Forvoksede fortænder hos kanin

Kaniners tænder bliver ved med at vokse hele livet, og det er derfor det utrolig vigtigt at både kindtænder og fortænder slider i samme tempo som de vokser.
Ninus var så uheldig, at hans fortænder ikke nåede hinanden på normalvis, hvilket betød at fortænder blev ved med at vokse og derved gjorde det utrolig svært for Ninus at spise. Han kom derfor jævnligt ind på dyrehospitalet for at få slebet tænderne ned. Vi blev dog enige om, at dette ikke var en god løsning for Ninus på den lange bane, hvorfor vi planlagde at trække Ninus’ fortænder ud. Kaniner kan nemlig sagtens leve i fangenskab uden fortænder, hvis bare ejeren river gulerødder mv., så kaninen bare skal tygge det med kindtænderne uden selv at skulle bide det i mindre stykker først.
Efter Ninus var blevet bedøvet, tog vi røntgenbilleder af hans tænder, både for at se hvordan rødderne på fortænderne så ud, som for at sikre at kindtænderne var sunde. Da alt blev vurderet til at være i den skønneste orden med kindtænderne, blev fortænderne først slebet ned til normal længde. Dette blev gjort for at gøre proceduren med udtræk af fortænderne lettere. Herefter løsnede vi forsigtigt fortænderne og de små støttetænder og trak dem ud.
Ninus’ tandkød blev efterfølgende syet og han blev sendt hjem med smertestillende medicin.
Allerede samme dag som han fik opereret fortænderne ud, spiste Ninus igen og virkede fint tilpas.
Hvordan kan du vide, om din kanin har tandproblemer? Hvis den har problemer med fortænderne, som Ninus, er det oftest så tydeligt at man slet ikke er i tvivl. Derimod kan det nogle gange være svært for ejer at finde ud af, om kaninen har problemer med kindtænderne.
Hvis din kanin pludselig begynder at spise mindre, taber sig, savler eller måske kun vil spise den blødeste del af sit foder, så er det en rigtig god ide blandt andet at få tjekket dens tænder ved dyrlægen.
Mia Huus
Dyrlæge