Køb af kæledyr
Især nu under Corona-krisen, hvor mange familier har fået mere tid og sommerferien til udlandet er udskudt, er der mange, der overvejer at anskaffe sig et kæledyr.
Det at have et kæledyr i familien kan være det helt rigtige, hvis man har tid og overskud til det. Især børnefamilier vil gerne give børnene den oplevelse det er at have et kæledyr hos sig.
Inden man kaster sig ud i det er det vigtigt, at man gør sig klart, at der med alle de gode ting også følger en del arbejde og udgifter. Man skal være gearet i familien til at rumme dyrene også, når Danmark vender tilbage efter Corona-krisen. Alt afhængig af, hvor gamle børnene i familien er kan de tage mere eller mindre del i pligterne, der følger med. Det er mit indtryk, at de fleste gør sig grundige overvejelser inden køb, men på Aalborg Dyrehospital er vi desværre af og til vidner til resultatet af impulskøb, der bestemt ikke falder ud til dyrenes fordel.
Hvis man påtænker at anskaffe hundehvalp er det for det første vigtigt, at man vælger den race, der passer til familien. Der er meget stor forskel på, hvor meget pelspleje, motion og træning, de enkelte racer kræver. Man kan evt. kigge ind på kennelklubbens hjemmeside: købhund.dk og få gode råd. Der står desværre ikke meget om, hvor stor tendens der er til sygdomme hos den enkelte race.
F.eks. er alle ”snorkende” hunde født med problematiske luftveje, der med tiden kan blive meget behandlingskrævende og forringe hundens livskvalitet. Her tænker jeg på de kort-snudede hunde, som appellerer særligt til vi mennesker, fordi deres ansigter er flade og minder om en babys. De bruges desværre derfor kynisk i mange reklamer, men er, fra et dyrlægeperspektiv, ikke et godt valg. Der er heldigvis tiltag i gang, der gerne skulle ende med en vis regulering af, hvor dårlige luftveje, man kan acceptere hos disse hunde.
Man skal altså inden køb af hvalpen gøre sig klart, om man har tid i familien til daglig pelspleje og om man har økonomi til hundefrisøren flere gange om året.
Hvor meget motion kan man overkomme at give den aktive brugshund og hvem i familien skal gå til træning ugentligt. Her er det vigtigt, at spørge opdrætter, hvor meget tid de vurdere, at man skal sætte af.
Hvis man har børn i huset er det vigtigt, at det er en race, der er robust i forhold til aktiviteten i en børnefamilie.
Hvis man vælger at købe en blandingshund skal man gøre sig klart, at man kan være heldig og få alt det gode fra mor og far eller alt det dårlige. Det er lidt et lotteri. Generelt, når man køber hundehvalp. Skal man helst have lov at møde forældrene og især mor (tæven), da hun har ansvar for at præge hvalpen. Man skal som regel ikke vælge den hvalp, der er mest fremme i skoene eller den der er meget forsigtig, men den, man ikke først lægger mærke til. Nogle opdrættere har stor indsigt og ved, hvilken hvalp, der vil passe til den enkelte familie.
Det er samtidig vigtigt, at man lægger et realistisk budget for hunden inklusive foder, udstyr, ansvars- og sygeforsikring, evt. hundefrisør og udgifter til pension, hvis man påtænker at holde ferie uden hunden og ikke har mulighed for privat pasning.
Det er lidt det samme, hvis man anskaffer sig katte og dette i flertal, da vi dyrlæger anbefaler mindst 2 katte, da det giver et sundere katteliv både socialt og helbredsmæssigt. Her er det også væsentligt at sætte sig ind i de forskellige racer. Man må først købe killingen, når den er 12 uger gammel. Det er også her, at man møder mor, der vil give et praj om, hvad det er for et sind killingerne har.
Inden man køber killinger skal man gøre sig klart, om man har mulighed for at bygger voliere i have (ideelt) eller man vil løbe den risiko det er at lade katten gå frit omkring. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at man laver en god sygeforsikring, der dækker, hvis uheldet er ude. Kattene bliver generelt dobbelt så gamle som hundene, men er desværre ikke så ofte forsikret som hundene er. Det koster ca. det samme at gå til dyrlæge med sin kat som med sin hund.
Mange vælger hund og kat fra og køber i stedet marsvin eller kaniner, hvilket også kan give masser af glæde i familien. Også de kan forsikres.
Man er altid velkommen til at kontakte sin dyrlæge eller veterinærsygeplejersker for råd og vejledning, når man skal vælge firbenet familiemedlem.
Mette.