Tandlidelse hos marsvin

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 19 år, som de sidste 8 år har haft marsvin. Det er sådan nogle søde små dyr, som jeg fuldstændig har tabt mit hjerte for. Hver dag, når jeg kommer hjem hyler de så snart, jeg stikker nøglen i døren. Og åbner jeg køleskabsdøren, så gør de med det samme opmærksom på, at de er klar til dagens grønt. Nu er den ene begyndt at savle og har tabt sig. Det kender jeg så godt, fordi mit sidste marsvin havde det samme og måtte aflives, fordi dens tænder voksede skævt. Nu er jeg bare så bange for, at det er det samme igen. Jeg tør næsten ikke tage til dyrlægen, men jeg er jo nødt til det. Hvis nu det er det samme, kan jeg så gøre noget, så den ikke også skal aflives? 
Jeg er studerende og har ikke så mange penge. 

Venlig hilsen S.E 

Svar:

 S.E, du har fuldstændig ret. Marsvin eller mutter, som de kaldes hjemme hos os, er noget af det mest charmerende kæledyr, der findes. Nemt at passe, en størrelse, der er til at have for alle og så er det et fantastisk kæledyr til børn. De springer ikke lige fra den lille barnefavn og bider kun sjældent, hvis det føler sig truet. Hjemme hos os har vi haft sådan et par mutter. Otto og Malthe. 2 brødre, som kom til huset lige før jul et år. Egentligt som et kæledyr til vores døtre, men endte med at kapre mor og fars hjerter også. Ikke så sjældent sad vi med hvert vores lille marsvin – efter børnene var kommet i seng! 

Marsvin er flokdyr og elsker selskab. Derfor er det godt, at du har 2 stk. De knytter sig til hinanden, men vil også knytte sig til sine mennesker. Man kan sagtens føre små ”samtaler” med marsvin. Og som du også skriver, så er man ikke i tvivl om, at man har mutter i huset, når grøntsager bliver snittet. Da er det ikke små mut-mut –lyde der kommer mere, men høje krævende hyl. Det var sorgens dag, den dag Otto blev syg og døde. Malthe skulle ikke forlades af sin bror, så vi besluttede, at Malthe skulle følge Otto til ”marsvinenes evige grøntsagsmarker”. Derfor forstår jeg så godt, når du er bange for endnu engang at skulle aflive et lille marsvin. Det er utroligt som man kan knytte sig til sådant et lille dyr. 

Heldigvis kan marsvin savle af mange årsager. Du må tage dig sammen til at opsøge din dyrlæge. Måske er du alligevel heldig, at det ikke står så galt til. Der er dog desværre stor sandsynlighed for, at dit marsvin har tandproblemer. I så tilfælde kan der gøres noget, men det er omkostningsfuldt, idet behandlingen ofte skal gentages i hele marsvinets liv. 

Gnavere bruger i naturen meget tid på at gnave i hårde og mindre hårde emner. Dette giver et slid på tænderne. For at kompensere for dette slid er tænderne hos marsvin rodløse og vokser evigt. Vi mennesker serverer ofte foder, der ikke kræver meget bearbejdelse, hvilket resulterer i, at tænderne ikke slides ned i det tempo, som det fra naturen var beregnet. Dette medfører, at tænderne kan få en skæv vækst. Tandproblemer er et hyppigt problem hos marsvin og ofte er det kindtænderne, der er problemet. Her kan ses, at der opstår tandspidser, som slider hul på tunge eller kind. Kindtænderne i undermunden kan vokse skævt ind over tungen, så denne til sidst ikke kan løftes og medvirke til forarbejdelse af foderet. 

Marsvinet vil til sidst ikke kunne synke og tage føde til sig. Det første tegn på, at der er noget galt er, at marsvinet begynder at sortere i sit mad og undgå foderemner, som den tidligere har ædt. Marsvinet vil tabe sig, selvom humøret i starten er fint. Måske kan man høre skurrende lyde, når dyret tygger. Diarre kan komme til og tit savler marsvinet. Denne savlen ses som fugt ned på undersiden af halsen og på bringen. Denne evigt våde pels og hud kan medføre hudinfektion og grim lugt fra dyret. Det er karakteristisk, at marsvinet er sulten og kalder på mad. Går til foderet, men kommer ikke rigtig i gang med at spise. Det kan i starten være svært at opdage, at marsvinet er sygt.
 
I naturen er marsvin et byttedyr. Hvis det udviser tegn på svaghed, da vil det blive taget af rovdyrene. Når marsvin viser tegn på sygdom, da er de ofte meget syge. At veje marsvinet regelmæssigt vil synliggøre, hvis dyret ikke spiser, som det plejer. 

Ved vægttab eller ovenstående symptomer er det vigtigt hurtigt at opsøge en dyrlæge Dyrlægen vil da undersøger marsvinet med et otoskop. Dette er et instrument, som normalt bruges til at undersøge ører. Otoskopet muliggør, at man kan ses lang ind i marsvinets mund, hvor der er meget snævert. Er der tandproblemer, er den eneste behandling at bedøve dyret og klippe/slibe tænderne ned. Desværre ser vi ofte, at problemet genopstår, hvorfor hyppige behandlinger i bedøvelse er en nødvendighed. 

Forebyggende bør man fodre de små marsvin med foder, der kræver stort tandarbejde. Det er vigtigt med meget hø og grønt, samt kun en smule kraftfoder. Kraftfoderet skal være pelleteret (i små ensartede piller), således, der ikke er mulighed for at sortere og æde de fede foderemner først. Godt er det også at tilbyde marsvinet noget hårdt at gnave i. Hertil er grene fra frugttræer fine at bruge. Disse grene kan deles og fryses ned til brug i måneder, hvor der ikke er friske grene. 

Så S.E, hvis dit lille marsvin har tandproblem, ja så kan der gøres noget ved det. Det behøver ikke at være en dødsdom. Jeg synes dog, at man skal vælge aflivning, hvis flere årlige behandlinger i bedøvelse er nødvendigt. I dit tilfælde er der desuden økonomiske overvejelser. Din dyrlæge vil kunne give dig et overslag på forventet udgift til behandling. Held og lykke! 

Venlig hilsen 
Dyrlæge Berit Aakjær Sørensen