Marsvin

Man skal være opmærksom, hvis marsvinet taber sig.
Marsvin er nogle skønne kæledyr, som passer fint til mange familier. De kræver ikke så meget tid som f.eks. en hund. De er lettere at få passet og fylder ikke så meget, hvis man bor lidt småt. Omvendt kræver marsvin, at man som ejer er meget opmærksom på, hvordan marsvinet trives. Dette kan være svært at afgøre, da marsvin ikke viser det, når de er syge eller bare mistrives.
 
En simpel og meget vigtig metode til at overvåge ens marsvin på, er ved at veje det mindst én gang om ugen. Dette gælder både, hvis man har et enkelt marsvin og især, hvis man har en flok.
Det sunde marsvin vejer lidt over et kilo, hvis det er en han og lidt under et kilo, hvis det er en hun. Den vægt marsvinet har, når det er et år skal det gerne ca. holde resten af livet.
Hvis marsvinet taber sig f.eks. 50 gram, er der grund til bekymring og jeg vil anbefale at man søger dyrlæge. Der kan være mange forskellige årsager til vægttabet, men en af de hyppigste er, at der er noget galt med tænderne.
 
Når tænderne ikke slides korrekt
Marsvinet har såkaldt rodåbne tænder. Dette betyder, at tænderne vokser hele livet. Længden af tænderne afhænger af sliddet på tænderne i forbindelse med tygningen af foderet, der i naturen består af grove plantedele svarende til græs og ukrudt.
Når vi holder marsvin som kæledyr, fodrer vi ofte med pelleteret foder, der ikke kræver nær så meget tyggearbejde.
Hvis sliddet på tænderne ikke svarer til det de vokser, så udvikler marsvinet for lange tænder, der ofte slides helt skævt. 
Kindtænderne i munden på et marsvin er vinklet ind mod tungen i undermunden og lidt ud imod kinderne i overmunden. De tandspidser der udvikles ved utilstrækkeligt slid, kan derfor skade henholdsvis tunge og kind. Marsvinet vil derfor ikke have lyst til at spise, da det er forbundet med smerte og ubehag. Især vælger den de hårdeste foderemner fra som f.eks. gulerødder. 
I grelle tilfælde, når marsvinet desværre næsten at dø af sult, inden ejer erkender alvoren og bringer det til dyrlægen.
De forvoksede kindtænder bliver ofte så lange, at marsvinet ikke længere kan lukke munden normalt. Derved kan det heller ikke holde på spyttet i munden og marsvinet savler. Det bliver vådt under hagen, hvor huden desuden kan blive irriteret og rød.
Marsvinets fortænder bliver også for lange i takt med at munden kan lukkes mindre og mindre. Ofte opdager ejer disse, men de er ikke det primære problem. De kan ofte være slidt helt skæve ud over, at de er meget lange.
 
Hvorfor får nogle marsvin for lange tænder?
Grunden til at nogle marsvin får problemer med deres tænder er, udover det lidt for fine foder, ofte genetisk betinget.
Marsvinets mund er ret svært tilgængelig, idet det har meget store kinder, der blokere for indkig til kindtænderne. Det kræver derfor en lidt speciel teknik og lille kikkert at undersøge marsvinets kindtænder. Selve undersøgelsen kan laves uden bedøvelse, hvor ejer har marsvinet på skødet siddende på ”rumpen”. Denne måde at holde et marsvin på er også den foretrukne, hvis man vil klippe kløerne og i øvrigt undersøge marsvinet. Vi undersøger også kæbeknoglerne for hævelser, der kan betyde betændelse omkring kindtændernes rødder, hvilket komplicerer det hele.
 
Selve tandbehandlingen skal foregå under bedøvelse.
Når diagnosen er stillet og vi har sikret os, at marsvinet ikke fejler andet, der gør det risikabelt at bedøve, så vil marsvinet få en indsprøjtning med bedøvelse. Vi tilfører ilt under behandlingen ligesom vi sørger for at opretholde en normal kropstemperatur med tæpper og varmepude.
 
Hvis det skønnes nødvendigt, tager vi røntgenbilleder af tænder og kæbeknogler inden tandbehandlingen. Hos nogle marsvin vokser tandrødderne nemlig indad i kæbeknoglen og er årsag til betændelse og smerter i kæberne uden at tænderne er synligt forvoksede. Denne lidelse behandles med at fjerne kronen på de tænder, hvor rødderne er alt for lange.
Hvis der er knoglebetændelse i kæben kan det forringe prognosen for helbredelse betydeligt.
 
Vi bruger specielt tandudstyr til marsvinene, der jo har en lidt anden mund end en hund eller kat.
Vi holder marsvinets mund åben med specielle mundspærrer og et instrument, der holder kinderne ud til siderne. Vi kan derefter file kindtænderne til, så de ikke skader kinder og tunge og igen får den rette vinkel og slidflade imod hinanden. Fortænderne klippes og slibes ned til normal længde.

Efter behandlingen får marsvinet injektion med smertestillende medicin, som den også får med hjem i dråbeform. Hvis der er brug for antibiotikum som ved knoglebetændelse er det noget, der tager hensyn til marsvinets sarte mave- tarmflora.

 
Det er vigtigt at ejer sørger for, at marsvinet hurtigt efter hjemsendelsen kommer i gang med at spise. Ejer bliver eventuelt instrueret i at sprøjte et specielt tilskudsfoder direkte i munden på marsvinet de første dage.

Efterbehandling
Efterfølgende er det vigtigt, at marsvinet får groft foder og helst meget begrænset mængde pelleteret foder men primært spiser hø, der slider bedst på tænderne. Vægten overvåges nøje.
Desværre ser vi på Aalborg Dyrehospital, at en del af de marsvin, der har problemer med tænderne får tilbagefald og må behandles igen. Nogle ejere vælger at aflive marsvinet ved tilbagefald, andre kommer 2-4 gange om året til tandbehandling.
Det er muligt at tegne en sygeforsikring til marsvin og andre smådyr (gnavere, fugle, krybdyr osv.). Desværre dækker forsikringen ikke tandbehandling af gnavere. Derimod dækker den i tilfælde af tilskadekomst og sygdom i øvrigt. Vi anbefaler generelt at man forsikrer sit kæledyr. Vi vil så gerne hjælpe, men det koster.
God weekend til store og små.
Mette Rønn-Landbo
(dyrlæge).