Kanariefugle udenfor i vintervejret

Kanariefugle er ikke skabt til vinterbadning.

Kære brevkasse.
Godt nytår og tak for en interessant brevkasse, hvor man kan finde mange guldkorn.
Nu har jeg så lige et lille spørgsmål igen:

Vore kanariefugle er udendørs i voliere hele vinteren og trives med det. Der er sang fra tidlig morgen, når lyset tændes ude hos dem. 
Vi havde så desværre en enkelt, der døde, og det mente vi måske kunne skyldes, at den var helt vild med at bade - så vi fjernede så badevandet hos dem. Våde fjer er ikke sundt i koldt vejr, mente vi. Har vi ret i det?

På forhånd tak for svar!
v.h. den fugleglade
 
John Larsen


Kære John.
Det er altid trist, når man mister en fugl. Du skriver ikke, hvor gammel den var eller om der var nogle forudgående symptomer eller synlige tegn på skader eller sygdom. Hvis man vil have stillet en præcis diagnose på en død fugl, er det er god idé at indlevere den hos din dyrlæge og lade denne sende fuglen af sted til obduktion og videre undersøgelse på Statens Veterinære Serumlaboratorium.
Det vil jeg råde dig til at gøre, hvis flere af dine fugle dør.

 
Kanariefuglen lever jo vildt på Madeira, Azorerne og de Kanariske øer, hvor den opholder sig i løvskov. Den er ikke en fugl, der færdes i flok. Det er hannen der fortrinsvis synger sin smukke sang og derved kan påkalde sig opmærksomhed og lokke hunner til sig. Selvom Kanariefuglen oprindeligt lever under varme himmelstrøg, så trives den fint i voliere i de danske haver. Der er endda historier om undslupne Kanariefugle, der har formået at overleve det frie liv i Danmarks natur. Deres værste fjende er nok spurvehøgen
Den optimale voliere har fri adgang til at fuglene kan trække indendørs, hvis de får behov for det. Ligeledes skal volieren være skærmet mod vinden på mindst tre sider, så fuglene ikke sidder i træk.

Om vinteren har fuglene brug for ekstra energi til at opretholde normal kropstemperatur. Det er derfor vigtigt, at de indtager megen føde. Det gør de kun, når der er lyst, så derfor, som du også nævner, skal der være lys i volieren i mindst 12 timer i døgnet. 
Fuglene skal have adgang til frostfrit vand men ikke nødvendigvis frostfrit badevand. Jeg tror du er inde på noget af det rigtige, når du mistænker vores kolde vinter i at være skyld i din lille fugls død. Jeg tror ikke kanariefuglen er skabt til vinterbadning. Selvom den har en tæt og isolerende fjerdragt, så tror jeg ikke den skal udsættes for den ekstra nedkøling, der sker, når en fjerdragt skal tørre. 

 
Vinteren i sig selv er hård ved naturens fugle. Især lige nu, hvor vi har haft lang tid med tøsne og frost om natten. Det har skabt en tyk isskorpe henover vegetationen, som fuglene skulle ernære sig ved. Det er derfor lige nu, at man med fordel kan fodre ved fuglebrættet. Blot skal man huske at fortsætte helt hen til maj og sørge for, at der gøres rent på og omkring foderbrættet dagligt, da det ellers er en stor smittekilde fuglene imellem, idet fuglenes efterladenskaber opkoncentreres lige netop på foderpladsen.
 
Der dør rigtig mange fugle og andre smådyr i sådan en kold vinter, som vi også har i år. Deres kadavere dukker lige nu frem af den smeltende sne og selvom det er et trist syn, så er det naturens barske måde at rydde ud i bestanden på.
 
Der var i sidste uge reportager fra både Sverige og USA om mange pludseligt døde fugle, der bogstaveligt var faldet døde ned fra himlen. Så vidt jer er orienteret har man endnu ingen god forklaring på fænomenet. Det formodes, at det kan have været for lyn eller fyrværkeri, der har forårsaget de uhyggelige fænomener, der er ikke set noget lignende herhjemme.

Jeg tror, som dig, at der er en helt jordnær forklaring på dødsfaldet i din voliere. Det må være skønt at have fuglefløjt i haven i denne ellers mørke og stille tid.

Mette Rønn-Landbo.