Anskaffelse af ilder

Spørgsmål:

Hej Dyrlæge. 
Jeg har længe overvejet at få en fritte/ilder. Jeg syntes de ser så søde ud.
Jeg har hørt det er bedst at have 2 sammen. Er det rigtigt? 
Jeg har i forvejen 2 katte. Tror du at de kan enes? 
Kræver det meget med hensyn til plads, foder og vacciner?

Med venlig hilsen Lone Hansen.  

Svar: 

Hej Lone.
Jeg kan godt forstå du syntes ildere ser søde ud. De er også spændende og sjove dyr. De er lidt anderledes at have, i forhold til kat og hund. 

 
Først lidt om ilderens historie.
Ilderen er en gammel art, som tilhører mårfamilien (Mustildidae). I denne familie er også væslen, minken, stinkdyret, odderen, jærven, hermelinen og grævlingen. Vildilderen kan både findes i Nordamerika og Europa og den er ret almindelig i den danske natur. Helt tilbage fra 1500-tallet har ilderen tjent mennesket. Først som slangedræbere og senere i 1900-tallet som rotte- og musejægere. I Danmark blev de flittigt brugt på foderstoffabrikkerne, til at holde muse- og rottebestanden nede. I England og Sverige (og lidt i Danmark) blev og bliver de brugt til kaninjagt. Her er det mest den hvide ilder (albinoen) der er aktuel. Og det er selvfølgelig for, at jægeren kan se forskel på kaninen og ilderen, når de kommer farende op af hullet. I dag er ilderen blevet et populært kæledyr, på lige fod med hunden og katten. Alderen er i gennemsnit 5-7 år, men den kan blive op til 12 år.

En eller to ildere?
Ilderen er fra naturens side ikke et flokdyr, men de har det rigtig godt i grupper. De nyder selskab med andre ildere og bruger megen tid på lege ta’ fat, venskabelige slåskampe og de elsker at sove i bunker. Men ligesom med katte, så er det ikke alle ildere, der syntes det er fantastisk med en makker. Men det kan absolut anbefales at have 2 sammen. Og der er ikke dobbelt arbejde med 2 ildere, tværtimod. De bruger rigtig megen tid sammen og bruger måske ikke så megen tid til at udtænke ballade.
Ilderhvalpe tages oftest fra moren, når de er mellem 8-12 uger. Hvalpe og unge ildere, vil næsten altid have det godt med en makker. Men det kan være svært at sætte en voksen eller måske ældre ilder sammen med en ny ilder. Det har stor betydning, om ilderen har set og været sammen med andre ildere, siden den flyttede fra sin mor. At få 2 ilderhvalpe fra starten af, kan for en nybagt ilderejer, være en meget stor mundfuld. Man skal forvente en del opdragelse af en ilderhvalp. Ikke hård, men en tålmodig og bestemt opdragelse. De har, ligesom børn, brug for faste regler og rammer, der ikke viges fra.  Ilderen bruger helt naturligt deres mund og tænder til at udforske verden med. Hvis den skulle blive sammen med sin mor og søskende, ville de opdrage på hinanden og det foregår med bid i nakken. Derfor skal den lære ikke at bide. De fleste ildere lærer det hurtigt.

Vaccination
Ilderen kan smittes med hvalpesyge, også kaldet hundesyge. Det er den sammen infektion som hunde og sæler kan få. Hvis man som hvalp får hvalpesyge, er overlevelseschancerne ikke store. Derfor skal ilderhvalpen vaccines imod hvalpesyge. 
Den skal vaccineres når den er 8-12 uger gammel og igen 4 uger senere, hvis 1. vaccination sker inden ilderen fyldte 10 uger. 
Derefter anbefales det at vaccinere den en gang årligt, for at oprette holde antistoffer imod hvalpesyge. Derudover kan vi mennesker også smitte ilderen med human influenza. Oftest bliver den ikke alvorlig syg.

Ilder og kat?
Det er sjældent, at ilder og kat ikke kan bo under samme tag. Hvis dyrene er unge, er sindet som regel åbent for nye venner, fra begge sider. Men ingen regler, uden undtagelser. Der er katte og ildere som ikke tolererer modparten og vil bruge alt tiden på at jagte husets anden kæledyr. Men de fleste ildere accepterer fint katten, som en del af husets beboer. Katte er også gode til at sætte sig i respekt, så ilderen oftest vælger at gå uden om. Og der er også ildere og katte der sover sammen og virkelig nyder den andens selskab. Hvis du er i tvivl, om dine katte bliver glade for en ilder, så arranger at der kommer en flink kattevant ilder på besøg. På internettet har de fleste opdrættere en hjemmeside eller kontakt Dansk Ilderforening på 5190 3296. De kan formidle kontakten til opdrættere i hele Danmark.

