Undulaten savner selskab

Spørgsmål:

For et par uger siden modtog jeg et spørgsmål omhandlende en lille undulat Pepito, som ejeren havde haft i 4 mdr. Den var købt hos en dyrehandler, som havde alle undulaterne i et stort bur, hvor der var rigtig mange undulater. Der var en værre larm, men alle undulaterne så friske ud, syntes Pepitos ejer.
Da de kom hjem med den, sad den meget stille i buret i nogle dage. Pippede slet ikke og virkede meget bange. Efter en uge opførte den sig dog normalt. Nu er den begyndt at plukke alle fjerne af på maven. Forståeligt nok, synes Pepitos ejer, at det er synd, at den flotte lyseblå lille undulat nu er blevet helt skallet foran og spørger om, hvad årsagen kan være. 
 
Svar:
Undulater er nogle meget selskabelige små fugle, som man kan have meget glæde af at kikke på og lytte til. De kan gøres meget tamme og man kan få et meget tæt forhold til dem. Som lille pige havde jeg selv en lille grøn undulat Jacob. På rigtig mange billeder, der er taget af mig som 4 årig, sidder Jacob på min skulder. Det kan være svært at huske så meget fra ens tidlige barndom, men Jacob kan jeg huske. Dens lille søde grønne hoved, som altid sad på skrå, som om den hele tiden lyttede til mig. Den har sikkert fået fortalt rigtig mange historie af mig. 

Da sådan et tæt forhold til undulater er så let at etablere, kan man som ejer af disse små prægtige fugle, let komme til den konklusion, at de ikke behøver anden form for selskab. Desværre kan dette ikke være mere forkert. Undulater har nemlig et stort behov for et fællesskab med artsfæller.  

I naturen lever undulater sammen i store flokke- ofte på mange tusinde individer. De er meget sociale og de lider meget ved at leve alene uden en artsfælle. Menneskekontakten er ikke nok. Denne ensomhed kan udmønte sig i alvorlige tvangshandlinger. Fjerplukning kan være en sådan tvangshandling. Så Pepito kan simpelthen have det psykisk dårligt og af den årsag plukke sig skallet. Det er en meget alvorlig tilstand, idet sådanne tvangshandlinger ofte er meget svære at fravænne undulaten.  

Jeg har rådet Pepitos ejer til i første omgang at få Pepito undersøgt hos dyrlægen. Dette for at udelukke en fysisk grund til at Pepito plukker sig.Måske vil problemet forsvinde, hvis Pepito fik sig en kammerat af samme art. 

Dyrlæge Berit Aakjær Sørensen