Fordøjelse hos kaniner

Spørgsmål:

Hej.
Jeg har en albino løvehoved kanin. Her på det sidste er hendes afføring begyndt at klumpe sammen ved hendes ”bagdel”. Jeg har fjernet salat fra hendes bur og vil kun servere dette for hende en gang imellem for eftertiden.
Hun får dog stadig gulerødder og en lille smule agurk. Af almindelig foder får hun noget med korn og piller fra det lokale supermarked.Hun får skiftet savsmuld og hø i den ende, hun bruger som toilet hver dag.

Problemet er det, at hendes afføring er meget svært at fjerne. Jeg har prøvet med hjælp fra mine forældre, men vi er bange for, at det kommer til at gøre ondt på hende. Hvad kan jeg gøre for at fjerne det uden at det skal gøre ondt på hende?PS:  Hendes afføring er ikke tynd, men sidder bare meget godt fast i hendes bagdel.

Mvh. T.L., Aalborg 
 
Svar: 

Jeg kan godt forstå din usikkerhed i forhold til at fjerne den klistrede afføring, det kan nemt komme til at gøre ondt på hende. Men kaniner har sart hud, og det er nødvendigt at få problemet løst på en eller anden måde, ellers vil den sammenklistrede afføring på bagdelen med tiden medføre hudirritation, ætsninger og i værste fald store sår på bagparten.

Her og nu kan I bade kaninen og derved opløse afføringen. Men det er vigtigt, at hun bliver helt tør (evt. føntørret med mild varmeblæs) efter badet. Problemerne vil dog genopstå, medmindre du ændrer på hendes pasning og især hendes kost sammensætning. Kaninen genbruger afføring.

Jeg tror i virkeligheden, at du er alt for ”god” ved din kanin. En albino løvehoved er jo en racekanin, som er forædlet gennem generationer. Men vi skal tænke på, at kaniner stammer fra nøjsomme vilde kaniner, hvis tarmsystem er specialiseret i at nedbryde plantefibre fra næringsfattige græsnings arealer. Kaniner er ”pseudodrøvtyggere”, dvs. de spiser deres fiberrige nat afføring (ærtstore bløde pøller), så fibrene kan ”køre gennem tarmsystemet endnu engang” - dette fænomen kaldes koprofagi. Kaninens blindtarm er relativt meget større end vores og her bearbejdes fibrene i samarbejde med specielle bakterier(tarmflora) som nedbryder foderet. Hvis fiber balancen ændres, påvirker det også balancen af gode bakterier i forhold til dårlige bakterier.
Desuden er fibrene et vigtigt grundlag for at kaninens tænder slides, som de skal. 

Som jeg læser det, får din søde kanin for få fibre og for meget gulerødder/agurk og kaninblanding som tit er for næringsrig. Sandsynligvis har hun ikke appetit til at spise det hø som hendes tarmflora har behov for, for at kunne fungere optimalt. Derved udvikles en ubalance i tarmfloraen og kaninen får blød klistret afføring i stedet for de ”2 slags afføringspøller”, som hun burde lave. Lækkert hø skal være grundsubstansen i kaninfoder

Mit forslag er at du ændrer lidt i rutinerne og fodringen:
Det er fint, at du skifter hø(til at lege og bygge huler i) og savsmuld i hendes bur dagligt, det skal du fortsætte med. Derudover skal du ud og lede efter noget rigtig lækkert hø, som hun  kan spise af - det skal udgøre en stor del af hendes daglige kost. Høet skal dufte frisk og dejligt, når I åbner posen og opbevares tørt, så det ikke mugner. Hø med forskellige typer af tørrede blade m.m. i kan være spændende for kaninen at spise. Måske er I nødsaget til at smutte omkring en dyrehandel/dyrlæge for at købe en god kvalitet hø.

Kaninpiller med korn skal være af god kvalitet, og du må kun give i små portioner, og kun hvis hun spiser alt i blandingen. Hvis det viser sig, at hun sorterer lækkerierne og lader de sunde grøntpiller ligge, så må du skifte kraftfoder til et produkt som indeholder alle næringsstofferne i samme foderpille. Husk at kontrollere på pakken hvor meget hun skal have dagligt i stedet for bare at fylde op i skålen.

Hun må gerne få SMÅ STYKKER gulerødder, agurk og salat en gang imellem – men husk at hun er en lille kanin. Hendes mave kan ikke rumme store stykker uden at det går ud over hendes appetit til det fiberrige hø, som er nødvendigt for tarmfloraen! 

Generelt lyder det som om du er meget opmærksom og glad for din kanin og gerne vil gøre det bedste for hende. Så jeg er sikker på, at de her tiltag vil ændre hendes afføring til normale kaninpøller JHvis problemet fortsætter trods Jeres indsats, må I en tur til dyrlægen og få kaninen undersøgt for evt. sygdom. 

Pia Bisgaard, dyrlæge