Hvor meget plads skal ilderen have?
En ilder kan aldrig få for megen plads. Ildere er aktive dyr og buret må ikke være for lille. Standard gnaverbure i størrelsen 90*60*60 er absolut det mindste til en ilder. Skal du have 2 ildere, anbefales det at anskaffe et bur i 2 eller flere etager. Også fordi ildere er renlige dyr og de vil sætte pris på at toiletbakken og foderet ikke er lige ved siden af hinanden. Ilderen skal kun være i buret, når den er alene hjemme eller ikke kan være under opsyn. Den skal ud og lege om morgenen og ud igen, når du kommer hjem fra job. Er du hjemme, vil den elske at være ude hele dagen. Ilderen er dog ikke vågen hele dagen. Men når den er vågen, så går det stærkt. Den sover 16-20 timer i døgnet. Ilderen sover ekstra meget om vinteren. Ilderburet skal være placeret, så den kan få fred, men ikke står mutters alene. Når ilderen går løs i huset, er der mange ting du skal være opmærksom på. Der må ikke være steder ved køkkenpaneler eller skabe, hvor ilderen kan komme ind og måske sidde fast. Ildere er ikke altid lige gode, til at bedømme afstande og hvor langt de hopper ned. Så en trappe med åben gelænder, kan være farlig. Tjek at de ikke kan løfte risten af ved kloakkerne i f.eks. brusekabinen. At ildersikre sit hjem, er en stor opgave. Ildere er ikke så gode til at klatre som mink, så en plade på 50 cm i højden, der er sat i klemme i en døråbning, kan begrænse hvor ilderen må bevæge sig. 
Mange ildere elsker også at komme ud og gå i snor. Nemmest går det, hvis de lærer det imens de er hvalpe. Der kan købes gode seler til ildere og har man god plads hvor man går, så kan en lille flexline være en god ting. Hvis du går tur, hvor der er løse hunde, så hold godt øje. Især jagthunde, som ikke er vant til ildere, vil opfatte ilderen, som et jagtbytte.
Har du egen have, vil en udendørs voliere med et isoleret hus absolut være et hit. Sørg for fliser i hele bunden, ellers vil den grave sig ud. Volieren skal være hermetisk lukket. Husk at ilderen skal ind hver eneste dag og at den skal have frostfrit vand til rådighed. Du skal flytte ilderen udenfor om sommeren. Ilderen skal vænne sig til udendørslivet og skal kunne nå at få anlagt vinterpels. Der skal være skygge i volieren, for ilderen tåler ikke for meget varme.

Foder
Foder er i dag en jungle, med mange firmaer og kvaliteter i mange varianter. Der findes tørkost til ildere og der er selvfølgelig at anbefale, fordi det tager hensyn til ilderens store krav til foderets indhold. Proteinmængden skal være 30- 35 %. Jo højere, jo bedre. Animalsk fedt skal udgøre 20-25 %. Der må ikke være for meget aske og fibre. Aske max 9 % og max 2,5 % fibre. Kvalitets killingetørkost, holder sig oftest indenfor disse værdier. Det kan være en god ide, at fodre ilderen lidt varieret. Lidt forskellige størrelser foderpiller og smagsvarianter. Ilderen bliver nemt et vanedyr og vil kun spise en slags pille. Derudover er der ildere der sætter pris på mus og/eller daggamle kyllinger. Disse kan købes frosne hos dyrehandleren. Det er rigtig godt for tænderne og optimalt for fordøjelsen. Det er jo det ilderen ville leve af i naturen. Det er dog en ting, som ilderen oftest skal lære at spise, fra den er ganske ung. Voksne og ældre ildere vil sjældent spise byttedyr. Ilderen bliver ikke blodtørstig, ved at spise byttedyr.Som godbid kan det anbefales, at du bruge et ilder eller killingefoder. Ikke rosiner eller andre søde sager. Ildere må ikke få sukker og de spiser ikke grøntsager.

Med venlig hilsen
Veterinærsygeplejerske Dolly Toft.