landbo, dyrlæge