Manglende appetit hos kaniner

Spørgsmål:

På vores e-mail har jeg fået et spørgsmål fra JD i Aalborg. Hendes søn har en kanin på 2 år, som står i et stort bur ude i garagen. Sønnen har været flink til at passe den selv, så JD har ikke haft den i ”hænderne” de sidste par uger. Kaninen virker stadig relativ frisk, springer rundt i buret, når man kommer ind i garagen. Men da sønnen havde taget den med ud til løbegården i haven, havde JD opdaget, at kaninen virkede tyndere end den plejede, og hun lagde mærke til, at den kun nippede til det grønne.
Hun spørger, om det er nødvendigt, at få kaninen undersøgt ved dyrlægen? 
 
Svar: 

Ja JD, det mener jeg bestemt du skal!
Vægttab og manglende eller selektiv ædelyst, som du beskriver, kan skyldes mange forskellige årsager. Det oftest sete er tandproblemer, enten skæve tænder med tandspidser eller knækkede/ødelagte tænder.Kaniner har et specielt tandsæt med de fortænder, vi kan se når vi åbner mundhulen, men også nogle kindtænder som ikke kan ses udefra! Kaniner har i overmunden 4 fortænder (2 store og 2 små som sidder lige bagved de to store) samt 2 store fortænder i undermunden. Desuden har de 5-6 kindtænder i hver side af over- og under-kæbe. Undermundens fortænder slides op imellem de to store og de 2 små fortænder i overkæben. Tænderne vokser hele livet og slides kun rigtigt når kaninen tygger på hø eller hårde materialer som f.eks. frugtgrene. Jo mere tyggen desto bedre !
Hvis kaninen udvikler et skævt tandsæt, enten fordi den er genetisk disponeret for dette, eller fordi sygdom eller smerte afholder kaninen fra at slide sine tænder naturligt, så kan der opstå sylespidse tandspidser som nærmest skærer sig ind i indersiden af kinden eller tungen på kaninen. Den får ondt ved at spise og tygger derved endnu mindre. Den vil helst kun have bløde ting og spiser ikke så meget hø og tørfoder som den plejer og taber sig, så en negativ spiral er skabt.  

Foder forskydning (for meget salat eller agurk i forhold til hø-rationen) eller for meget grønt (nyt forårsgræs f.eks.!) kan også medføre diarre. Kaniner kaldes ”pseudodrøvtyggere”, dvs. at de normalt spiser deres nat afføring, den er blødere og kun delvist omsat. Høet er vigtigt for at bevare den rigtige konsistens og mikroflora balance i kaninens tyktarm og blindtarm. En anden årsag til vægttab og nedsat ædelyst hos JD’s kanin kan være lungebetændelse, fordi kaninen er blevet for kold på den fugtige forårsjord eller måske fået træk.

Bylder, sår eller andre årsager til smerte kan også medføre nedsat ædelyst. Så alt i alt synes jeg, JD skal komme med kaninen til undersøgelse hos sin dyrlæge.

Dyrlægen kan undersøge mundhulen med et otoskop (som vi normalt bruger til hunde-ører, men det passer perfekt til en kaninmund). Med otoskopet kan man komme helt ind og se, om der er tandspidser på kindtænder eller sår på kinder eller tunge). Dyrlægen undersøger kaninen og lytter bl.a. på lungerne og vejleder om en rigtig diæt/tilskud.

Måske skal kaninen i narkose for at få tandspidserne klippet/slebet, eller det kan være nødvendigt  at give antibiotika og smertestillende dråber i nogle dage. I naturen er kaniner byttedyr, derfor vil de helst ikke vise omverdenen tegn på sygdom eller svaghed. Ofte er ejeren overrasket over hvor meget kaninen har tabt sig, uden at de har lagt mærke til det. Det skyldes ikke nødvendigvis manglende pasning eller omhu.

Hvis et barn skal  ”passe kaninen selv” kan det være en god ide jævnligt at veje kaninen og føle kroppen igennem for vægttab, sår eller bylder eller tegn på diarre (afføring klistret ind i pelsen bagi). Man bør også holde øje med foderindtag af både kaninpiller og hø, samt sørge for at kaninen ikke får for store mængder af salat/agurk og andre meget vandholdige grøntsager. Græsset indeholder mere næring om foråret, derfor skal kaninen gradvist tilvænnes til udelivet i løbegården – Husk at kaniner elsker at grave kanaler og huler i jorden. 
Dyrlæge Pia Bisgaard