Fremmedlegeme hos ilder

Spørgsmål:

MJ har kontaktet os, fordi den ene af hendes 2 ildere, Chilli, er begyndt at kaste op. Chilli er 1½ år og hun er vaccineret og steriliseret. Det startede for 3 dage siden, efter de begge havde leget i stuen. Hun har ikke fået andet at spise end det hun plejer at få, og den anden ilder er ikke dårlig. Den første dag kastede hun op 2 gange og de efterfølgende dage har hun også kastet op flere gange. Nogle gange kommer der mad op, andre gange er det bare slim. Hun spiser ikke ligeså meget som hun plejer og hun vil heller ikke altid lege.

Hvad fejler hun og hvad kan jeg gøre for at hjælpe hende, spørger MJ. 
 
Svar: 

Der kan være flere årsager til Chilli´s symptomer. Hun har formentlig en irritation i den øverste del af mavetarmsystemet. Denne irritation kan være forårsaget af en infektion, eller at hun kan have spist noget hun ikke kan tåle, et fremmedlegeme eller andet. Da hun har kastet op over flere dage, virker nedtrykt, og ikke vil lege og spise så meget som hun plejer, synes jeg bestemt, at du skal kontakte din dyrlæge og få hende undersøgt hurtigst muligt.
 
Specielt da ildere ikke tåler at være syge i længere tid. Det tager i gennemsnit 4 timer for en ilder at fordøje dens føde, altså fra den spiser til det kommer ud i den anden ende. Derfor kunne det være interessant at vide, om hun har haft afføring de sidste dage.

Hvis problemet skyldes en bakteriel infektion kan antibiotika være nødvendigt. Hvis dyrlægen har mistanke om at hun har spist et fremmedlegeme, f.eks. et pivdyr eller gummi fra diverse ting, som er for stort til at passere igennem tarmen, skal der yderligere undersøgelser til. Her vil man typisk stille diagnosen ved en ultralydsscanning eller et røntgenbillede. Hvis hun har spist et fremmedlegeme, og det endnu ikke har passeret mave-tarmkanalen, vil det ofte være nødvendigt med en operation for at få det ud igen. 

Ligeså vigtigt det er, at dyr har noget legetøj at aktivere sig selv med, - ligeså vigtigt er det, at de altid er under opsyn, når de leger med det. Netop for at undgå at de spiser det, og at man dermed risikerer, at det sætter sig fast i tarmen.

Helene Jensen - Veterinærsygeplejerske