Sjove og dejlige marsvin
Hr. Olsen er ret så vild med Frk. Mulle.
Telefonen ringede fredag aften og en nær bekendt startede samtalen ud sådan her: ” ihh Berit- det er så træls, for han bliver ved med at flirte, komme med lyde og vil parre hele tiden- tror du kastrationen virker?”
Jeg kunne ikke lade være med at grine. Lidt sjov start på en samtale. Jeg skulle jo lige være sikker på, at det var hendes marsvin hun talt om! - Det var det heldigvis.
Vi talte om Hr. Olsen, et hanmarsvin på 9 mdr., som havde fået sig en ny bofælle Frk. Mulle. Derfor havde min bekendt ladet Hr. Olsen kastrere 2 mdr. tidligere. Det hele var fint planlagt. Hanmarsvin bliver kønsmodne allerede 3-4 uger gamle. Efter de er blevet kastreret, da kan der være levedygtige sædceller i sædlederen 3-4 uger efter. Så derfor havde de 2 marsvin været adskilt indtil 1 måned efter Hr. Olsens kastration. De enedes fint, men marsvinenes ejer var dog usikker fordi Hr. Olsen blev ved med at kurtisere og parre Frk. Mulle. Det er dog hos marsvin helt normalt. Vi er sikker på, at der ikke dannes flere sædceller, da Hr. Olsens testikler er fjernet. Hos marsvin er det dog sådan, at det hanlige kønshormon testosteron også dannes i binyrerne, så derfor opretholdes hanmarsvinets libido og derfor vil han stadig have parringsadfærd.
I Danmark bor der marsvin i omkring 80.000 husstande og vi ser i dyrlægepraksis, at der er flere og flere voksne mennesker, der anskaffer sig marsvin og kaniner. Det er således ikke mere dyr kun holdt af børn. Og vi ser flere og flere, som er stærkt knyttet til disse dyr og ofrer mange penge på dyrenes helbred og pasning. Selv om et marsvin eller kanin er billig i anskaffelse, så er det ikke sådan at eventuelle dyrlægeregninger er tilsvarende billige. Det er derfor i mine øjne dejligt, at man nu også kan sygeforsikre disse familiedyr også.
Marsvin er meget sociale dyr, som er aktive sammen og elsker at putte tæt sammen. Så man bør altid have minimum 2 marsvin. I Sverige er det for eksempel ulovligt at have marsvin gående alene. Hunmarsvin går fint sammen. Ligeledes to hanner, som er vokset op sammen. Hvis man vil sætte 2 voksne hanner sammen, da skal der være meget plads og i starten overvågning, da der kan opstå slåskamp. Går en hun og en han sammen og man ikke ønsker unger, da er neutralisation af en af dem nødvendigt. Kastration er det mindste indgreb og ændre ikke i hanmarsvinets adfærd.
Da jeg nu havde min bekendt i telefonen, spurgte jeg ind til, hvordan hun fodrede Hr. Olsen og Frk. Mulle. Vi ser på Aalborg Dyrehospital tit problemer, som skyldes ikke-optimal fodring.
Marsvin er obligate herbivorer, hvilket betyder, at de lever alene af plantebaseret føde. De har en sammensætning af bakterier i tarmen, der kan fordøje plantefibre. Marsvinets tænder vokser kontinuerligt og slides af foderets indhold af silicater, som er de seje og længdegående fibre, der findes i græs og anden grønt. Optimalt skal hovedparten af foderet derfor bestå af bladgrønt. Det kan f.eks. være bredbladet persille, bladselleri, kålblade, alle slags græs, spinat, skvalderkål mv. Hø er også vigtigt, men kan ikke erstatte bladgrønt, da tørringsprocessen gør, at silicaterne mister deres sejhed. Fibre er for marsvinet livsvigtigt for at tarmkanalen fungerer uden problemer. Marsvin kan også tåle rødder, som f.eks. gulerødder. Frugt og korn nedbrydes ikke så godt og kan give ubalance i tarmfloraen. Da marsvin godt kan lide korn, da vil de vælge dem ud og spise dem først. Derfor bør marsvinefoder være pelleteret. Tørkost er et supplement. For meget af dette fører til overvægt.
C- vit kan marsvin ikke selv danne. Det får de dog gennem et godt sammensat foder. Jo mere varieret, man fodrer mht. grønt, des mindre følsom bliver marsvinets mave overfor foderændringer. Det er dog altid en god ide at tilvænne langsomt, når en ny type grønt gives.
Den hyppigste årsag til løs afføring og diarre er en ubalance i tarmfloraen. Antibiotika kan forværre dette. Så behandling består oftest af foderændring i retning af højere fiberindhold. Det kan tage flere måneder før balancen i tarmfloraen er genoprettet og afføringen normal.
Som dyrlæge er jeg meget begejstret for marsvin. De er små, søde venlige dyr, som er nemme at holde og nemme at interagere med. I min familie havde vi på et tidspunkt to hanmarsvin- Otto og Malthe. Det var egentlig vores døtres marsvin, men ofte sad min husbond og jeg med hver vores marsvin om aftenen i sofaen, når pigerne var puttet. Deres små mut-mut lyde spredte glæde i familien.
Dyrlæge Berit Aakjær Sørensen
Aalborg Dyrehospital