Sommerferie og kæledyr

Så er det snart tid til sommerferien og måske en udenlandsrejse for både dyr og ejer. Det er derfor vigtigt at vide, hvad der skal til, hvis man påtænker at tage sit kæledyr med på ferie i udlandet.

Lige nu oplever vi på Aalborg Dyrehospital, at mange booker tid til at få gjort hunden rejseklar.

Hvis man påtænker at have hunden med på sommerferien til lande i EU, kræver det som udgangspunkt en vaccination imod Rabies (Hundegalskab) og et kæledyrspas, som vi laver.
Fra hunden bliver vaccineret første gang mod rabies skal der gå 21 dage, før man kan rejse ud af landet med den.
I forbindelse med Rabiesvaccinationen kontrollerer vi, at kæledyrets mikrochip fungerer, er korrekt placeret og at ID-nummeret stemmer overens med det nummer, der er anført i kæledyrspasset.


Specielle krav ved rejse i EU:
Der er særlige regler for Norge, der desuden kræver en ormekur 1-5 døgn før rejse.
Ormekuren skal indgives af dyrlægen og anføres i kæledyrspasset.

Hvis man rejser til Bornholm via Sverige skal man følge de svenske regler, der er som det øvrige EU´s.

 

Storbritannien kræver, efter Brexit, noget lignende som Norge.
Man skal her være opmærksom på, at adgang med hund skal ske over bestemte grænseovergange.
Den danske Fødevarestyrelse anbefaler på deres hjemmeside www.fvst.dk, at man inden rejsen selv tjekke på de engelske myndighedes hjemmeside https://www.gov.uk/bring-pet-to-uk, da der løbende kommer opdateringer.

 

Rejse til Færøerne og Grønland kræver ligeledes god forberedelse og besøg på deres respektive veterinærmyndigheders hjemmesider. Ud over rabiesvaccination og samtlige øvrige anbefalede vacciner kræves der særlig helbredsattest samt behandling imod diverse parasitter (lus, lopper, orm)

 

Vi rådgiver gerne om kravene ved rejse, men det er den enkelte kæledyrsejer, der selv har ansvaret for at opfylde kravene før rejse. Personligt tjekker jeg altid Fødevarestyrelsens retningslinjer inden jeg udtaler mig om de gældende regler www.fvst.dk.

 

Flyrejse:
Hvis man skal have sit kæledyr med fly, skal man rådføre sig med flyselskabet, da de kan have særlige krav til transporten, herunder hvor dyret skal opholde sig i flyet. 
For nogle dyr kan det være ret stressende at skulle opholde sig væk fra ejer i transportkasse i lastrummet indrettet til dyretransport. I sådanne tilfælde kan det være nødvendigt at behandle dyret imod angst og uro.
Dette kan gøres dels med kosttilskud eller receptpligtig medicin ordineret af dyrlægen, der har kendskab til hunden. Katte er svære at give beroligende medicin, men har ofte lov at være i kabinen sammen med ejer, ligesom de små hunde får lov, hvis de opholder sig i mindre transportkasse under turen.

 

Forebyggende behandling ved rejse i Sydeuropa:
Hvis man rejser til varmere himmelstrøg som f.eks. til Sydeuropa med sin hund eller kat bør man rådføre sig med sin dyrlæge, da det kræver behandling imod lokale parasitter og sygdomme, som vi ikke har heroppe nordpå. Således bør man beskytte kæledyrene imod flåter, myg og hjerteorm. Der findes efterhånden et utal af mulige præparater at behandle dyrene med.
De fleste er receptpligtige og skal derfor ordineres af en dyrlæge, der har kendskab til dyret.

 

På Aalborg Dyrehospital spørger vi oftest ind til eventuelle rejseplaner i forbindelse med det årlige sundhedseftersyn, så vi kan rådgive kæledyrsejeren om, hvad der skal til og hvornår.

Det er tydeligt, at mange er blevet hjemme med deres kæledyr de sidste år under Covid-pandemien, men at rejselysten nu er tilbage igen.

 

En del kæledyrsejere vælger dog at lade hunden eller katten blive hjemme i Danmark hos familie, venner eller i en god pension (skal bookes i rigtig god tid!). Pensionerne kræver oftest fuld vaccination, før de vil modtage deres ”feriegæster”.

 

Uanset, hvem der skal have ansvaret for kæledyrene imens man selv er på ferie, er det vigtigt, at man har lavet aftaler om, hvad der skal ske, hvis dyret skulle komme til skade eller blive syg, imens det er i pleje.
Hvilken dyrlæge skal kontaktes og skal ejer kontaktes på ferien, eller er plejefamilien klar til at tage ansvaret og lade ejeren være uvidende på ferien?

 

Det er desuden vigtigt, at der er styr på forsikringerne for de firebenede. Ikke alle sygeforsikringer dækker f.eks. behandling i udlandet.

 

Hvis man skal rejse udenlands med et kæledyr i medicinsk behandling, er det selvfølgelig klogt, at man i god tid forinden har skaffet sig den nødvendige medicin. Det er ikke altid, at man kan få ordineret og fremskaffet den nødvendige medicin fra dag til dag. Hvis man er i tvivl om noget, så spørg dyrlægen om råd og vejledning.

 

Når alt dette er på plads, så bliver det helt sikkert en skøn sommer for alle, hvor end man vælger at opholde sig.

 

Dyrlæge Mette Rønn-Landbo.

(DVM,GPCert(FelP))