Myxomatose - kaninpest

Spørgsmål:
Mit barnebarn skal på efterårsferie hos mig. Hun plejer altid at have sin kanin med. Nu har jeg læst, at man ikke må rejse med kaniner i Danmark pga. en smitsom sygdom hos kaniner. Kan det være rigtigt, når kaninen ikke kommer i kontakt med andre kaniner?

Med venlig hilsen A.K. Thomsen
 
Svar:
Kære A.K. Thomsen. Til det vil jeg svare både ja og nej.
Jeg antager, at den sygdom, du taler om er Myxomatose eller kaninpest, som den også kaldes. Kaninpest er en dødelig virussygdom hos alle kaninarter inklusiv den europæiske vilde kanin. Sygdommen er artsspecifik, hvilket vil sige, at den kun rammer kaniner og i meget sjældne tilfælde harer. Myxomatose er udbredt over det meste af verden og forekommer også i Danmark, hvor sygdommen dog ikke har været særligt udbredt. Der er hvert år konstateret under 20 tilfælde om året.

Der er tale om en ekstrem smitsom virussygdom, som i år florerer med et større antal end vanligt. I øjeblikket er der over 80 registrerede tilfælde i Danmark. Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor Myxomatose pludselig hærger Danmark. Vi ved dog, at sygdommen findes blandt vilde kaniner i Sverige. Da tilfældene først blev observeret i det østlige Danmark, er det nærliggende at antage, at smitten måske er kommet fra Sverige via bidende insekter, som for eksempel myg. I øjeblikket har sygdommen spredt sig til Jylland.

Myxomatose overføres med myg, lopper, fluer, foder, udstyr, af mennesker eller ved direkte kontakt kaninerne imellem. Har man selv en kanin bør man være særlig opmærksom. Sygdommen er så smitsom, at kæler man med en smittebærende kanin f.eks på en byggelegeplads, da kan man overføre virus til sin egen kanin derhjemme. Man kan ikke altid se, om en kanin er smittet, idet raske dyr kan have smitten i sig eller de kan befinde sig i inkubationsperioden. Det er derfor vigtigt at vaske hænderne grundigt, hvis man har rørt ved andre kaniner.Inkubationstiden, dvs. den tid, der går fra dyret er blevet smittet til den udviser symptome, er 3-5 dage. De første symptomer er:- Øjenbetændelse og mælkehvide forandringer i øjnene- Næseflåd- Sløvhed- Dårlig appetit- Hævede øjenlåg, næser, læber eller ører- Hævelse omkring kønsdele og endetarmI akutte tilfælde kan kaninen dø indenfor de første 48 timer. De, der overlever den akutte fase, vil virke nedtrykte og få en ru pels. 1-2 uger efter de første symptomer vil kaninen blive bevidstløs og dø. Det hænder dog, at dyret overlever flere uger og i sådanne tilfælde udvikles små knuder på næse, ører og forben.

Der er desværre ingen behandling mod denne sygdom, så angrebne dyr bør aflives for at undgå spredning af sygdommen. Der findes nu en tilgængelig vaccine i Danmark. Denne vaccine er en såkaldt levende svækket vaccine, hvilket betyder, at den indeholder levende virus, der er i stand til at give infektion i kaninen, men i meget mindre grad end infektion med end ikke-svækket virus.
Vaccinen gives til kaniner 2 gange med 3-4 ugers interval. Fuld beskyttelse opnås efter ca. 2 uger og vaccinen holder ca. ½ år. Dyret skal være over 4 uger gammel ved første vaccination. Drægtige og svækkede kaniner må ikke vaccineres. 

Myxomatose er en anmeldepligtig sygdom, hvilket betyder, at man som kanin-ejer har pligt til at opsøge en dyrlæge, hvis man skulle få mistanke om sygdommen. Dyrlægen skal så snarest undersøge dyret. Hvis der er tale om Myxomatose skal dyrlægen indrapportere dette til Fødevarestyrelsen. På den måde vil der blive holdt øje med sygdommens udbredelse. 

Tilbage til dit spørgsmål. For at forhindre yderligere udbredelse af smitten har Fødevarestyrelsen pr. 4/10-07 forbudt samlinger af kaniner, herunder udstillinger og kaninhop i hele Danmark. Ligeledes er det forbudt at føre kaniner ud af Danmark. Der er ingen forbud mod at transportere kaniner, men Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke gør det. 
Forbuddene gælder foreløbigt indtil sygdomsudbruddene er ovre, hvilket vil være, når der er gået minimum 5-6 uger efter sidste tilfælde i landet. 

Med venlig hilsen
Berit Sørensen - dyrlæge