Kanin som kæledyr

Kaniner som kæledyr.

 

Mange familier har kaniner som kæledyr. Det er både familier med og uden børn. Det at have kanin i huset er anderledes end at have hund eller kat, men kan være akkurat lige så givende og sjovt. Før i tiden havde man oftest kaniner i bure, hvilket var et levn fra den tid, hvor man primært holdt kaniner til slagtning. Nu ved vi, at kaniner, som alle andre kæledyr, trives bedst med masser af plads at udfolde sig på. Mange familier har således kaninen i fri bevægelse rundt i hjemmet. Kaniner kan trænes til at gå på kattebakke og følger ejer rundt i hjemmet akkurat som hund og kat ville gøre. De er opsøgende og aktive og undgår lettest overvægt, hvis de har mulighed for at bevæge sig frit i hjemmet. Hvis man gerne vi have flere kaniner sammen anskaffes de enten sammen eller neutraliseres inden sammenføringen.

 

Angående neutralisation så er det er god idé for de fleste kaniner.

Hunkaninen steriliseres ved operativ fjernelse af livmoder og æggestokke. Herved undgår man både formering men især forhindres udvikling af svulster i livmoderen, der ellers udvikles hos op imod 80% af alle intakte hunkaniner. Operationen gennemføres gerne omkring 5 mrd´s alderen, da hun endnu ikke har nået at opbygge ret meget fedt i bughulen og operationen derfor er mindre hos den unge hunkanin.

 

Ved at kastrere hankaninen (også cirka 5 måneder gammel) forhindres hormonbetinget aggressivitet, der gør det svært at have andre kaniner sammen med ham. Kastration af hankanin er et noget mindre indgreb end sterilisation af hunkanin.

 

Mange vælger at få øretatoveret kaninen i forbindelse med neutralisationen. Dette er en rigtig god idé, da vi desværre af og til oplever, at kaninen er stukket af hjemmefra. Man kan enten vælge en tatovering med ejers telefonnummer eller et registreringsnummer, der efterfølgende kan optages i Det danske Katte register.

 

Neutralisation af kanin er rutine-indgreb, men især for kaniner er det vigtigt, at plejen efter operationen er optimal. Kaninen møder op med madpakke hjemmefra, så den hurtigt efter operationen kan komme i gang med at spise. Hvis den ikke selv begynder at spise assisterer vi den med et særligt fiberholdigt tilskudsfoder (Critical Care Ò). Dette stimulerer kaninens tarmkanal, hvilket er utrolig vigtig.

Et andet lige så vigtigt element er smertebehandling. Kaniner omsætter det smertestillende lægemiddel langt hurtigere end f.eks. hund og kat og skal derfor have langt højere dosis og dobbelt så hyppigt. Hvis de ikke er tilstrækkeligt smertedækket vil de have tendens til at bide i deres operationssår og få nedsat tarmfunktion.

 

Ligesom hos hund og kat er det vigtigt at få tilset sin kanin af en dyrlæge mindst en gang om året. Her vil dyrlægen lave en grundig klinisk undersøgelse, blandt andet med fokus på tænderne, der kan have tendens til at vokse og slides på uhensigtsmæssig vis med stor betydning for kaninens generelle helbred. Kaninens vægt er vigtig at følge både derhjemme og hos dyrlægen. Vi anbefaler, at man vejer sin kanin ugentligt for derved at overvåge kaninens generelle trivsel

 

I forbindelse med sundhedseftersynet er det nu muligt at vaccinere kaninen imod to meget smitsomme og livstruende sygdomme (Myxomatose og RHD). Vaccinationen gentages derefter årligt.

 

Kaniner viser sjældent tegn på sygdom, da det fra naturens hånd er risikabelt at vise tegn på svaghed. Vi dyrlæger oplever derfor ofte, at kaninen bliver bragt til dyrlæge alt for sent. Ud over at holde øje med kaninens vægt bør ejer holde øje med, at kaninen hver dag spiser og drikker normalt og at dens afføring er normal af udseende og konsistens. Hvis noget ikke er, som det plejer at være, er det altid tilrådeligt at kontakte sin dyrlæge.

 

Kaninen er såkaldt pseudodrøvtygger. Det vil sige, at en del af foderet bearbejdes i blindtarmen, hvorfra det kvitteres via endetarmen som små energi- og vitaminrige klistrede klatter. Det er meningen, at kaninen, skal spise disse direkte fra anus. Resten af afføringen er homogene små kugler. Dette er helt normalt.

 

Kaninens urin kan variere meget efter, hvad den spiser. Deres tarm optager, i modsætning til de fleste andre pattedyr, næsten al kalk fra foderet. Kaninens nyrer er samtidig i stand til at udskille lige så stor mængde kalk i urinen. Dette gør urinen uklar, tyk og nærmest cremet. Farven på urinen kan variere fra lys gul, over orange til kraftig rød afhængig af, hvor meget frisk grønt den indtager.

 

Kaniner kan få sår og infektioner i forbindelse med konflikter med andre kaniner. Det særlige ved kaniner er, at de ofte udvikler store bylder i sådanne tilfælde. Disse er fyldt med meget sejt pus og skal ofte tømmes kirurgisk. For at undgå dette, bør alle sår og skrammer holdes rene med klorhexidin.

 

Historisk har undersøgelse og behandling af kaniner i veterinær praksis ikke været prioriteret så højt, men i takt med at flere vælger at have kanin i familien er vores viden om og erfaring med disse skønne dyr blevet større og dermed også muligheden for at tilbyde den fornødne dyrlæge-assistance. Kaniner lever i dag op til 8-10 år og kan sygeforsikres lige så vel som hund og kat.

 

Hvis man er i tvivl om, hvilket kæledyr, der passer til familien er det altid en god idé at rådføre sig med sin dyrlæge eller veterinærsygeplejerske.

 

God sommer.

Dyrlæge Mette Rønn-Landbo.

(DVM, GPCert(FelP))